Si nu am regretat absolut deloc. Intalnirea cu Stefanos Theocharopoulos s-a dovedit a fi cel putin la fel de savuroasa ca meniul special comandat de el intr-unul dintre restaurantele sale preferate – La Fattoria din Herastrau, loc apropiat de altfel si de locuinta lui. “Primul meu job a fost de chelner si poate atunci cand o sa ies la pensie o sa ma retrag pe o insula linistita unde o sa-mi deschid propriul restaurant”, spune el, zambind.

@Wall-Street Lunch este un feature editorial deja traditional: interviuri inedite acordate jurnalistilor nostri de catre cei mai reprezentativi oameni din businessul romanesc, intr-un cadru informal si relaxat.

Stefanos Theocharopoulos, grecul venit la carma Cosmote in urma cu patru ani si jumatate, este o fire balcanica “din cap pana in picioare”. Glumet, non-conformist, imbracat lejer, sportiv si activ, deschis si, de ce nu, usor curios si inchizitiv. Urma sa aflu din dialogul nostru de peste o ora si jumatate ca unele dintre aceste caracteristici sunt definitorii si pentru un manager de succes.

Am ajuns inaintea sa la restaurant si am ales o masa luminata din interior (luand in calcul caldura inabusitoare de afara), apropiata de ferestre. La cateva minute distanta, insotit de doi chelneri, a sosit si Theocharopoulos, mi-a strans ferm mana si, instinctiv, si-a pus pe masa cele doua telefoane ce le avea asupra lui – un iPhone si un Samsung. “Da, a devenit un gest reflex in era aceasta, a-ti pune telefoanele pe masa cum ajungi! Bine, in cazul meu, mi-era si incomod cu ele in buzunare…”, spune, glumind, seful operatorilor telecom. “In viitor poate o sa avem sub masa, undeva, suporturi speciale si rabatabile pentru tablete, desi sper sa nu se ajunga chiar asa. Trebuie sa conservam factorul uman”, continua el.

Stefanos Theocharopoulos a fost numit sef al Romtelecom in toamna anului trecut, dupa plecarea lui Yorgos Ioannidis, in prezent conducand doua companii detinute de grecii de la OTE – liderul de piata pe segmentul telefoniei fixe, Romtelecom, si Cosmote Romania, una dintre cele mai agresive companii pe segmentul telefoniei mobile. Impreuna, cele doua companii genereaza afaceri de 1,12 miliarde euro (nivelul anului 2011 - n.r.).

Inainte de a comanda, l-am intrebat pe seful companiilor telecom ce parere are de initiativa wall-street.ro de a realiza interviuri cu personalitati business din Romania intr-un mediu informal, diferit de rigiditatea unui birou. “Mi se pare o idee foarte buna, cu atat mai mult cu cat trebuie sa aratam cititorilor ca toti suntem, pana la urma, simpli oameni, cu emotii, ganduri, pasiuni si deziderate absolut normale. Multi oameni de business de rang inalt sunt total neintelesi – nu e cazul meu, dar am intalnit unii oameni care erau, la acea vreme, mituri pentru mine!”, povesteste el.

Grecul isi aminteste de vremurile cand era un simplu inginer si i se parea ca a fi CEO este ceva extraordinar. Multi considerau ca atunci cand trecea seful companiei pe la ei era ca si cum ar fi venit “Dumnezeu”, ceea ce, avea sa afle, nu era deloc adevarat – erau oameni normali cu care puteai rade, puteai iesi sa te distrezi ca cu orice alt om. “Puteai iesi sa practici un sport impreuna cu ei!”.