Traian Basescu, la Casa Alba. Scutul devine oficial

Traian Basescu, la Casa Alba. Scutul devine oficialVizita presedintelui Romaniei in SUA este importanta in sine, dincolo de agenda intrevederilor, sustine analistul de politica externa Dan Dungaciu.

In afara de semnarea acordului privind scutul antiracheta si intrevederea cu Barack Obama, presedintele Traian Basescu va mai avea si alte intalniri in programul vizitei pe care o face azi la Washington. Agenda intalnirilor din SUA a fost tinuta secreta pana in ultimul moment, scrie Evenimentul Zilei.

Marii actionari ai tarii detin peste 11% din PIB

Marii actionari ai tarii detin peste 11% din PIBPrimele cinci companii ca marime din Romania – Petrom, Rompetrol Rafinare, Dacia, Nokia si Petrotel Lukoil – au realizat anul trecut o cifra de afaceri totala de 58,2 miliarde de lei. Sumele facturate in anul 2010 de catre cei cinci campioni ai vanzarilor inseamna 11,3% din PIB sau echivalentul functionarii timp de 41 de zile a intregii economii.

Datele de bilant raportate in fiecare an Ministerului Finantelor de catre marile companii romanesti arata cine sunt, de fapt, cei care contribuie cel mai mult la realizarea Produsului Intern Brut (PIB) al tarii, informeaza Adevarul.

Grecia: "Mai avem bani doar pana in octombrie"

Grecia: "Mai avem bani doar pana in octombrie"Sunt semnale din ce in ce mai clare ca Germania s-ar putea pregati se renunte la sustinerea neconditionata a Greciei, mai ales pe fondul nelinistii investitorilor privind capacitatea statului elen de a-si plati datoria, scrie Bloomberg.

Randamentele cerute de banci pentru a imprumuta Grecia la o maturitate de doi ani au ajuns, pentru prima data, la 60% pe an, iar investitorii sunt din ce in ce mai siguri ca falimentul statului elen este doar o problema de timp. Solutiile propuse pentru a rezolva problema elena sunt dintre cele mai diverse. Cea care sta insa pe buzele investitorilor este scoaterea Greciei din eurozona, urmata de asumarea unui faliment "controlat", potrivit Gandul.

Cum se va aplica miniamnistia fiscala

Cum se va aplica miniamnistia fiscalaPenalitatile de intarziere stabilite dupa data de 31 august 2011 si care sunt aferente obligatiile principale restante la data de 31 august 2011 se anuleaza doar daca se platesc pana la sfarsitul anului principalul si dobanzile la zi.

Noile modificari ale Codului Fiscal scuteste de plata penalitatilor, atat persoanele fizice, cat firmele, conditia fiind ca stingerea datoriilor sa se faca de catre contribuabil pana la 31 decembrie 2011. Prevederile se aplica pentru obligatii restante pana la 31 august 2011, relateaza Romania libera.

Radiografia celor mai profitabile afaceri cu energia termica

Radiografia celor mai profitabile afaceri cu energia termicaMai multe companii care produc si distribuie agent termic au raportat anul trecut profituri uriase dupa ce ani la rand au acumulat constant pierderi. In acest caz se afla Electrocentrale Bucuresti , Radet Bucuresti, Apaterm Galati sau CET Suceava.

In spatele acestor realizari, datorate mai degraba vremii reci, stau insa alte realitati. Companiile fie sunt executate silit de Fisc, fie au cerut insolventa sau practica tarife la gigacalorie foarte ridicate. Paradoxal, in Top 3 al celor mai profitabile societati se regasesc Electrocentrale si Radet, adica producatorul si, respectiv, distribuitorul de caldura ai Capitalei, conform Financiarul.

Cel mai mare atac al RCS&RDS pe Wi-Fi

Cel mai mare atac al RCS&RDS pe Wi-FiCompania romaneasca RCS&RDS a instalat in trei luni de zile in cele mai intens circulate zone din 26 de localitati mari din Romania aproape 400 de puncte de acces wireless (Wi-Fi) prin care cei 1,2 milioane de abonati la net fix ai operatorului pot intra gratuit pe internet de pe orice echipament compatibil (smartphone, lap top, player audio sau tableta PC).

"In prezent operam peste 390 hotspot-uri in 26 de localitati", au declarat reprezentantii RCS&RDS, adaugand ca operatorul are 1,2 milioane de abonati la net fix, scrie Ziarul Financiar.

Bancile, cauza unei criza care ar face-o pe cea din anii '30 sa para o gluma

Bancile, cauza unei criza care ar face-o pe cea din anii '30 sa para o glumaUnele banci europene se finanteaza din ce in ce mai greu, dupa ce problemele zonei euro au nascut o neincredere puternica in soliditatea sistemului. Dar nu doar lipsa de incredere pune pietele financiare in pericol, ci si faptul ca multe din problemele de dinainte de criza nu au fost rezolvate. Pana la urma, tot populatia s-ar putea sa plateasca.

“Multe banci nu ar supravietui daca ar trebui sa-si reevalueze la nivelul pietei datoriile suverane din bilanturi”, spune Joseph Ackerman, seful Deutsche Bank. “Ar trebui sa ne obisnuim cu faptul ca ‘noua normalitate’ e caracterizata de volatilitate si incertitudine. Asta imi aduce aminte de toamna lui 2008”, scrie Money.ro.

UE: "Aer, aer!"

UE: "Aer, aer!"Moneda unica europeana s-a depreciat ieri, pe pietele externe, pe fondul temerilor privind o eventuala intrare a Greciei in incapacitate de plata.
Ieri dimineata, euro a coborat pana la 1,3495 dolari - cel mai redus curs din 15 februarie pana in prezent, insa ulterior a mai castigat teren.

Pe piata din New York, la ora 11.18, euro avea un curs de 1,3631 dolari, mai mic cu 0,2% fata de ultima zi a saptamanii trecute. Tot in cursul zilei de ieri, euro a coborat la cel mai redus nivel din 2001 fata de moneda japoneza: 103,90 yeni, informeaza Bursa.

Preturile au scazut, dar ce urmeaza?

Preturile au scazut, dar ce urmeaza?Preturile alimentelor au scazut in luna august, dand peste cap toate estimarile analistilor privind inflatia. S-au ieftinit cartofii, mancarea de baza a romanilor in vreme de criza, fructele proaspete si legumele. Aceasta e vestea buna. Dar mai exista si una rea: ce am castigat pe o parte, s-ar putea sa dam inapoi pe alta, la intretinerea de la iarna.

Rata inflatiei s-a temperat, in luna august, pentru treia luna la rand, pana la nivelul de 4,25%, a anuntat Institutul National de Statistica. Spre comparatie, in luna mai, inflatia atingea varful de 8,41%, informeaza DailyBusiness.ro.