Despre reforma si dezvoltarea pietei de capital se vorbeste deja de ani buni iar piata pare sa fie intr-un moment in care pedala trebuie apasata cu putere. Oana Truta (foto cover) si Adrian Cighi (foto articol), vicepresedinti si analisti de investitii la Franklin Templeton considera ca listarea de companii noi pe Bursa de Valori Bucuresti este unul dintre cele mai importante conditii ale dezvoltarii pietei.

„Din punctul nostru de vedere, listarea de companii noi, in special companii mari, in masura sa atraga interesul investitorilor actuali si noi, este foarte importanta pentru dezvoltarea pietei de capital. In ultimii ani, am vazut cateva companii de stat care au crescut ca vanzari, ca profitabilitate, s-a imbunatatit la nivel guvernanta corporativa, consideram ca ar putea atrage interes in piata", a declarat Adrian Cighi, in cadrul emisiunii WALL-STREET 360, sustinuta de Fondul Proprietatea.


Acesta a dat exemple precum CN Aeroporturi Bucuresti, Administratia Porturilor Maritime, Salrom sau Posta Romana, companii care au proiecte mari, au avut evolutii bune in ultimii ani si ar putea sa se finanteze in urma listarii pe piata de capital.

Insa, tinand cont de volatilitatea pietelor de la inceputul acestui an, este un moment bun pentru listari?

"Pietele s-au mai stabilizat in ultima perioada. De exemplu, in 2015, listarile realizate in Europa, Orientul Mijlociu si Africa au fost de 14 miliarde de euro, comparativ cu anul precedent, cand au fost la 2 miliarde euro. Nu putem, deci, sa spunem ca nu exista interes. Din pacate, in 2015, Guvernul Romaniei si piata de capital nu au beneficiat in niciun fel, pentru ca nu au fost listari. Totusi, noi consideram ca listarile sau privatizarile au sens sa discutam despre ele in absolut orice moment, pentru ca un proces de privatizare dureaza 6-12 luni, asa ca nu are rost sa discutam acum despre volatilitate. Are sens sa discutam despre inceperea unui proces de privatizare si urmeaza sa vedem cum arata pietele in momentul efectiv al listari. Speram ca aceste lucruri sa fie intelese de piata, ministere, guvern", explica Oana Truta.

Vicepresedintele Franklin Templeton a explicat ca, de-a lungul timpului, acestia au facut diverse propuneri autoritatilor publice, despre cum ar putea sa se deruleze listarile, pentru un maxim de eficienta.

„De exemplu, hotararile de Guvern care se emit cu privire la privatizari sunt prea stricte, prevad inca de la inceput ce fel de listare va fi. Noi credem ca aceasta decizie trebuie sa fie la consortiu. De asemenea, am recomandat sa existe o remunerare a comisiilor de privatizare, care sa fie legata de succesul listari, acum existand doar sume fixe, lunare, care nu depind de momentul sau succesul listarilor”, a declarat Oana Truta.

Din discutiile avute de Fondul Proprietatea cu mai multi investitori importanti, exista un mare interes pentru piata de capital, Romania fiind atractiva din punct de vedere macroeconomic si al politicii de pastrare al stabilitatii bugetului.

Desi bursa locala a avut o performanta dificila anul trecut, sub media Europei, reprezentantii Franklin Templeton considera ca perspectivele sunt pozitive, piata locala fiind cunoscuta pentru randamentele foarte bune la dividende si pentru imbunatatirile la nivel fiscal (impozitul pe dividende a scazut de 16% la 5%).

„Investitorilor nu le plac surprizele, nu le place un cadru de reglementare care se modifica. Astfel, un mediu predictibil determina un interes sporit si ii poate motiva sa isi continua sau chiar creasca investitiile”, a explicat Truta.

Din punctul sau de vedere sunt mari sanse ca peste cinci ani Romania sa aiba deja statutul de piata emergenta.

„O conditie importanta ar fi ca statul sa listeze in acest timp companiile pe care le controleaza si despre care vorbeam mai devreme: Hidroelectrica, Portul Constanta si CN Aeroporturi Bucuresti. Bursei de Valori Bucuresti ii lipseste in prezent un numar mai mare de emitenti”, a mai spus Truta.

Si Adrian Cighi crede ca piata locala are o sansa foarte mare in acest moment.

„Avem fonduri de pensii private cu o crestere accelerata a activelor: 1,3 miliarde euro sunt activele noi care se adauga in fiecare an la averea fondurilor de pensii private. Acestea au in prezent circa 20% din investitii in actiuni si am ajuns la situatia in care fondurile se uita la la companii straine deoarece nu mai au societati romanesti listate in care sa nu fi investit deja pana la un nivel la care discutia despre riscuri devine mai importanta decat cea despre randamente. Riscam sa ajungem in situatia Lituaniei, unde circa 80% din activele fondurilor de pensii sunt investite in afara tarii si ajuta alte economii europene sa creasca. Suntem intr-un moment in care putem sa prevenim astfel de evolutii, insa avem nevoie de participarea statului”, a conchis acesta.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri