Daca in momentul de fata noi contribuim la sistemul public de pensii pentru a plati pensionarii din ziua de astazi si avem un raport de un angajat la 1,3 pensionari, in anul 2032, atunci cand demografia se va schimba semnificativ, un angajat va trebui sa sustina 2,5 pensionari, ceea ce inseamna ca sistemul public nu va mai putea sustine un nivel de pensie de la stat asemanator cu cel pe care il avem astazi, a declarat Raluca Tintoiu, director general NN Pensii, in cadrul emisiunii de business WALL-STREET 360 [VEZI VIDEO].

Raluca Tintoiu are o experienta de peste 17 ani in finante, dintre care 14 ani in grupul ING, unde a ocupat functii de Head of Corporate Finance si vicepresedinte. De peste 2 ani ocupa functia de CEO al NN Pensii si este si presedintele Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR).

Wall-Street.ro: De ce un tanar de 30 de ani ar trebui sa se gandeasca la pensia privata si in special la pensia facultativa?

Raluca Tintoiu: Trebuie sa spun ca vestile nu sunt foarte bune. Proiectiile noastre demografice nu sunt deloc favorabile, ba dimpotriva, pentru noi, romanii de varsta mijlocie, planificarea economisirii trebuie sa ia in calcul si demografia, adica modul in care va evolua natalitatea si mortalitatea in Romania, ceea ce va avea un impact asupra sistemului public de pensii si implicit asupra venitului nostru la batranete. Sigur, asistam la o crestere a longevitatii, ceea ce este o veste buna, insa pe de alta parte, natalitatea nu tine pasul cu aceasta crestere a duratei de viata, motiv pentru care, pentru tinerii de varsta medie, demografia va arata destul de diferit la momentul in care vor iesi la pensie.

De aceea, preocuparea pentru o pensie privata cred ca ar trebui sa fie mult mai ridicata pentru oamenii de varsta mea, pentru cei de varsta mijlocie si pentru tineri, pentru ca problema nu va face decat sa se agraveze in viitor si ca trebuie sa ne apucam foarte devreme sa ne gandim la asta, pentru ca un fond de pensii se formeaza pe o perioada foarte lunga si cred ca ar trebui sa fie una dintre primele actiuni la care se ne gandim in momentul in care ne angajam.

Wall-Street.ro: Exista o varsta optima la care tinerii ar trebui sa se gandeasca la o pensie facultativa?

Raluca Tintoiu: Cat mai devreme. Cred ca ar trebui sa se gandeasca imediat ce s-au angajat si cand inteleg pachetul de taxe pe care il suporta din salariul brut, trebuie, de asemenea, sa inteleaga cum functioneaza Pilonul II, aceste contributii obligatorii catre pensiile private, care la randul lor sunt menite sa ne sustina la pensionare prin prisma acestor evolutii demografice negative la care ne asteptam si cred ca fiecare dintre tineri trebuie sa fie atenti la ceea ce se va intampla cu pensia lor privata obligatorie, sa ii urmareasca performanta si sa verifice ceea ce se intampla cu banii lor.

De asemenea, cred ca este foarte important, cat mai devreme sa isi faca calcule si cu privire la pensia suplimentara pe care sa inceapa sa si-o construiasca.

Wall-Street.ro: Cum sa-si aleaga un fond de pensii?

Raluca Tintoiu: Evident ca toata lumea sa uita la randament, dar, ceea ce este important este sa inteleaga cum functioneaza sistemul si anume ca sunt plasamente pe termen foarte lung. Randamentul este intr-adevar important, dar trebuie privit pe o perspectiva lunga, pentru ca banii vor ramane acolo cel putin 30 de ani.

Wall-Street.ro: Cum functioneaza deductibilitatea fiscala pe Pilonul III?

Raluca Tintoiu: Exista o deductiblitatea fiscala pentru Pilonul III, in valoare de 400 de euro pe an atat pentru angajat cat si pentru angajator, daca acesta vrea sa sustina suplimentar angajatii prin acest beneficiu al pensiei private facultative. Sigur ca oamenii si-ar dori ca plafonul de deductibilitate sa fie mai ridicat, pe de lata parte, acest plafon nu a fost atins in multe cazuri. Sunt multe contributii care nu ajung la plafonul respectiv si prin urmare asta ne determina sa credem ca pentru moment este rezonabil la nivelul veniturilor medii din Romania.

Wall-Street.ro: Cand se poate beneficia de banii acumulati?

Raluca Tintoiu: La pensie sau in caz de dizabilitati. In caz de deces, banii acumulati la fondul de pensii se mostenesc. Cu toate acestea, sistemul de pensii din Romania este la inceput si astfel si particpantii nostri sunt destul de tineri. Nu prea avem pensionari inca, iar in momentul de fata nu avem nici o lege care sa exprime exact cum urmeaza sa se deruleze platile la pensie. Este insa pe lista noastra. In momentul de fata se pot face plati in suma totala sau transa in caz de dizabilitati sau deces.

Wall-Street.ro: Cum tineti legatura cu cei care contribuie la fondurile de pensii?

Raluca Tintoiu: Exista canale care sunt reglementate legal. Avem niste scrisori pe care le trimitem anual prin posta catre particpantii nostri si profitam de acest lucru pentru a creste nivelul de constientizare sa vada ca in conturile respective sunt niste bani care se acumuleaza pentru ei. Exista si servici online prin care fiecare dintre particpanti pot sa isi verifice contul de pensii oricand si sa vada cand le intra contributiile s.a.m.d.. De asemenea, la NN avem in plan si un program de a creste nivelul de comunicare cu participantii si de angajare al participantilor de varste tinere si incercam sa facem acest lucru prin medii care le sunt apropiate, prin retele de socializare, si avem un site care este dedicat educatiei pentru pensie: Pensiopedia, unde am incercat sa dam o serie de informatii care sa fie utile si pragmatice.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri