In mijlocul unei saptamani agitate, cu multe evenimente pe piata de capital, intre o conferinta si o alta intalnire, Razvan Pasol, presedintele Intercapital Invest, a acceptat invitatia wall-street.ro la un pranz si o discutie despre business.

@Wall-Street Lunch este cel mai nou feature editorial Wall-Street.ro: interviuri acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai puternici oameni din businessul romanesc intr-un cadru informal si relaxat.


Atras de concepte diferite, seful Intercapital a ales restaurantul SushiKo, din Baneasa Shopping City, un loc preferat pentru mancare, accesibilitate si pentru locurile de parcare usor de gasit.

Razvan Pasol se declara un mare fan al sushi si al bucatariei asiatice, in general. “Cea mai buna mancare asiatica am incercat-o in Thailanda si in Singapore. Dar am descoperit-o in Statele Unite, cand am studiat acolo. Nu incercasem pana atunci si, oricum, mi-a luat destul timp sa ma decid. Ideea de peste crud nu imi suna foarte bine. Dar, dupa ce am incercat, am devenit pasionat”, povesteste managerul.

Visul american si intoarcerea in Romania

De fapt, experienta celor doi ani la studii in Statele Unite ale Americii l-a invatat multe pe Razvan Pasol. A vazut si a inteles foarte multe aspecte, a cunoscut indeaproape cultura americana, mai ales ca isi implinise un vis din timpul facultatii: acela de a face un master in “tara tuturor posibilitatilor”.

“Totul este la o alta scara acolo, foarte diferit de Europa, chiar si acum 10 ani cand am fost eu acolo. Nu a fost usor la inceput, dar nu este o scuza. Lucrurile interesante sunt grele, dar daca te multumesti cu putin, nu ai nici rezultate. Este exact ca la bursa: proportia risc-return”, isi expune Pasol teoria.

Desi America a fost fascinanta, seful Intercapital nu s-a gandit niciodata serios sa ramana in SUA ori sa mearga in alta tara din lume. Intrebarea a venit chiar la finalul MBA-ului. De ce s-a intors in Romania?

“Aici sunt multe oportunitati, lucruri interesante si ai posibilitatea sa construiesti ce nu a mai facut nimeni in Romania. Acolo lucrurile erau deja asezate, se intampla in alt ritm. Nu spun ca nu ar fi fost interesant, dar provocarile sunt mult mai mari”.

De fapt, provocarile sunt cele care l-au atras si in piata financiara si care l-au ajutat sa dezvolte un business mic, intr-o piata tot mica, dar dominate de forta grupurilor bancare. De aceea, a ales sa nu astepte sa treaca mai repede criza, ci sa gaseasca oportunitati de dezvoltare chiar si in perioade mai putin favorabile.

Zilele sale de lucru nu seamana deloc una cu cealalta. “Este foarte bine ca sunt diferite. Am zile cu intalniri, conferinte si diverse activitati sau zile in care sunt non-stop la birou si revizuiesc documente de 400 de pagini. Zilele acestea se intampla sa fie si in weekend uneori”, explica Pasol. “Este un domeniu care se misca continuu. Si daca stii sa il folosesti, ai lucruri noi de facut in permanenta”.

“Criza a venit cand toti erau optimisti si va trece cand toti sunt pesimisti”

Discutia s-a desfasurat in totalitate pe un ton optimist-moderat. Anul a inceput bine, spune Pasol, semnalele sunt pozitive pentru piata de capital, in principal datorita ofertelor de privatizare anuntate de statul roman.

In jurul sau, insa, nu predomina un optimism pregnant. “A trecut mult timp de cand deasupra noastra stau nori negrii si, chiar daca se mai lumineaza putin, toti ii asteapta sa vina inapoi. Dar, criza a venit cand toti erau optimisti si va trece cand toti sunt pesimisti”.

Ofertele de stat, dar si schimbarile din conducerea Bursei de Valori Bucuresti, au pus bazele unui nou inceput promitator pentru piata de capital locala.

“Asteptam de 10 ani aceste oferte si in sfarsit se intampla. La Transelectrica se lucreaza intens, la Romgaz suntem suntem subcontractori si vom participa si la Hidroelectrica. De acum, nu mai putem da vina pe stat, pentru ca face lucruri foarte importante pentru bursa, care atrag atentia investitorilor financiari dar si strategici. Cu atat mai mult cu cat Polonia si-a epuizat privatizarile, toti ochii sunt indreptati spre noi”.

Toate acestea vin in contextul unei schimbari importante in conducerea Bursei, care “aduce suflu nou si un alt ritm”. Mai ales ca Intercapital are un reprezentant in actualul board (directorul adjunct – Adi Lupsan).

Insa, proiectele in care compania a ales sa se implice sunt foarte mari consumatoare de energie si resurse, asa ca timpul liber este mai putin. “Sunt perioade diferite, acum este una foarte aglomerata si toate eforturile noastre se concentreaza pe proiectele in derulare. Merita sacrificiul, sunt lucruri pe care le asteptam de mult timp si carora le acordam toata atentia”, spune seful Intercapital.

Nu este deloc usor, in contextul in care resursele tuturor au scazut, dupa patru ani de criza, iar gradul de sofisticare al pietei a crescut, din punct de vedere al cerintelor de raporate si formalitatile de functionare a unui SSIF.

Drum deschis spre dezvoltarea bursei?
Razvan Pasol se declara multumit de colaborarea cu statul roman, in speta cu Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI). „Sunt foarte deschisi, inteleg importanta acestor tranzactii si vor sa se desfasoare. Am vazut o deschidere pentru a gasi impreuna cele mai bune solutii”.

Pe de alta parte, colaborarea cu gigantii financiari interesati de ofertele statului roman, precum JP Morgan, Goldman Sachs, Erste sau Citi, aduce foarte multe lucruri noi si interesante.

“Este foarte bine ca sunt interesati sa promoveze aceste oferte. Invatam foarte multe lucruri de la ei, vin cu standard si modele de lucru internationale. Este un proces foarte interesant, o completare reciproca: noi stim cerintele investitorilor si autoritatilor din Romania iar ei vin cu experienta internationala”, explica Pasol.

Reusita acestor oferte are sanse sa faca din 2012 anul istoric pe care intreaga piata il asteapta dinainte de criza. Aceste listari au potential foarte mare de a aduce investitori noi in piata si de a crea povestile de succes de care managerii si antreprenorii romani au nevoie pentru a se uita spre bursa.

“Este un an esential din acest punct de vedere si trebuie sa valorificam sansele”, mai spune Pasol.

Cu siguranta, anii de criza au fost foarte grei, iar piata de capital a fost unul din cele mai afectate domenii. Brokerii s-au vazut nevoiti sa se descurce cu resurse si tranzactii in scadere. Intercapital a ales sa tinteasca multe proiecte, a facut o investitie majora in Societatea de Administrare a Investitiilor, achizitionata in 2008, dar a facut si restructurari si optimizari de cheltuieli. Pe cat de grei au fost ultimii ani, pe atat de multa munca au adus.

“Totusi, anii acestia ne-au adus aici. Fara istoricul pe oferte si listari, nu am mai fi putut participa acum in consortia cu nume grele din Romania si din strainatate. In plus, poate daca nu era criza, nu am mai fi avut acum nici programul de privatizare. Poate n-ar fi fost nici acordul cu FMI si nici o nevoie de finantare a statului roman. Deci are si aceasta criza partile ei bune”, incheie Razvan Pasol, in aceeasi nota optimista.

Nota de plata: Restaurantul Sushi Ko
Baneasa Shopping City

6 bucati sushi ton - 87 lei
Teriaki de pui cu orez - 34 lei
Teriaki de vita cu orez - 51 lei
2x apa plata - 15 lei

Total: 187 lei

Fotografii de Mircea Dragos, fotografii-profesionale.ro.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri