Cu o experienta practica de peste 15 ani in domeniul financiar din Romania si Olanda, Violeta Ciurel reprezinta unul dintre putinele exemple in care un manager roman pleaca in strainatate pe o pozitie de top management si apoi decide sa revina in tara pentru a dezvolta o noua companie.
@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.

Se implinesc aproape doi ani de cand a acceptat cea mai mare provocare din cariera sa profesionala: managementul noii sucursale din Romania a francezilor de la AXA. Violeta Ciurel a acceptat invitatia noastra la pranz si a ales un restaurant din proximitatea biroului sau, Casa di David, situat pe malul lacului Herastrau, foarte frumos amenajat, unde multi oameni de afaceri cunoscuti obisnuiau sa mearga frecvent. Din pacate pentru acestia, Casa di David a ars intr-un incendiu de proportii in noaptea de 13 mai, impreuna cu restaurantul vecin Aqua, la numai o saptamana dupa ce am realizat interviul.

Desi pranzul era programat la ora 12:30, am avut grija sa ajung cu cel putin 15 minute inainte ca CEO-ul AXA Life Insurance sa soseasca, pentru a solicita ospatarilor o masa de pe terasa fostului restaurant, unde putem beneficia de un spatiu cat mai deschis si de lumina naturala.

Imbracata business si venind de la o alta intalnire, Violeta Ciurel soseste la restaurant la volanul masinii de firma, un Audi A6. O intampin, asa cum este normal, si dupa ce ne asezam la masa ni se aduc meniurile. Dupa o scurta discutie cu ospatarul, ne hotaram sa incepem masa cu cate un antreu, cu denumiri pretentioase, din limba italiana.

Mai departe, pana ca ospatarul sa ne aduca comanda, aflu ca se trezeste in fiecare zi de lucru la ora 7:00, iar la biroul sau din strada Pechea nr. 13, langa bulevardul Aerogarii, ajunge in jur de ora 9:00, unde petrece in general 10 ore. "Desi stau destul de aproape de birou, ma trezesc mai devreme, pentru a avea timp sa ma pregatesc", spune Ciurel. Este mama a doi baieti, cel mare student in Anglia, iar cel mic este in clasa a 11-a la liceu in Bucuresti.

Un lider implicat, participativ, dar ferm


Imi spune ca petrece destul de mult la birou, pentru ca sunt foarte multe lucruri de facut. Totusi, vrea sa cunoasca tot ce se intampla in companie. "Si este normal sa fie asa. Am multe intalniri, cu fiecare dintre colegii mei; sedinte de management, pe echipe sau pe proiecte. Avem un numar foarte mare de proiecte, dar si intalniri cu alte persoane din afara firmei, pe partea de dezvoltari de produse, operatiuni, dezvoltari diverse legate de forta de vanzari si de alte canale de distributie. Vrem, de altfel, sa extindem colaborarea cu brokerii si avem discutii pentru a dezvolta acest canal".

Sunt curios sa aflu ce stil de management are intervievata mea. "Unul participativ, dar in anumite etape de dezvoltare a companiei si a echipei trebuie sa-l adaptez. La inceput, atunci cand echipa se formeaza, trebuie sa fii mai receptiv, axat pe directiva si control, deci mai putin pe stil participativ. Apoi, urmeaza etapa de formalizare, proceduri, pentru a ajunge cat mai repede la performanta. Sunt etapele normale ale leadership-ului in functie de gradul de maturizare al echipei".

Apreciaza la oameni valorile pesonale si morale, precum corectitudinea, cinstea, atitudinea si profesionalismul. De asemenea, se declara dependenta de instrumentele de comunicare. "Cred ca daca nu as comunica, m-as imbolnavi. Si, nu am ajuns cu compania la un nivel la care sa stau numai intr-un birou, sa filosofez. Proiectele pe care le avem in companie, in marea lor majoritate, sunt proiecte interdepartamentale. Prin natura business-ului, cand dezvolti un produs ai nevoie de vanzari, de marketing de actuari, de financiar, de IT, operatiuni. Toata lumea contribuie".

In acelasi timp, spune ca este ferma pe pozitii cand ia o decizie, dar nu si autoritara. Apreciaza, insa, ca "toata lumea trebuie sa fie disciplinata si sa-si respecte termenele". Povesteste, de asemenea, ca odata pe luna, in prima zi de vineri, echipa AXA isi sarbatoreste toti colegii nascuti in luna respectiva. "Ii intampinam cu torturi, prajituri, cu «La multi ani!» si flori".

Viata de expat roman in Olanda


Violeta Ciurel este de formatie academica, fiind profesor universitar la Academia de Studii Economice (ASE), facultatea de Relatii Economice Internationale. Absolventa a Facultatii de Comert, a obtinut titlul de Doctor in economie in 1992, specializarea Relatii Economice Internationale.

A lucrat la ING intre 1997-2010, iar acolo a detinut diferite pozitii in Romania si Olanda. A inceput ca director de marketing si training pentru vanzari, ulterior devenind CEO si director executiv Retail Distribution si Asigurari al ING Romania timp de patru ani. In 2004 s-a mutat la Amsterdam unde a fost numita director general al departamentului Global Retirement Services, ulterior devenind director general al European and International Affairs. Anul 2008 o gaseste in pozitia de CEO Regional Greenfields and Business Development - Insurance Central Europe, tot in ING. Din septembrie 2010, s-a alaturat grupului AXA in rolul de presedinte si CEO AXA Life Insurance Romania.

Am rugat-o sa ne povesteasca despre viata la ING si cum a ajuns sa lucreze in Olanda. "La sfarsitul anului 1995, eram secretar general la UNSAR si, in acea pozitie, aveam contact cu orice companie straina de asigurari care era interesata de piata romaneasca pentru o posibila intrare. Le ofeream date despre piata, mediu de afaceri si orice fel de informatii legislative si de business, care ii ajutau sa-si bazeze decizia pe o analiza atenta si profunda a pietei romanesti".

In povesteste ca asa s-a intamplat sa vina si reprezentantii ING-ului, care i-au propus sa lucreze intr-o viitoare companie de asigurari deschisa de ei pe piata din Romania. "Eu n-am vrut, pe atunci, pentru ca aveam doi copii mici, dintre care unul de doar cateva luni. Eram, de asemenea, multumita cu ceea ce faceam si nu aveam nici un motiv sa schimb. Ulterior au mai venit de cateva ori si in 1997 au decis in final sa intre pe piata romaneasca. In urma mai multor discutii, inclusiv datorita faptului ca m-au invitat la Bratislava, unde se afla ultima lor sucursala deschisa in regiune, am fost foarte impresionata si atunci am acceptat".

Discutia este intrerupta de momentul in care ospatarul ne aduce al doilea fel de mancare. Violeta Ciurel comandase un "Veal Fillet, Foie Gras And Porto Sauce", care, dupa cum mi-au "tradus" reprezentantii restaurantului inseamna "vitel cu ficat de rata si vin la gratar". Ma intreaba, de asemenea, daca doresc sa servim si cate un pahar de vin rosu. Ii raspund afirmativ si nu ratez momentul de a-i adresa o noua intrebare in incercarea de a afla putin despre viata in tara lalelelor.


"Nu am avut de gand sa ramanem in strainatate"



Plecarea la cartierul general al ING din Amsterdam din 2004 a reprezentat pentru actualul CEO al AXA Life Insurance, pe langa o schimbare de perspectiva, de la local la global, o serie noi provocari, dar si o modificare a vietii sociale. "In primii doi, cand am lucrat in calitate de director general pe global retirement services, activitatea a fost absolut senzationala. Mi-a placut foarte mult si am constatat o alta deschidere, cu totul alt tip de abordare, pentru ca, fiind in managementul de top, trebuia sa obtii rezultate imediate si vizibile", povesteste ea.

A participat si la proiecte de consultanta pentru guvernele diferitelor tari in vederea reformarii sistemelor nationale de pensii, proiecte la nivel european pentru pensiile private si gasirea unei solutii pan-europene, impreuna cu reprezentnati ai celor mai mari grupuri financiare din Europa. A lucrat pentru o perioada de peste doi ani in stransa legatura cu Comisia Europeana pentru elaborarea legislatiei financiare la nivel european, precum si cu institutii din SUA pentru facilitarea dialogului transatlantic necesar unei echivalente legislative in domeniul financiar.

Nici ultimul job, de CEO Regional Greenfields pe Europa Centrala si de Est pentru Rusia, Ucraina, Turcia si Bulgaria, nu a fost lipsit de provocari profesionale, iar rolul sau era de a ajuta si coordona dezvoltarea de afaceri noi in aceste tari. De exemplu, in Turcia, activitatea sa a inclus, printre altele achizitia unui fond de pensii care a trebuit sa fie integrat ulterior in structura grupului ING. Dupa aceea, la sfarsitului anului 2010 a decis, impreuna cu familia, sa se intorca in tara, pentru ca numai dupa o luna sa inceapa sa lucreze la AXA.

"N-am avut de gand sa ramanem in strainatate si nici nu ne tenteaza. Aici este casa noastra si aici avem prieteni. Nu este usor sa traiesti in strainatate, indiferent cat de bine ar fi sau in ce tara civilizata locuiesti. Partea sociala este mai dificila pentru ca mentalitatea, cultura si deschiderea oamenilor sunt diferite. Noi suntem invatati ca aici, cu musafiri, sa mergem in vizite; pe cand in Olanda astfel de oportunitati sunt limitate", argumenteaza Ciurel.

Ce este de invatat de la olandezi? "Am invatat putin olandeza, dar este o limba foarte grea. Nu am insistat, totusi, asupra ei doarece nu imi era foarte necesara. Limba de lucru a grupului era engleza. In general, in cei 14 ani in care am lucrat intr-o companie olandeza am descoperit ca sunt oameni foarte seriosi, care se tin de cuvant, disciplinati si care pun accent pe un echilibru intre viata profesionala si timpul alocat familiei. Aici am avut de invatat cel mai mult".

Recunoaste insa ca a invatat cum se construieste un business in primii ani petrecuti la ING in Romania, unde mentor i-a fost Jetse de Vries, primul CEO al companiei (1997-1999). "Stiam inainte foarte multa teorie si prea putin aveam legatura cu viata reala dintr-o companie. Ii sunt profund recunoascatoare in constiinta mea, pentru ca de la el am invatat business".

De la ING, Olanda si leadership ajungem sa vorbim despre calatorii


Violeta Ciurel este pasionata de calatorii, indiferent daca sunt cu familia sau in interese de serviciu, si ii plac, atat orasele mari, cat si statiunile sau localitatile mai mici. Printre preferatele sale se afla localitatea Cascais (30 de kilometrii la vest de Lisabona) din Portugalia. "Este exceptional. Portugalia este un vis", exclama ea. "Mi-au placut si Spania sau Italia, unde planificam sa mergem in acest an. De asemenea, pot spune mi-a placut la ski in Franta, in Austria si in Elvetia".

Faptul ca lucrat intr-un grup international a purtat-o insa si catre state regiuni mai indeparte, cum ar fi China, Coreea, India, Japonia sau Thailanda. "In China am vizitat Shanghai si Hong Kong. O intamplare inedita din Shanghai a fost cand de la hotel mi-au scris in chineza pe un biletel sa-i arat taximetristului, unde vreau sa ajung. Taximetristii din China nu cunosc literele noastre, plus ca ei pronunta altfel decat noi, sau noi pronuntam altfel, si degeaba le-as fi zis eu destinatia pentru ca nu ne-am fi inteles niciodata".

Bineinteles, nu puteam incheia discutia fara a aminti in cele din urma si de Olanda, tara unde a locuit timp de sase ani. "Imi raspunde ca, intr-adevar, sunt foarte multe lalele acolo, iar dintre orase spune ca a remarcat Amsterdam, Haga sau Rotterdam. Desi, Olanda este o tara foarte mica, este destul diversa, atractiva curata civilizata si organizata.

In final, adauga si Romania pe lista destinatiilor preferate, mentionand zona Muntilor Apuseni, Nordul Moldovei si Bucovina, dar si orasele Sibiu si Sighisoara.

Cum se impaca activitatea de profesorat cu functia de CEO. "Foarte bine. Imi gasesc timp pentru amandoua, pentru ca imi place, iar partea cu profesoratul o fac din pasiune, nu din alte considerente. Imi place foarte mult sa lucrez cu oamenii tineri, iar un aspect practic este ca putem recruta dintre cei mai buni studenti. Asta am facut si la ING. La AXA recrutam stundeti la programe de internship, iar pentru cei care sunt buni, avem pozitii disponibile si daca vor sa ramana ii angajam. Avem deja destui studenti in practica si in prezent".

Mai comanda un ceai, marca Ronnefeldt, si imi povesteste, in continuare, ca de cand s-a intors in tara si a reluat activitatea didactica, a recrutat dintre studentii sai in cadrul companiei atat pentru job-uri part-time cat si full-time, pentru diverse activitati, dar si externalizati printr-o firma de recrutare. "Dintre ei, unii au ramas si i-am angajat permanent".

In spatele unui CV impresionant, aflu de la Violeta Ciurel ca activitatea sa didactica a inclus si publicarea a 11 carti de profil economic, dar si peste 250 articole si studii publicate in Romania si in strainatate (Grecia, Elvetia, SUA, Olanda, Austria, Coreea), in calitate de autor si co-autor.

Nota de plata (Casa di David): 343 de lei (TVA inclus)

Tarta Sigola Salbatica 56 Lei
Salmon Tarta 45 Lei
Linguini With Seafood 56 Lei
Veal Fillet, Foie Gras And Porto Sauce 98 Lei
Doua pahare de vin Domaine Ceptura Rouge / Davino 44 Lei
Trei pahare de Coca Cola 30 de Lei
Ceai Ronnefeldt 10 Lei
Acqua Panna 0,5L 3 Lei
Ciabatta cu masline 1 Leu

Fotografii profesionale realizate de Mircea Dragos.



Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri