O discutie cu Mihai Olaru, seful furnizorului de solutii pentru amenajarea spatiilor de birouri Omifa, iti aminteste ca pasiunea este cea care da viata oricarui business. Modul in care omul de afaceri din Tecuci isi gandeste businessul, felul in care simte fiecare proiect si pasiunea cu care vorbeste de fiecare experienta legata de activitatea sa iti transmite parca o frantura din entuziasmul lui pentru ceea ce face.

Pe Mihai Olaru l-am intalnit la pranz in restaurantul Grano din Dorobanti, unde am avut o conversatie spumoasa despre Romania, business si oameni.

"De fiecare data cand trec pe acolo vizualizez unde e receptia, unde sunt salile de conferinta, ca in partea cealalta sunt birourile (...)", povesteste Olaru despre birourile unuia dintre clientii companiei Omifa. Se mandreste cu acea lucrare asa cum face cu fiecare proiect al echipei Omifa si spune ca depune energie si timp in fiecare proiect, avand chiar si amenajari de birouri de-a lungul carora a dormit doar cateva ore pe noapte, fiind tot timpul prezent pe santier. Ii place sa mearga la fiecare proiect pe santier si vrea mai mult decat orice sa vada clientul multumit.

Mihai Olaru, Omifa

Pentru seful Omifa businessul inseamna oameni. "B2B? Eu lucrez cu oameni", spune Olaru. Vorbeste cu caldura si admiratie despre clientii sai si spune ca intotdeauna incearca sa invete de la toti oamenii cu care lucreaza. "Sunt oameni care au stiut sa investeasca in Romania, iar succesul lor ma bucura", comenteaza Mihai Olaru.

Cum a inceput businessul Omifa

Mihai Olaru, absolvent de finante banci, a intrat in antreprenoriat in 2001, dupa o scurta perioada in care a lucrat la o firma de constructii. Businessul a inceput in parteneriat cu o companie intaliana, Mio Dino, lider pe piata de mobilier din Italia. In 2002 a demarat businessul Omifa pentru a separa partea de montaj de cea de vanzari. Atunci a inceput sa faca lucrarile de fit-out ale birourilor clientilor doar prin Omifa. Primul client al Omifa a fost Zapp si a venit prin filiera Mio Dino. Apoi pe masura ce piata a evoluat si businessul Omifa s-a extins si a inceput sa importe mai multe produse pentru a diversifica oferta si a putea oferi clientilor o gama mai larga si mai variata. Urmatorul pas pentru Omifa a fost sa puna in fata firma romaneasca, ramand importator al Mio Dino. In prezent, Omifa nu numai ca importa majoritatea celor mai importante branduri italiene in materie de mobilier si solutii pentru amenajarea birourilor, dar de cativa ani a inceput sa si produca si sa creeze in parteneriat cu italienii propriile linii de mobilier de birou.

Este pacat sa nu producem in Romania, sa trimitem banii afara si sa nu angajam oameni aici.

"In 2009 am cumparat o fabrica falimentara din Italia, doar utilajele. Le-am adus in tara si am deschis o fabrica in Tecuci, orasul meu natal, din dorinta de a face cat mai mult in piata romaneasa, de a nu mai muta banii in afara tarii", povesteste Mihai Olaru. Produsele realizate la Tecuci sunt custome made, productia mulandu-se pe ceea ce are nevoie clientul companiei.

"Anul trecut am produs in fabrica din Tecuci 90% din mobilierul utilizat pentru amenajarea biroului Hidroelectrica si tot ce a fost nevoie pentru hotelul Silver Mountain ( mai putin canapelele). Acum avem un proiect cu 700 de birouri in Cluj din care 70% este facut la Tecuci", spune mandru Olaru. "Vrem sa incercam sa mai achizitionam utilaje. Este pacat sa nu producem in Romania, sa trimitem banii afara si sa nu angajam oameni aici", a mai spus antreprenorul roman.

In fiecare om ai ceva de descoperit, fiecare are cel putin o poveste de zis si daca esti suficient de matur inveti ceva din aceea poveste

In prezent in fabrica din Tecuci lucreaza 120 de oameni, insa pe mai multe divizii, Mihai Olaru fiind asociat si in businessul Furtuntec, o fabrica de productie a materialelor plastice. Tot la Tecuci este si partea de achizitie si repunere in circuit a deseurilor din PVC si PP.

Partea de mobilier si cea de productie a materialelor plastice se intind fiecare pe circa 2.000 mp, in timp ce zona de repunere in circuit a deseurilor se intinde pe 30.000 mp, Olaru achizitionad un fost CAP de la iesirea din orasul Tecuci.

Omifa, un business dezvoltat fara nicio finantare bancara

"Am inceput la Tecuci cu o masina de furtun si cresterea businessului am finantat-o doar din banii pe care i-am produs. Nu am niciun credit la banca nici ca persoane fizica, nici pe firma", a spus Mihai Olaru. Investitia totala in fabrica s-a ridica la circa 3 mil. euro. Mihai Olaru spune insa ca a fost o investitie pas cu pas. “Nu am crescut foarte repede pentru ca nu am facut niciun imprumut la banca. A fost o crestere mai lenta, dar fara riscuri”, spune seful Omifa, adaugand “sunt implicat in mai multe linii de business si in toate am investit foarte mult, atat timp cat si suflet. Fiind din Tecuci am dorit sa fac cat mai mult in acest oras”.

Mihai Olaru, Omifa

In 2013, afacerile Omifa au fost de circa doua milioane de euro, iar ale Furtuntec au fost similare. Businessurile lui Olaru nu sunt prezent insa doar in Romania. Materiile prime rezultate din deseurile de PVC sunt exportate si in Polonia, Italia sau Slovenia, iar cu Omifa a derulat din 2009-2010, ani in care in Romania businessurile se restrangeu, proiecte in Milano, Barcelona, Bruxelles sau Scotia, prin partenerii companiei. “Chiar anul acesta am avut un alt proiect de o luna la Milano si speram ca in curand sa avem un proiect de 5 etaje in Kazahstan”, a spus Olaru. In Romania, compania Omifa a colaborat pe segmentul de amenajari birouri cu nume mari din business: de la Hidroelectrica si mari operatori telecom, la Heineken sau Wrigley.

Pentru 2014, Olaru spera ca businessul Omifa sa ajunga la circa 3 mil. euro, iar printre noutatile pe care spera sa le lanseze in acest an se numara o linie de pereti de birouri. “Avem doua linii gandite ca design si inginerie. Avem un perete gandit si creat Italia-Romania si vrem sa mai facem. Ne gandim inclusiv la un mic perete amovibil produs in Romania. Ar fi pacat sa nu facem pentru ca avem forta de munca calificata”, spune seful Omifa, companie care este in prezent importator pentru peretii amovibili de la Anaunia.

Despre cota de piata, Olaru spune ca este dificil de dat cifre exact, dar ca estimeaza ca Omifa detine circa 10-15% din piata. Pentru lucrarile din afara Romania, Olaru spune ca au venit prin parteneri.

Omifa va deschide un birou in Cluj

Pentru acesta an Olaru are planificata deschiderea unui birou Omifa la Cluj. Pe termen mediu, Olaru se gandeste la o extindere si in Oradea si Arad, considerand ca aceste orase prin pozitionare au potential si multe companii vor deschide businessuri acolo, in special ca urmare a infrastructurii.
Mihai Olaru este 100% implicat in companie, iar volumul de munca este urias. “Ma trezesc in fiecare dimineata la 7:30 indiferent de ora la care ma culc, iar de obicei o fac dupa miezul noptii avand in vedere ca pana la ora 22:00 nu plec de la birou”, spune seful Omifa, care marturiseste ca de obicei dupa ora 19:00 lucreaza pe partea de documente, incepe sa verifice oferte, profitand de faptul ca dupa ora 7 seara este mai multa liniste la birou. “Inclusiv sambata stau la birou, chiar si duminica daca este treaba, daca nu este de lucru merg la biserica duminica”, a adaugat Mihai Olaru.

Un restart al mintii, duminica, la biserica

Mai are timp si pentru viata personala? “Teoretic viata mea personala este Omifa. Am o resposabilitate in fata oamenilor pe care i-am angajat. Nu vreau sa ajung sa le spun ca nu am ce sa le dau sa munceasca si poate si asta ma forteaza putin”, spune seful Omifa.

Despre mersul la biserica spune ca il linisteste, este ca un restart. “Esti intr-o alta zona, cu alte ganduri, nu te mai gandesti la munca. Dai intr-un fel restart mintii, te linistesti”, spune Mihai Olaru, care marturiseste ca isi aminteste ca mergea la biserica in fiecare duminica inca din copilarie la indemnul tatalui sau. “Tata ne-a dus la biserica de mici. La 5 ani spuneam Crezul in biserica, poate a mai ramas si ceva din copilarie”, a mai spus Olaru.

Pentru Mihai Olaru businessul este principala sa pasiune. Are 27 de angajati la Omifa si spune ca are o mare responsabilitate fata de ei. “Sunt oameni care sunt inca de la inceputul firmei langa mine. Suntem o familie si incerc sa ii ajut.”, a spus Olaru.

Mihai Olaru, Omifa

Chiar daca Mihai Olaru spune ca nu are timp pentru o viata personala foarte activa in afara businessului, marturiseste ca profita din plin de calatoriile de afaceri pentru a vizita sau chiar a-si oferi cate o zi de relaxare. In plus, se bucura foarte mult si de experientele de zi cu zi si spune ca pe vremea cand calatorea foarte mult cu masina prin tara incearca pe cat de mult sa mearga de fiecare data pe cate o alta ruta, sa vada cat mai mult din tara.

“Nici nu ne imaginam ce tara frumoasa avem si ce oameni primitori, oameni care din putinul lor iti dau si tie, care te invita la masa cu ei”, spune Olaru. Care a fost cea mai frumoasa experienta pe care a avut-o calatorind prin tara? “Sunt foarte multe experiente frumoase si chiar si de cele mai putin frumoase iti amintesti pe urma cu drag, chiar si sa stai 6 ore impotmolit in masina iarna este o experienta pe care pe urma o traiesti cu drag”, a declarat seful Omifa, care marturiseste ca a trait asta in timp ce avea un proiect de amenajare la sucursalele UniCredit din tara.

Mihai Olaru, Omifa

De altfel, Olaru spune ca ii place sa viziteze fiecare santier pe care compania sa lucreaza. “Imi place sa ma duc in fiecare santier, vreau sa vad cum iese, imi place ca fiecare client al meu sa fie multumit, sa legam o prietenie. Fac cu pasiune ceea ce fac, aste este vocatia pe care mi-am gasit-o: sa tratez cu pasiune fiecare lucrare pe care o am”, spune Olaru, care marturiseste ca aceasta pasiune, entuziasmul sau este potentat de relatia pe care o are cu clientii sai, de prieteniile care se leaga.

“In fiecare om ai ceva de descoperit, fiecare are cel putin o poveste de zis si daca esti suficient de matur inveti ceva din aceea poveste. Nu sunt un bun narator, dar sunt un bun ascultator, imi place sa asimilesc. Privesc tot timpul cu atentie oamenii care reusesc prin munca si e important ca din experientele acestor oameni sa furi ceva si sa adaptezi nevoilor tale", spune Olaru care vorbeste cu admiratie de alti antreprenori care au investit in Romania.

“Sunt mai patriot decat italienii. Imi doresc ca romanul sa cumpere din Romania, altfel nu vom creste”, spune seful Omifa.

Nota de plata:
Apa plata
Expresso
Fresh Portocale
Salata Carpaccio
Salata Ton
Total: circa 200 lei

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri