“Vom incepe cu formularul 088, cel mai criticat document. La Ministerul Economiei vrem sa avem o abordare sectoriala. Am identificat patru industrii: agribusiness, turism, industriile creative si industria IT&C. Intr-o luna vom pune punct perioada de primire de feedback si vom trece si la treaba, pentru ca timpul e limitat“, a spus Vrinceanu. „Cel tarziu intr-o luna vom vedea primele schimbari“, a mai spus el.

In privinta ecosistemului antreprenorial, Vrinceanu a spus ca “birocratia e principala problema. Debirocratizarea e strategia pe termen scurt a Guvernului. Dar reprezinta si o prioritate la nivelul strategiei economice de tara la care lucram. In al doilea rand ar fi accesul la finantare, dar problema aceasta e tot mai redusa, sursele fiind tot mai variate. 2016 e anul cu cele mai multe oportunitati de finantare din bani publici din bugetul de stat si fonduri europene. Pana in 2020 vom vedea multe oportunitati de finantare pentru antreprenori. Digitalizarea redusa e o problema. Sunt multe de facut, pentru ca suntem ultimii in Europa. Ne vom concentra pe un proiect pilot pe care vrem sa-l bugetam anul viitor. Ne propunem sa digitalizam 100 de IMM-uri din 10 industrii diferite, cu ajutorul mediului privat, cu implicarea companiilor din tehnologie cu expertiza. Vrem sa proiectul sa fie de succes pentru a fi replicat la o scara mai mare anii viitori“, a explicat Claudiu Vrinceanu.

Cum va ajuta Ministerul Economiei hub-urile si spatiile de coworking

Claudiu Vrinceanu, secretar de stat in Ministerul Economiei, a explicat la Wall-Street 360 ca Guvernul vrea sa schimbe modalitatea de finantare pentru incubatoarele de afaceri, pentru a include si actualele hub-uri si spatii de coworking.

„La cum este creionat proiectul pentru incubatoare in prezent, nu sustine incubatoarele existente. Dar incercam sa schimbam cheile acestui program, astfel incat sa fie eligibile spatiile de coworking, hub-urile si incubatoarele care deja performeaza din punct de vedere economic pe o piata competitiva. Ar trebui sa se adreseze si lor aceste programe. Vom implementa proiectul pentru a fi si ei eligibili“, a spus Vrinceanu.

„Noi avem un program dedicat incubatoarelor de afaceri. Acest Guvern va creiona bugetul pentru anul viitor. Orice feedback de la mediul privat ne va fi util sa conturam programele anului 2017. In prezent nu avem un program sanatos pentru internationalizarea business-urilor romanesti. Lucram la o harta, o analiza asupra ecosistemului de antreprenoriat tech din Romania”, a mai spus secretarul de stat.