10. Expirarea calificarilor

10. Expirarea calificarilorExista meserii care nu pot fi exercitate in lipsa unor autorizatii.

"Putem sa ne gandim, de exemplu, la soferii profesionisti. Acestia nu isi pot desfasura activitatea daca nu au autorizatiile cerute de stat si analizele medicale la zi. Daca cerintele postului sunt sa aveti astfel de certificari actualizate, verificati-le periodic pentru a evita situatii neplacute sau suspendarea activitatii", a declarat Alina Andreica, Key Account Consultant, ManpowerGroup Romania.

9. Neadaptarea si refuzul de a respecta procedurile companiei

9. Neadaptarea si refuzul de a respecta procedurile companieiBuna functionare a unei companii depinde in mare masura de respectarea unor proceduri gandite pentru a pastra echilibrul si dezvoltarea organizatiei.

Exista persoane care prefera medii de lucru care functioneza dupa reguli si procedee precise, iar altele dimpotriva, un mediu cu reguli flexibile, dar centrate spre rezultate.

"Refuzul de a accepta si a-si insusi cultura organizatiei poate duce la concediere chiar daca angajatul este o persoana cu experienta. Nu uitati, daca doriti sa va angajati, trebuie sa aveti in vedere daca exista compatibilitate intre cultura organizatiei si stilul vostru personal", spune Andreica.

8. Publicarea de informatii confidentiale

8. Publicarea de informatii confidentialeUn motiv destul de grav pentru care angajatorii pot opta pentru eliberarea din functie a unor persoane este publicarea drepturilor salariale proprii sau ale celorlalti salariati sau a altor informatii cu caracter confidential, considera Mari Vodislav, Manager Departament Munca Temporara in cadrul companiei de recrutare Lugera & Makler.


Sursa foto : bowtielaw.wordpress.com

7. Nerespectarea deadline-urilor

7. Nerespectarea deadline-urilorRespectarea deadline-urilor este foarte relevanta pentru ritmul de lucru al angajatului, precum si pentru calitatea muncii prestate.

"Excelenta operationala este vizibila incepand de la simplul aspect al unui document pana la calitatea pregatirii intalnirilor de lucru sau felul in care raspunzi solicitarilor celorlati colegi. Simpla limitare la enumerarea responsabilitatilor din descrierea job-urilor poate fi daunatoare si limitativa pentru dezvoltarea profesionala dar si pentru relatiile cu colegii de munca”, spune Andreea Patrascu, Training and OD Manager in cadrul Orange Romania.

Sursa foto : phreelancewriters.wordpress.com

6. Accesarea site-urilor de internet care nu sunt in interesul firmei

6. Accesarea site-urilor de internet care nu sunt in interesul firmeiMajoritatea companiiilor au limitari de acces in ceea ce presupune folosirea anumitor site-uri, fara a afecta munca angajatului.

"Ce nu trebuie uitat este faptul ca activitatea oricarui angajat este atent monitorizata, iar timpul petrecut in interes propriu poate fi un motiv intemeiat de concediere. Daca doriti sa va informati sau sa va consultati mail-ul personal, sa vorbiti cu prietenii, faceti-o in timpul liber pentru a nu risca o concediere", spune reprezentantul ManpowerGroup Romania.

Tot aici pot fi incluse implicarea in activitati de divertisment, precum jocuri pe calculator, jocuri de noroc, manifestari sportive si culturale, in timpul programului de lucru si in incinta societatii, considera Mari Vodislav, de la Lugera & Makler.



5. Rezultate slabe

5. Rezultate slabeOrice companie cauta si doreste sa pastreze oamenii care aduc plus de valoare, cu performante cuantificabile.

Nimeni nu vrea sa plateasca angajati care nu isi fac treaba. Daca activitatea unui angajat este sub nivelul mediu, conform evaluarilor periodice, compania poate considera curand ca este o investitie costisitoare transformata intr-un rezultat ineficient.

"Achitati-va cat mai profesionist posibil de responsabilitatile postului, implicati-va, nu amanati rezolvarea proiectelor si respectati dead-line-urile. Fiti proactivi si interactivi", sfatuieste Alina Andreica, ManpowerGroup Romania.

4. Consumul de bauturi alcoolice si substante stupefiante

4. Consumul de bauturi alcoolice si substante stupefianteUn motiv suficient de grav pentru a duce la concedierea angajatului este si consumul de bauturi alcoolice in timpul programului de lucru sau in timpul prezentei in spatiile si pe teritoriul societatii. La fel de grava este si prezentarea la programul de lucru sub influenta substantelor alcoolice sau halucinogene.

De asemenea o situatie care trebuie evitata este si fumatul in alte locuri decat cele special destinate, considera reprezentantul Lugera & Makler.


Sursa foto : tiptoptens.com

3. Absente si intarzieri

3. Absente si intarzieriAcestea reprezinta, probabil, cea mai intalnita cauza a concedierilor.

Daca intarzierea este de cateva minute, nu este nicio problema, insa daca depasesc sfertul academic, angajatul trebuie sa caute o forma de a recupera acest timp si astfel prejudiciul adus companiei. Sa nu uitam, suntem platiti pentru un anumit numar de ore, iar cand intarziem sistematic si nu recuperam timpul pierdut este ca si cum am insala sistemul de plata.

"Incercati sa anticipati acele posibile situatii care pot interveni impotriva timpului necesar sa ajungem la birou si plecati de acasa in timp util. Chiar daca aveti impresia ca atitudinea voastra in legatura cu aceste aspect scapa fara reprosuri din partea superiorului direct, exista riscul sa intreceti masura si sa ajungeti pe lista persoanelor care vor fi concediate", considera reprezentantul ManpowerGroup Romania.

2. Furtul

2. FurtulAcesta reprezinta cu siguranta unul din motivele in cazul carora reprezentantii companiilor nu stau pe ganduri cand decid ce pedeapsa sa-i aplice celui invinuit.

In plus, pe langa concedierea de la locul de munca, toti cei care recurg la astfel de actiuni ar trebui sa fie pedepsiti conform legilor.



1. Actele de violenta

1. Actele de violentaMediul de lucru este un factor extrem de important pentru angajati, influentand direct productivitatea muncii. Astfel, angajatii trebuie sa participe si ei la crearea unui mediu linistit, in care pot comunica si pot crea.

Atunci cand recurg la acte de violenta angajatii sunt aspru pedepsiti, de cele mai multe ori prin concedierea din companie.

De asemenea, astfel de actiuni trebuie pedepsite conform legii.


Sursa foto : volleywood.net