Suntem peste drum de cladirea America House din Capitala, la trei minute de sediul companiei Deloitte, de unde Ahmed Hassan conduce una dintre cele mai puternice companii de consultanta financiara din Romania. Ne intalnim la Osteria Gioia, un restaurant italian dintr-un grup foarte restrans al celor cu gastronomie fina.

Invitatul meu la pranz pare relaxat si preocupat in acelasi timp. Camasa albastra, fara cravata, descheiata de primul nasture, dar imbracata peste un tricou alb casual, sustine atmosfera de vineri in care ne intalnim, iar costumul gri, putin lucios, face pereche buna cu butonii de la camasa si cu ochelarii simpli si eleganti.

Primul sfert de ceas al interviului imi face cunostinta cu un partener de dialog bine organizat, care raspunde prin analiza, cu explicatii invariabil corecte si atent alese. “Cand lucrezi in servicii de consultanta, planul personal este puternic influentat de latura profesionala. Sunt fericit de cum a evoluat anul 2012, mai ales ca am inregistrat o crestere a incasarilor in contextul unei piete dificile. Am planuri ambitioase in continuare. Am atras mai multi angajati in organizatie pe pozitii de management. Specialistii buni cauta o echipa castigatoare, si anume ce au gasit la Deloitte”, imi replica Ahmed Hassan clasicei intrebari despre cat de bun este anul 2012 la nivel de business.
“Este firesc pana la urma. Asa sunt toti”, imi spun cu gandul la stilul sobru al celorlalti trei manageri din conducerea firmelor care formeaza "careul de asi" ai serviciilor profesionale - PricewaterhouseCoopers, KPMG si Ernst & Young. Ahmed Hassan, 44 de ani, consultant specializat in audit, a devenit in urma cu un an country leader pentru Romania si Moldova in cadrul Deloitte si este singurul expat care conduce o divizie locala a unui Big 4. Chiar si asa, experienta lui este bogata pe piata romaneasca: s-a alaturat echipei Deloitte din Bucuresti in 1999 si este partener de un deceniu. De asemenea, a fost primul partener din Balcani care a devenit membru al Consiliului Director al Deloitte Europa Centrala si totodata, primul presedinte din aceasta regiune.

“Sa nu mai visam la anii 2006-2007”

Primul sfert de ora din cele doua de conversatie cu tot felul de subiecte economice si personale mi-l aduce in fata pe consultantul financiar Ahmed Hassan, un analist sobru al pietei de profil.

In primul rand, incearca sa ma convinga ca planul personal este puternic influentat de latura profesionala atunci cand lucrezi in servicii profesionale. Chiar daca, usor contrariat, percep aceasta argumentare valabila in majoritatea profesiilor, imi las invitatul la pranz sa-si continue bilantul anului, mai ales ca, potrivit propriilor evaluari, e “foarte fericit” de cresterea din 2012 in contextul unei piete dificile. “Am planuri ambitioase mai ales ca am atras angajati cheie pe pozitii de management. Oamenii buni sunt greu de recrutat mereu, nu este o tendinta caracteristica acestei perioade. In acelasi timp, nu am mai pierdut oameni buni ca in anii de crestere economica. Nebunia acelor vremuri a trecut, iar stabilitatea caracterizeaza consultanta financiara in prezent. Din perspectiva clientilor, am atras un client foarte mare: Tiriac Grup, probabil miscarea anului in piata de audit, dupa 15 ani de exclusivitate cu alta companie de consultanta.”

Un scurt schimb de judecati despre evolutia anului viitor este de neocolit, iar opinia consultantului iese in evidenta chiar inainte sa comandam pranzul. “2013 va fi un an dificil: suntem inconjurati constant de mesaje negative dinspre zona euro. De asemenea, instabilitatea politica afecteaza sentimentul increderii in business. Am observat ca multe firme care planuiau decizii strategice de business amana aceste proiecte, in asteptarea vestilor bune si a stabilitatii politice. In opinia mea, urmatoarele 12 luni vor fi critice pentru ca stabilitatea politica va veni la un moment dat, din fericire. Noi nu ne uitam la ce formatiune politica vine la putere, ci asteptam claritate la nivel guvernamental. Alegerile din decembrie sunt esentiale pentru business, dar nu inseamna ca vom scapa de amenintarea recesiunii, insa vom vedea luminita de la capatul tunelului. Din multe puncte de vedere, aceasta este noua realitate in care traim. Nu trebuie sa mai visam la anii 2006-2007. Acea perioada va fi greu de atins din nou, e posibil sa fie ani unici in istoria Romaniei si sa nu-i mai vedem in urmatoarea jumatate de secol”.

Stiti un banc cu manageri consultanti?

Chiar daca suntem intr-unul din cele mai bune restaurante cu bucatarie italieneasca din Bucuresti, comandam fiecare cate o portie de muschi de vita argentiniana. A mea este cu legume de gratar, iar Ahmed Hassan o prefera acompaniata cu o portie de cartofi cu rozmarin.
In asteptarea pranzului, continuam conversatia pe teme economice, cu o preferinta fata de relatia dintre mediul privat si stat. Mai precis, analizam nepotrivirile dintre cele doua sectoare pe care Ahmed Hassan le cunoaste cum se cuvine. “Cum piata este dificila, e greu pentru toti: atat pentru stat, cat si pentru privat. Privatul se straduieste sa creasca, iar statul are nevoie de restructurare, un factor decisiv pentru evolutia economiei in urmatorii 2-3 ani. Este obligatoriu pentru guvernanti sa accepte o reorganizare profunda - operationala si financiara - , in randul companiilor de stat si sa urmareasca exemplul antreprenorilor si al companiilor private care s-au descurcat mai bine in criza”.
Imi propun sa schimbam cursul discutiei si propun o gluma despre contabili si auditori: “Stiti care sunt clientii preferati mereu de contabili? Firmele mici”. Nu-mi dau seama daca anecdota e plina de haz pentru Ahmed Hassan, insa el imi replica rapid ca raspunsul intrebarii de mai sus are legaturi clare cu activitatea Deloitte. Spre exemplu, Deloitte recompenseaza prin proiectul CE Technology Fast 50 2012 companiile de tehnologie care se afirma rapid . “Incurajam firmele mici si mijlocii, iar cel mai bun moment pentru sprijin este atunci cand acestea sunt asemenea gazelelor, cu potential de crestere. Uitati-va ce vedem la tarile care o duc bine din punct de vedere economic: firmele mici si mijlocii formeaza coloana vertebrala a unei economii.” Momentul este favorabil abordarii tentatiei de a intra in antreprenoriat dupa o cariera de doua decenii in consultanta financiara. “M-am gandit de multe ori sa devin antreprenor si cred ca voi face acest pas la un anumit moment in cariera. Mi-as dori sa ajut o idee sa creasca, iar acesta este un obiectiv personal. Cel mai probabil se va intampla dupa ce ma voi retrage de la Deloitte. Dar nu la pensie, caci atunci doar voi citi ziarele”, spune Ahmed Hassan, amuzat de postura unei persoane restrase, care doar lectureaza presa.