Nu cred ca se mai indoieste nimeni de faptul ca din Pilonul I, mai precis pensia de la Stat, va fi din ce in ce mai redusa in urmatoarele decenii, din cauza evolutiei demografice. De aceea, cum nevoia Romaniei este mare, pensiile private reprezinta, asadar, o oportunitate pentru cresterea venitului disponibil la retragerea din activitate, apreciaza Marius Popescu (foto).

Marius Popescu, CEO al NN Asigurari de Viata, a fost invitatul emisiunii de business WALL-STREET 360. Iata cele mai importante declaratii facute de Marius Popescu:

  • Pentru a explica situatia din Romania, trebuie sa mentionam ca in prezent gradul de inlocuire al ultimului salariu in pensie este de 38%. Din cauza evolutiei demografice, iar aici ma refer la faptul ca populatia imbratreneste si ca facem din ce in ce mai putini copii, iar asa-numitele "cohorte" - denumirea acelor generatii de decretei - vor iesi la pensie, in timp ce copiii nascuti in Romania sunt din ce in ce mai putini, la care adaugam si emigratia, se va ajunge ca aceasta rata de inlocuire sa scada de la 38%, cat spuneam ca este acum, pana spre 22%, prin anul 2032. In momentul acela, pilonul pensiilor obligatorii - Pilonul II - va da startul platilor, iar acest lucru ar trebui sa mute din nou rata de inlocuire la 38%.
  • Asadar, Pilonul II nu va face altceva decat sa intervina in 2032 sa corecteze aceasta deteriorare a ratei de inlocuire pe care tocmai am explicat-o si sa inlocuiasca problema demografica. Dar, pentru imbunatati nivelul de trai la pensie fata de momentul actual, trebuie sa incepem economisim si prin Pilonul III de pensii facultative, astfel incat, prin acest instrument sa creasca rata de inlocuire.
  • Cu cat poate creste rata de inlocuire datorita pensiilor private facultative? Depinde foarte mult de durata de timp si de suma cu care contribui. De aceea, noi recomandam clientilor nostri sa inceapa cat mai devreme, pentru ca, desi pensia pare sa fie un produs pentru oameni varstnici, in fapt, pensia privata facultative reprezinta un produs pentru oameni tineri. Cu cat incepi mai de tanar sa contribui si rezultatul investitional va fi mai mare.
  • De regula, oamenii incep sa se gandeasca la pensie si sa contribuie pentru aceasta dupa 30 de ani, insa ar fi momentul in care intra in campul muncii. In mod normal, noi recomandam oamenilor sa economiseasca circa 10-15% din venituri. Este necesar sa transmit mesajul despre importanta economisirii. Pana la urma, nu conteaza forma, ci valoarea economisirii pe termen lung, care este mare, indiferent prin ce instrumente facem acest lucru.
  • Pensia privata facultativa reprezinta un instrument de economisire foarte bine tratat fiscal, astfel incat din punct de vedere al eficientei investitionale pe termen lung acesta devine mai bun decat altele. Pensia privata facultativa este deductibila in limita a 400 de euro lunar, atat pentru angajator cat si pentru angajat.
  • Angajatorii care nu acorda acest beneficiu angajatilor motiveaza acest lucru prin bugetul limitat disponibil si preferintele angajatilor. Intr-adevar este vorba de un buget suplimentar, acum cand iesim din criza si companiile se lupta sa-si restabileasca profitabilitatea. Insa, consider ca in momentul de fata exista posibilitati. Vedem ca a sporit consumul in retail de la an la an cu cate doua cifre si sunt de parere ca si profitabilitatea incepe sa se restaureze in economie. Pana la urma, bugetul va fi intotdeauna o constrangere intr-o companie.
  • O parte dintre angajatori mai spun ca angajatii se simt mai degraba motivati de beneficiile pe termen scurt, precum decontarea costurilor de transport sau tichete de masa. De ce? Pentru ca acestea sunt aproape de „cash”. Nu sunt numerar, dar, de exemplu, cu tichetele de masa poti sa-ti cumperi mancare de la magazin. Iar, in economia veniturilor romanilor, aceste beneficii pe termen scurt sunt populare.
  • Mai mult de jumatate dintre angajatorii care ofera pensii private angajatilor si cu care am discutat ne-au spus ca motivul principal pentru ca au ales aceste beneficii fata de altele este dat de deductiblitatea fiscala, apoi ne spun ca exista o responsabilitate sociala, prin completarea veniturilor angajatilor la pensie. Si ascest lucru este important. Relatia cu angajatii nostri este mai mult decat o relatie cu furnizori de servicii pe care ii platim conform contractului de munca. Ei sunt partenerii nostri, isi dedica energia in ceea ce fac si pentru asta consider ca, noi angajatorii, avem o responsabilitate sociala importanta.
  • Marea majoritate a companiilor care cumpara pensii private facultative pentru angajati sunt in general companii cu capital strain sau cele cu capital mixt. Nu vreau sa spun ca nu exista si companii romanesti care ofera aceste beneficii, dar balanta inclina covarsitor catre angajatii companiilor cu capital strain sau mixt. De regula, companiile straine care vin in Romania incearca sa cloneze pachetele de beneficii pe care le au in alte tari si cu care sunt obisnuiti. Pensiile private facultative reprezinta deja un standard in vest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri