Steven van Groningen (foto cover) si Sorin Mindrutescu (foto articol), membri ai Comitetului Reprezentantilor Fondului Proprietatea, au explicat, in cadrul emisiunii WALL-STREET 360, ca dezvoltarea pietei de capital este esentiala in contextul intregii economii.

In Romania, finantarea bancara este peste 95% din total, desi aceasta ar trebui sa fie complementara cu piata de capital.

“Daca nu reusim sa dezvoltam piata de capital, franam cresterea economica in Romania, si nici bancile nu pot finanta. Cel mai extrem exemplu e SUA, cand peste 90% din economie e finantata de piata de capital. E important sa ajutam piata de capital sa se dezvolte, ca sa fie atractiva si pentru investitorii locali si pentru cei straini. Ajungem in situatia in care fondurile de pensii ar putea merge sa investeasca in strainatate si este aberant sa folosim banii locali de pensii pentru a finanta economiile altor tari”, a declarat Steven van Groningen, in cadrul emisiunii “Dezvoltarea pietei de capital”, sustinuta de Fondul Proprietatea.

Sorin Mindrutescu a subliniat o evolutie pozitiva a pietei de capital in ultimii 5 ani, cu listari importante, crestere a volumelor si a indicilor. Insa, in 2015, piata nu a urmat acelasi trend pozitiv al economiei Romaniei.

“Acest trend poate fi inversat prin listari noi. Fondul Proprietatea militeaza pentru noi listari de companii mari, importante, care sa readuca efervescenta pe piata romaneasca. Odata cu listarea companiilor mari pe piata romaneasca, FP a fost unul din cei mai vocali actori in ceea ce priveste listarea, transparentizarea si imbunatatirea principiilor de guvernanta corporatista”, a declarat Mindrutescu.

In acelasi timp, Steven van Groningen subliniaza ca exista un trend pozitiv, care este important, si cat de rapida este tendinta.

“Avem nevoie de lichiditate, cu cat este mai multa marfa, cu atat piata este mai atractiva pentru cumparatori. Trebuie sa crestem lichiditatea, diversitatea, sa adaugam emitenti noi. Statul ar trebui sa ia in considerare un calendar pentru listarea companiilor de stat, care ar ajuta la transparentizarea companiilor, cat si la cresterea pietei”, a declarat van Groningen.

Pentru a avea mai multa “marfa” in piata, exista oportunitati concrete imediate, precum Aeroporturi Bucuresti, Salrom sau Hidroelectrica. “Acestea ar face ofertanta piata romaneasca. In lume exista multa lichiditate, multi bani isi cauta locul pentru investitii serioase. Companiile de stat sunt ofertante pentru potentialii investitori. Mentinerea trendului dezvoltat in ultimii ani, cu listari mari, ar fi foarte bine privita de fonduri de investitii straine si ar pune Romania pe harta”, a explicat Sorin Mindrutescu, in cadrul emisiunii.

Acesta considera ca principalul obiectiv al Bursei de Valori Bucuresti ar trebui sa fie accederea la statutul de piata emergenta. “Criteriile sunt foarte clare, nu este literatura, ci o serie de indicatori de performanta. Ne intoarcem la lichiditate si la noi listari, vorbim de volume mari, pe care in contextul peisajului economic romanesc doar companiile mari de stat le pot atinge”, sustine Mindrutescu.

Steven Van Groningen a subliniat faptul ca piata de capital este foarte importanta pentru tara iar dezvoltarea ei trebuie sa fie un efort comun al bancilor, al bursei, al actorilor pietei si al statului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri