Are 28 de ani, 10 ani de experienta in domeniul turismului si conduce un business care depaseste 45 milioane de euro. Marius Pandel a preluat la inceputul acestui an conducerea grupului Christian Tour de la fratele sau mai mare Cristian si are planuri mari de viitor pentru dezvoltarea companiei. Si-a propus sa depaseasca granitele cu Christian Tour si sa inglobeze pe langa agentia de turism o retea hoteliera internationala si o companie aeriana.

Ne-am intalnit cu Marius Pandel la restaurantul pe care Christian Tour l-a deschis in urma cu ceva timp in Centrul Istoric din Capitala, loc unde familia Pandel detine o cladire, in care si-a stabilit sediul central.

Marius Pandel povesteste ca este alaturi de fratele sau inca de cand acesta a infiintat agentia Christian Tour, iar de la 18-19 ani lucreaza efectiv pentru companie, trecand de-a lungul timpului prin toate departamentele si ajungand in 2014 sa detina functia de CEO.

"La facultate colegii nici nu ma cunosteau"

Christian Tour Marius Pandel"Sunt in companie alaturi de Cristian de la varsta de 19 ani in Christian Tour, perioada in care compania era la inceput, aveam doar doua sedii la acea vreme. Cand am inceput, in anul 2003, eram student la Turism, la Universitatea Romano-Americana, unde mergeam doar la examene pentru ca nu aveam timp sa merg la cursuri. Imi aduc aminte ca atunci cand am mers la primul examen nu ma cunostea nimeni, am intrat in facultate si toata lumea ma intreba de unde am aparut. Am ramas in companie pana in 2010, cand am decis sa incep un proiect singur", a aratat Pandel.

Mai mult, acesta spune ca a sacrificat o buna parte dintre activitatile specifice tinerilor pentru a-si construi o cariera.

"Eu am sarit peste partea asta de studentie. La 20 de ani eram singurul dintre prietenii mei care nu mergea la fotbal, de exemplu, in timpul saptamanii. Eu eram in fiecare zi la serviciu. Implinesc 29 de ani anul acesta, este important ca la varsta asta sa ai 10 ani de experienta in companie, plus ca eu am avut inca de la 22-23 de ani si responsabilitati mari, am semnat contracte, am negociat chartere. Practic, sunt cea mai veche persoana din Christian Tour dupa Cristian", a povestit Pandel.

El afirma ca in familia Pandel exista pe langa dragostea pentru turism o pasiune pentru business. Dupa mai multi ani petrecuti la dreapta fratelui sau, Marius Pandel si-a deschis propria agentie de turism in 2010, Pegas Holidays, concentrata pe vacante de lux, pe care a condus-o pana in 2013.

"In intervalul 2010-2013 am creat un brand nou, o agentie de turism noua, pentru ca am simtit nevoia sa imi demonstrez ca pot si eu sa fac ceva nou, un proiect de la inceput. Astfel, am creat brandul Pegas Holiday, care se adresa nisei de lux, incet-incet am creat produs pentru agentie, am reusit sa il implementez in piata si a ajuns sa aiba cresteri de la an la an. 500 de agentii partenere vand produsele sale proprii, iar in 2013 aproape ne-am dublat cifra de afaceri, dupa ce in fiecare an am avut crestere 50%", a precizat CEO Christian Tour, care a adaugat ca in continuare Pegas Holidays va fi transformata intr-un brand al grupului.

Cristian Pandel se va concentra pe dezvoltarea unei retele hoteliere internationale

Chiar si in aceasta perioada i-a stat alaturi fratelui sau, iar odata cu preluarea functiei de CEO Christian Tour n-a avut nevoie de nicio zi de acomodare si considera ca stie cel mai bine activitatea companiei.

Nu ma poate pacali nimeni in companie, stiu toate departamentele

"Cristian simtea nevoia sa se ocupe de alte proiecte pe care are, respectiv sa dezvolte o retea hoteliera in afara tarii, si cum nu este nimeni care sa cunoasca mai bine compania si sa ia deciziile mai bine am preluat eu conducerea Christian Tour. Noi am petrecut mult timp impreuna si am ajuns sa gandim la fel", a reliefat Marius Pandel.

Christian Tour a preluat recent in sistem de leasing pentru 18 ani un hotel cu 116 camere din statiunea Corfu din Grecia si se arata interesata si de piata hoteliera din Romania. Hotelul din Corfu este functional din anul 2000, iar in aprilie anul acesta va fi redeschis, in urma unor investitii de 500.000 de euro.

In continuare fratele sau mai mare ii sta alaturi cu un sfat, mai ales in contextul in care compania are planuri mari de dezvoltare. Doar in acest an si-a propus obiective indraznete, o cifra de afaceri de 60 milioane de euro si 200.000 de clienti deserviti.

"Provocari sunt in fiecare an, ne-am propus o cifra mare de afaceri, un numar important de turisti. Ne-am facut un business plan pentru 2014 si suntem in target pana in momentul acesta. (...) In planurile noastre exista si un master plan, acela de a depasi granitele, sa inchidem cercul si sa avem hoteluri, companie aeriana si agentia de turism. Toate acestea sunt in mintea mea", a explicat Marius Pandel.

Romania are nevoie de mai multi turisti straini.Trebuie pus accent pe bazele de tratament

L-am intrebat pe Marius Pandel si despre turismul romanesc, in contextul in care isi petrece mare parte din timpul liber in tara, in scurte iesiri la munte impreuna cu sotia si fiica sa in varsta de doi ani.

Christian Tour Marius Pandel

"Mi-as dori ca in Romania sa vina cat mai multi straini. Romanii in Romania merg destul de mult, insa plusul de care are nevoie turismul romanesc sunt strainii. Insa in statiunile romanesti nu prea ai ce face. La mare, de exemplu, se merge doar in week-end, insa cu strainii s-ar putea sta o saptamana, dar ce sa faca o saptamana pe litoralul romanesc? Nu sunt activitati, chiar daca unitati de cazare au inceput sa mai apara. La fel se intampla si la munte, nu sunt zone de agrement, programe, activitati", a spus Pandel.

Mai mult, el a subliniat ca focusul ar trebui pus pe turismul balnear, care are potential sa aduca turisti straini in tara noatra, daca se fac insa anterior investitii.

"Romania daca vrea sa aduca turisti straini trebuie sa se concentreze mult pe bazele de tratament, pe turismul balneo. Insa sunt multe zone care au fost exploatate ani la randul fara a se reinvesti si arata cum arata. Trebuie sa fie renovate, pentru ca interes exista. (...) Mai mult, trebuie sa existe respect, care sa vina din partea tuturor cu care interactioneaza turistul strain. Si ospatarul conteaza foarte mult si taximetristrul sa dea pretul corect si fiecare om de pe strada caruia ei cer o informatie trebuie sa fie politicos. Toate acestea duc la formarea unei imagini despre o tara", potrivit CEO Christian Tour.

Un real potential il vede si in turistii din Republica Moldova, care dupa tensiunile din Crimeea aurenuntat tot mai mult la aceasta destinatie.

"Deschidem un sediul la Chisinau si pentru ca a cazut Crimeea, loc unde mergeau foarte multi, o parte dintre acestia se vor reorienta catre Romania, astfel ca turismul din tara noastra ar trebui sa primeasca cativa moldoveni. 18 chartere pleaca saptamanal catre Turcia in timpul verii, deci potential exista, moldovenii calatoresc. Important este sa ai infrastructura sa ii transporti, iar unitatea de cazare si-o aleg ei. Inainte sa le impuna regimul cu vize foarte multi mergeau in zona Slanic Moldova si multe agentii de acolo sunt inca interesate de aceasta destinatie. De asemenea, pe litoralul romanesc sau Bucovina", a mai spus Pandel.

"Oamenii din turism merg in vacante doar in extrasezon"

Cand vine vorba despre propriile vacante, Marius Pandel spune ca in ciuda perceptiei generale ca oamenii din turism se bucura de multe destinatii, in realitate vacantele le imbina cu munca, motiv pentru care ajunge in destinatii doar in extrasezon, prilej cu care incheie si contracte.

"Toata lumea crede ca este simplu sa lucrezi in turism si ca te plimbi foarte mult. In realitate, eu vad toate destinatiile in extrasezon, atunci cand hotelurile sunt inchise. Pentru ca noi lucram cu vacante nu plecam niciodata in sezon, vacantele le facem in septembrie-octombrie sau prin aprilie", a spus Pandel.

In tara ii place sa viziteze Sibiu, Maramuresul si Bucovina. Recunoaste ca cele mai frumoase vacante sunt acelea in care merge cu fetita lui, indiferent de destinatia aleasa.

Desi petrece 10 ore pe zi la birou, lui Marius Pandel ii ramane timp si pentru pasiuni, intre care se numara sporturile motorizate, fotbalul si ambarcatiunile.

"Imi plac toate sporturile motorizate. Imi place sa merg cu ATV-ul, si eu si Cristian merge des cu ATV pe munte. Imi place sa merg pe stadion la meciuri importante, ca cele din Champions League. Anul acesta nu am timp, insa mi-as fi dorit sa merg la Campionatul Mondial. Imi plac si barcile si chiar ne gandim sa luam una pentru hotelul din Corfu", a explicat Marius Pandel.

Fotografiile au fost realizate de Mircea Dragos.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri