Un manager „dirijor”, cetetean german cu origini romanesti, Laszlo Csiki si-a inceput cariera in Germania in anii ’90, dupa caderea zidului Berlinului lucrand practic la reconstructia orasului. Csiki este de la inceputul acestui an CEO al dezvoltatorului rezidential Adama si country manager development al grupului Immofinanz pe Romania si Ungaria, iar numirea lui a adus mai multe din responsabilitatile de la Viena in echipa locala a grupului austriac.

L-am intalnit la pranz pe Laszlo Csiki in restaurantul Sofa de pe Barbu Vacarescu, iar timp de aproape doua ore am povestit despre radacinile romanesti ale managerului, influenta politicului asupra businessului, planurile sale la Immofinanz, dar si despre teatru si leadership.

Laszlo Csiki, originar din Targu Mures, vorbeste o romana foarte buna, desi a plecat din tara de la 12 ani, la mijlocul anilor ’70, cand a fost lasat sa paraseasca Romania pentru a se alatura parintilor sai deja plecati de doi ani in Berlinul Occidental. “Daca esti tanar si plecat in strainatate foarte mult timp, cautati radacinile. 15 ani am venit in fiecare vacanta inapoi. Am vazut tot ce s-a intamplat in anii ‘80 in Romania. Ca cetatean german, in ’85, chiar si eu primeam cartela de ratii”, povesteste Laszlo Csiki. Chiar daca exista aceasta cautarea a radacinilor, managerul Adama considera ca atunci cand te muti in copilarie adaptarea este mult mai usoara decat ca adult.

Lucrand in estul Europei de la mijlocul anilor ’90, cariera lui Csiki se incheaga pe axa Germania-Ungaria-Romania, trei piete diferite, cu propriile particularitati. “Germanii sunt foarte clari, foarte onesti, spun intotdeauna ceea ce cred si sunt foarte uniti, iar asta se vede si in societate. Este o societate deschisa, care a invatat din istorie. Si Ungaria si Romania sunt pe drum. Ce imi place foarte mult in Romania este ca oamenii sunt foarte flexibili”, a declarat Laszlo Csiki.

Laszlo Csiki

Cum si-a inceput cariera Laszko Csiki

Csiki si-a inceput cariera imediat dupa ce si-a terminat studiile, lucrand pentru o companie de constructii din Berlin. „In anii ’90, cand a cazut zidul Berlinului, orasul a fost un hotspot pentru real estate, lucrandu-se la reconstructia Berlinului de Est. La aceasta constructie imensa au contribuit si multe firme din Romania”, povesteste Csiki, care, dupa ce si-a finalizat studiile de economie, s-a angajat la o firma de constructii din Berlin care lucra cu firme din Romania pentru anumite lucrari. „Aveam circa 25 de santiere la care lucrau peste 700 de muncitori din Romania, se poate spune ca multi romani au lucrat la constructia Berlinului”, spune managerul care a studiat Economia Tarilor Est Europene, din scoala pornind ideea de a lucra in real estate in aceasta parte a lumii.

Aceasta perioada a adus si invataminte pentru managerul Immofinanz si Adama la nivel de gandire pe termen lung. „Acum vezi Berlinului ca un oras formidabil, fara macarele. Atunci tot orasul era plin de constructii. Am facut totul de la zero si gandindu-ne pe termen lung, iar o experienta ca asta te modeleaza, te invata sa privesti lucrurile pe termen lung”, spune managerul care a remarcat ca si Romania s-a schimbat, a evoluat de la an la an. „Ca sa fac o analogie cu Berlinul, nu doar strazile si gradinile trebuie schimbate, ci si mentalitatea, iar asta dureaza mai mult”, a declarat Csiki.

Nu putem prezenta oamenilor care decid mai mult de 3-4 puncte, pentru ca altfel nu le citesc

Un alt aspect interesant al carierei sefului Adama este faptul ca a trecut prin multe din fatetele industriei de real estate: a inceput cu firma de constructii, apoi a lucrat pentru fonduri inchise de real estate, pentru care a dezvoltat mai multe proiecte rezidentiale in Berlin, iar apoi in 1998 a inceput sa lucreze pentru grupul Metro in Ungaria pe partea de asset management, cunoscand astfel si viziunea retailerului asupra componentei de real estate. Din 2003 a inceput sa aiba si responsabilitati pe piata din Romania, tot pe partea imobiliara a businessului de retail din cadrul grupului Metro, fiind intre 2007 si 2013 country manager al Metro Group Retail Real Estate. Din 2014, Csiki a ajuns sa lucreze pentru Immofinanz, cel mai mare investitor din imobiliarele locale, fiind CEO al dezvoltatorului rezidential Adama, dar si country manager development al Immofinanz in Romania si Ungaria, doua piete pe care managerul a lucrat in mare parte a carierei sale.

Laszlo Csiki

Cum simte diferentele intre Romania si Bulgaria? „Romania este mult mai optimista la nivel economic, oamenii sunt mai flexibili, lucrurile se intampla foarte repede. Am senzatia ca Ungaria face un pas inapoi si Romania unul inainte”, spune Csiki.

Fiind un profesionist care a ajuns sa cunoasca multe din fetele industriei de real estate, dar care a si trebuit sa se adapteze unor culturi de munca diferite, il intreb pe Laszlo Csiki cum vede activitatea de management si care ar fi caracteristicile unui bun lider? „Trebuie sa fii ca un dirijor, sa stii sa reactionezi situational. Efectiv, eu nu lucrez, ci colegii, ei trebuie sa faca lucrurile zilnice. Eu dupa un timp fac un fel de coaching si am nevoie de colegi care sa fie capabili sa faca singuri treaba, iar eu ca dirijor doar sa-mi aduc contributia cand trebuie. Ca dirijor trebuie sa ai grija ca toti sa fie motivati, sa coopereze. 80% din activitate inseamna sa am grija ca echipa sa lucreze bine. Astfel, un bun lider trebuie sa fie situational, se intampla sa ai colegi cu care trebuie sa fii foarte clar si de la care sa ceri mult si altii in care sa ai incredere ca stiu ce fac. Sunt inclusiv situatii in care trebuie sa fii dur. Nu sunt un singur manager, ci trebuie sa fiu diferit in functie de situatie. Cu cat un lider este mai experimentat, cu atat devine un mai bun psiholog”, spune seful Adama, care adauga ca venirea sa in Romania a insemnat si o mai mare responsabilitate pentru echipa locala.

Tinerii trebuie intotdeauna sa aiba curajul la propria parere si sa o expuna

„Venind in Romania, am preluat mai multe responsabilitati, care pana acum erau in Viena, pentru colegii romani, ceea ce este foarte bine. Pana acum foarte multe lucruri erau decise in Viena, iar acum este responsabilitatea noastra sa facem lucrurile bine”, spune Csiki.

Despre evolutia la job in general, Csiki spune ca o data cu experienta vine si un alt tip de abordare, iar pe masura ce cresti ajungi sa ai o imagine mai de ansamblu. „Cand esti tanar vrei sa arati multe detalii, sa vada seful cat de destept esti. Cu timpul incepi insa sa vezi imaginea de ansamblu si intelegi ca nu mai are rost sa dai detalii. Trebuie sa ii arati sefului tau trei posibilitati si sa iti spui parerea. Sa vii cu o propunere de solutie. Asta e ceva ce vine cu timpul. Eu le spun oamenilor: nu imi spune problema, ci care este solutia ta la problema. Din fericire in echipa sunt multi oameni care fac asa. Tinerii trebuie intotdeauna sa aiba curajul la propria parere si sa o expuna pe scurt. Asta este cea mai mare lectie: nu putem prezenta oamenilor care decid mai mult de 3-4 puncte, pentru ca altfel nu le citesc. Nici dumneavoastra nu ati citi 5 pagini. Trebuie sa puna la punct ce prezinta, sa fie scurti si la obiect, sa aiba curajul sa spuna ce cred si sa inteleaga ca sefii sunt lenesi (razand) si nu vor citi pagini intregi de explicatii”, explica Laszlo Csiki.

Immofinanz si Adama, portofoliu de 3 milioane de mp de teren

Printre responsabilitatile lui Csiki in functia de director de dezvoltare al Immofinanz in Romania si Ungaria intra si analizarea stocului de terenuri ale Immofinanz si Adama. Concluziile preliminare ale analizarii stocului de terenuri ale Immofinanz si Adama arata ca grupul are foarte multe parcele potrivite pentru rezidential, dar si cateva pretabile pentru proiecte mixte. “Avem foarte multe terenuri nedezvoltate la Immofinanz si Adama, portofoliul total 3 milioane de mp, iar acum facem un inventar al acestor parcele si cautam cea mai buna utilizare pentru fiecare teren in parte”, spune Csiki. Managerul Immofinanz pe dezvoltarea din Romania si Ungaria a explicat ca cea mai mare parte a terenurilor sunt puse pe hold si analizate periodic, sunt si cateva oportunitati pentru dezvoltari pe termen scurt si o mica parte care vor fi puse la vanzare. “Avem cateva terenuri pentru dezoltare imediata, insa cea mai mare parte le punem in “pivnita” si le pastram pentru perioada oportuna. Sunt si cateva, putine, pe care le scoatem la vanzare”, a explicat managerul.

Laszlo Csiki

Portofoliul de terenuri al Immofinanz cuprinde peste 50 de parcele cu o suprafata totala de 3 milioane mp. Legat de portofoliul de terenuri, Csiki spune ca este un efort, mai ales ca peste 50 de terenuri mari presupun cheltuieli, iar aceste costuri trebuie optimizate. „Sunt multi bani, trebuie platite taxe, paza, iar acesti bani pot fi cheltuiti eficient sau ineficient. M-a ajutat caracterul german pentru a face economii si optimizam permanent aceste costuri. Facem spre exempu licitatiile de paza, schimbam strategii. Sunt lucruri mici, dar de care trebuie sa te ocupi pentru ca la milioane de mp inseamna mult”, a explicat managerul, care a precizat ca sunt si terenuri care sunt inchiriate ca parcari sau pentru agricultura sau pentru care au chiriasi in cladirile existente cum se intampla pe platforma Ventilatorul din Capitala.

Piata rezidentiala locala: planuri si vanzari la Adama

In ceea ce priveste proiectele noi, Csiki spune ca la Adama focusul va fi pe Bucuresti si ca au deja un proiect pregatit pentru zona Berceni, care este cel mai concret, dar si alte doua in pregatire, unul pe Vasile Lascar si un altul la Ventilatorul.

La nivel de vanzari, Adama a inregistrat o crestere in acest an fata de anul trecut. Csiki spune ca este o majorare de 25% anul acesta. In 2013 vanzarile medii lunare ale Adama se situau la 12-15 unitati pe luna. „Si cumparatorii au invatat din criza si cu timpul vor intelege ca vecinatatile favorabile: o scoala sau spatiile de retail conteaza, la fel si calitatea. Daca fac compromisuri din start vor plati mai tarziu”, spune Csiki.

Legat de preturile locuintelor, Csiki spune ca nu mai vede scaderi.”Nu consider ca preturile vor mai merge in jos. Am ajuns la pretul de constructie si daca adaugam si terenul suntem deja la limita. Daca ma gandesc si la faptul ca economia creste si la un moment dat o sa sesizam si ca oamenii au mai multi bani, puterm vedea in viitor cresteri de pret, insa decente, nu procente uriase”, a mai spus Csiki.

In prezent Adama are in constructie 50 de apartamente in Iasi, insa Laszlo Csiki subliniaza ca grupul are un portofoliul mare de terenuri si compania are in spate Immofinanz care poate oricand ajuta compania cu o finantare in cazul in care o noua dezvoltare va fi oportuna.

Laszlo Csiki

Cum arata piata rezidentiala locala comparativ cu cea din regiune? Csiki spune ca programul Prima Casa este un factor diferentiator puternic in favoarea Romaniei, comparativ cu alte din regiune. El a explicat ca programul Prima Casa este mult mai eficient decat incercari similare din alte tari, care s-au dus mai mult in directia ajutorului social.

Despre posibilitatea schimbarii programului Prima Casa in Noua Casa, un punct din programul de guvernare al cabinetul Ponta, care insa nu a fost concretizat, Csiki spune, in mod evident, ca ar fi efecte pozitive la nivel de volume de constructii, dar mai aduce in discutie un aspect, faptul ca Guvernul poate include legislativ intr-un astfel de program si reguli de eficienta si astfel sa poata pe termen lung face trecerea de la cladirile ineficiente la cele eficiente.

Revenind la comparatia dintre piata rezidentiala romaneasca, Csiki spune ca spre deosebire de Ungaria in Romania piata este fluida si sunt multe vanzari. Mai mult, in Budapeste nu se construieste mai nimic. „Cifrele de vanzare ma fac sa fiu si mai optimist, iar semnalele de piata arata ca lucrurile merg in directia pozitiva. Aceste cresteri ale economiei din Romania le vom vedea la un moment dat si in buzunarele oamenilor si in real estate. Daca ne gandim si ca proiectele au nevoie de timp de pregatire, atunci inseamna ca de acum trebuie sa facem demersurile daca dorim sa fim pregatiti pentru revenirea pe un trend pozitiv”, a explicat Csiki.

Cat de mult conteaza factorul politic?

Il intreb pe managerul Adama cum arata obiectivele lui in cadrul companiei pe termen mediu si nu pot sa nu observ ca in enumerarea factorilor care trebuie sa aiba un trend pozitiv imi mentioneaza politicul. „Daca economia continua pozitiv si politicul continua tot pe un trend pozitiv, iar investitiile in infrastructura cresc, atunci vad o companie Immofinanz cu mult mai multe proiecte decat cele trei dezvoltari si in mai multe clase de proprietati”, a spus Csiki.

Este speriat de politicul din Romania? „Sunt mai mult speriat de politica din Ungaria. Politicul este important pentru evolutia din real estate pentru ca este nevoie de stabilitate si sentimentul de progres. Sigur si aici sunt probleme, dar daca fac aceasta comparatie intre cele doua tari ma simt mai confortabil in Romania”, a declarat Csiki, care locuieste in Ungaria alaturi de sotie. Intalnindu-ma cu Csiki inainte de o calatorie pe care managerul urma sa o faca in Kiev, il intreb si ce se intampla in Ucraina la nivel de strategie. „ Inca nu stiu exact care este atmosfera acolo, e prima oara cand merg dupa evenimentele din Kiev. Este imposibil in aceasta perioada sa faci demersuri, sa investesti acolo. Intotdeauna politica este cea care distruge. In Cairo politica a distrus, in Ucraina la fel”, spune managerul.


Iesim cat putem de repede din zona discutiei despre politica si profitam de faptul ca suntem intrerupti de chelnerul care ne aduce mancarea pentru a schimba radical registrul. Discutam despre teatru, una din pasiunile managerului, dar si despre programul de lucru intens pe care il are. Daca il rogi pe managerul Adama sa iti spuna ce va face in urmatoarea saptamana iti va enumara cel putin cateva orase din tari diferite in care va merge, in cadrul discutiei noastre urma sa calatoreasca intre Kiev, Budapesta, Praga si Bucuresti in zilele urmatoare. Cum familia este in Ungaria, chiar si in timpul liber trebuie sa calatoreasca.

In timpul liber se duce acasa, ori in Ungaria, ori la rudele din Targu Mures, dar incearca si sa redescopere parcurile din Bucuresti si se lupta pe bicicleta cu traficul din Bucuresti. El spune ca isi doreste sa descopere si teatrele din Bucuresti, fiind un pasionat al teatrului.”Budapesta este un oras formidabil, cu multa cultura, teatrele sunt exceptionale si asta este un lucru in plan sa descopar si teatrele din Bucuresti”, spune managerul. Cum simte Bucurestiul in calitatea sa de expat? ”In Bucuresti sunt foarte multi tineri flexibili, entuziasti, foarte motivati , care cunosc limbi straine, iar asta este foarte bine si pentru business si ca lifestyle. Simti ca exista viata”, a declarat Csiki.

Fotografii de Mircea Dragos

Nota de plata (4 persoane)

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri