10 job-uri castigatoare

10 job-uri castigatoare4,4% in decembrie, 5,3% in februarie si 5,8% in mai - acestea sunt valorile ratei somajului evaluate in trei momente din cele trei trimestre de la inceperea crizei economice in Romania.

Cresterea ratei somajului in Romania a pornit de la decizia companiilor de a regandi si redistribui bugetul alocat productiei si, implicit, pe cel destinat cheltuielilor cu personalul. In acelasi timp, Agentia Nationala de Ocupare a Fortei de Munca a inregistrat scaderi de aproape 50% a numarului locurilor de munca disponibile, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pornita in Statele Unite ca un dezechilibru al sistemului de creditare ipotecara, criza economica a cuprins intreaga lume, amenintand locurile de munca a milioane de persoane. Printre domeniile cele mai afectate de criza s-au numarat sistemele bancare, productia, imobiliarele si domeniul auto, unde au fost semnalate si cele mai ample programe de disponibilizare.

Cu toate acestea, valtoarea economica a crutat cateva sectoare economice care au reusit sa se mentina la aceleasi castiguri din 2008, si chiar sa inregistreze o cifra de afaceri mai mare in T1 al 2009 decat in aceeasi perioada a anului trecut.

Job-urile din sectoarele Farma, IT&C, FMCG, vanzari si unele profesii liberale, cum ar fi avocatii sau medicii, s-au situat in fruntea unui clasament al celor mai stabile slujbe in recesiune, considera specialistii in resurse umane. Cliseele vehiculate pe piata de resurse umane – si de cele mai multe ori adevarate in actuala situatie – sustin ca, pentru a supravietui crizei, o persoana va avea intotdeauna nevoie de ingrijire medicala - deci de medici si medicamente - de un avocat, de o retea de calculatoare care sa ii asigure suportul logistic al afacerii si de vanzatori buni care sa aduca aport firmei.

Topul celor mai stabile slujbe in recesiune nu implica o ierarhizare a “norocosilor crizei”, ci mai degraba o enumerare a 10 pozitii castigatoare detinute de angajati in companii de dimensiuni medii si mari. Criteriile folosite de specialistii in resurse umane in intocmirea topului au implicat comparatia nivelului salarial din anul 2009 fata de 2008 pentru cele 10 pozitii, numarul de posturi vacante prezente in acest moment pe piata, posibilitatea de urcare pe scara profesionala si numarul de restructurari constatate in cazul acestor slujbe.

#1 Specialist / Auditor Securitate IT

#1 Specialist / Auditor Securitate ITDomeniul IT s-a mentinut in topul angajarilor in aceasta perioada de criza. Piata inca poate absorbi specialisti, companiile pun la bataie oferte de angajare, iar nivelul salarial s-a pastrat in mare masura la cotele anului trecut, inainte de intrarea in criza. Cu un salariu care acum atinge pragul minim de 1.000 de euro, cazul auditorului in securitate IT este unul fericit, piata dand semne de crestere a ofertei si a remuneratiei pentru aceasta pozitie.

Pentru a accede la o astfel de slujba, un specialist in IT trebuie sa fie la curent cu metode de identificare, analizare si evaluare a securitatii logice si fizice a sistemelor informatice in conformitate cu standardele de securitate a informatiei. Fisa postului include stabilirea de politici care sa defineasca configuratiile de securitate adecvate, testarea continua a programului de securitate a firmei, monitorizarea frecventa a aplicarii acestor politici.

Specialistul in securitate IT analizeaza si testeaza performantele sistemului de control intern al sistemele informatice, identifica vulnerabilitatile la nivelul sistemelor, evalueaza impactul si probabilitatea lor de aparitie si propune masuri de eliminare sau reducere a riscurilor.

Remuneratia primita de un astfel de specialist depinde insa de marimea puterii financiare a companiei angajatoare si de dimensiunea proiectelor contractate. “Ca interval al salariului net se poate discuta de 1.000-2.500 euro, iar daca persoana respectiva detine si certificari in domeniu (de exemplu CISA), salariul pleaca de la 1.500 euro”, declara Simona Costea, senior HR consultant al companiei specializate in recrutarea in domeniul IT BrainSpotting.

Pentru a accede la pozitia de specialist in securitate IT, un candidat are nevoie de experienta si cunostinte temeinice de infrastructura IT - servere, retelistica, baze de date -, dar si o buna intelegere a aplicatiilor software, certificari si experienta in cadrul unor proiecte in aceasta arie.

“Un avantaj pentru obtinerea acestui job il constituie cunoasterea proceselor de business (dintr-o anumita industrie sau in general), deoarece definirea cerintelor de securitate se face intotdeauna in functie de activitatile critice ale companiei”, adauga Costea.

Pozitia este cautata in special in companiile multinationale din domenii precum financiar-bancar, utilitati sau telecom. Domeniul de activitate nu este neaparat ceea ce face diferenta, ci mai degraba necesitatea securizarii unor sisteme IT complexe prin care se stocheaza si prelucreaza volume mari de date, unele confidentiale sau de importanta critica, completeaza Costea.


#2 Administrator Aplicatii

#2 Administrator AplicatiiPrincipalul motiv pentru care administratorul de aplicatii se afla in topul celor mai stabile job-uri din recesiune este nevoia constanta de informatizare a companiilor. “In momentul de fata multe companii doresc sa inlocuiasca consultantii externi care ofera suport pentru implementari si suport post-implementare si prefera, pentru a reduce costurile, sa angajeze direct personal calificat pentru aceste pozitii”, comenteaza Costea.

In plus, companiile care ofera servicii de outsourcing sunt printre primele in a oferta administratorii de aplicatii, mai ales ca fluctuatia de personal in acest sector este destul de ridicata. Daca un administrator de aplicatii vizeaza o companie de outsourcing pentru un post, comunicarea intr-o limba straina, mai ales una nordica, ii poate aduce aproximativ 200 de euro in plus la salariu, sustin specialistii HR de la companiile de outsourcing.

Un administrator de aplicatii trebuie:

• Sa ofere suport pentru aplicatii informatice pe intregul ciclu de viata al aplicatiei
• Sa foloseasca cunostintele de baze de date si programare pentru a investiga si rezolva problemele aparute la aplicatiile de care raspunde
• Sa ofere training utilizatorilor aplicatiilor
• Sa fie responsabil pentru documentatiile aferente aplicatiilor si sa asiste la realizarea testarii aplicatiilor
• Sa evalueze procesul de practici operationale si sa realizeze sistemul de control si securitate al aplicatiilor, sustine specialistul in recrutare Simona Costea.

Pentru acesti specialisti, in functie de puterea financiara si dimensiunea companiei, pretul practicat pe piata de recrutare se incadreaza in intervalul 500-1.500 euro.

Job-ul poate fi ocupat chiar si de persoane cu putina experienta, aflate la inceput de cariera. “Minimul de cunostinte cerut pentru un absolvent de studii de specialitate tine de intelegerea la nivel general a sistemelor IT si experienta minima de programare si lucru cu baze de date”, completeaza Costea.




#3 Administrator Sistem Senior

#3 Administrator Sistem SeniorCu o experienta de minim 4-5 ani pe o pozitie asemanatoare, job-urile pentru administratorii de sistem se inscriu in coordonatele unor slujbe care rezista chiar si in vremuri de recesiune. Salariile s-au mentinut in parametrii anului trecut, intre 1.300 si 2.700 de euro net, iar companiile multinationale sau cele care au nevoie de infrastructura IT continua sa ii includa in buget si in organigrama. “Pentru companii din domeniul bancar si telecom acestea sunt pozitii cheie pentru ca sistemele pe care le administreaza sunt critice”, spune Costea.

“Specialistii din acest domeniu se impart in trei categorii principale, in functie de specializare: Windows, Linux si UNIX, chiar daca responsabilitatile sunt aceleasi.

Sistemele Linux si UNIX sunt asemanatoare, UNIX fiind insa folosit in cadrul infrastructurilor mai mari si complexe. Acest lucru diferentiaza si nivelul salarial oferit pentru aceste pozitii. Astfel, pragul superior al intervalului 1.300-2.700 de euro net este de obicei atins de administratorii seniori de UNIX”, a subliniat Costea.

Administratorul de sistem, pentru o pozitie de senior, este responsabil pentru instalari si configurari de echipamente si servere dedicate, asigurand arhitectura si dimensionarea lor in conformitate cu nevoile de business. Asigura intretinerea, suportul si managementul pentru servere, aplicatii si date stocate. Administreaza serverul, e-mail-ul si participa la stabilirea standardelor si procedurilor in domeniu. De asemenea, el implementeaza si urmareste aplicarea de politici de securitate a datelor.


#4 Avocati

#4 AvocatiDesi companiile apeleaza mai putin in acest an la serviciile caselor de avocatura, preferand, pe cat posibil, sa isi foloseasca personalul juridic intern, specialistii in resurse umane sustin ca avocatura este una dintre profesiile ferite de efectele crizei. In momentul de fata companiile renegociaza contractele de consultanta juridica, pentru a obtine discount-uri marite, dar nu isi permit sa renunte definitiv la aceste servicii.

Gabriel Zbarcea, managing partner Tuca Zbarcea si Asociatii, a declarat ca piata de avocatura va inregistra un declin de 30% in 2009, potrivit NewsIn. Cu toate acestea, casa de avocatura a inregistrat o crestere de 5% a cifrei de afaceri in T1 al 2009 fata de aceeasi perioada a anului 2008, iar avocatii si-au marit onorariile cu 50% in plina criza. “Am efectuat ultima revizuire a pachetului salarial la sfarsitul anului trecut. Majorarea a fost in medie cu 25-30%, astfel ca onorarile si salariile au crescut cu mai bine de 50%. De asemenea, nu am facut rabat la pachetele de stimulare a angajatilor”, a spus acesta.

Mai mult, casele de avocatura au gasit parghii care le-ar putea mentine si chiar creste veniturile in criza – infintarea unor noi divizii de consultanta juridica. Beneficiind de pe urma blocajului financiar, unele case de avocatura intra pe piata de insolventa sau isi deschid divizii de consultanta fiscala.

Astfel, Nestor Nestor Diculescu Kingston Peterson (NNDKP), una dintre cele mai importante case de avocatura, cu afaceri cifrate la 12,6 millioane de euro in 2008, a sfidat criza inca din noiembrie 2008, cand a infiintat o linie de consultanta fiscala, care ar trebui sa aduca o cifra de afaceri de 1 milion de euro pana la sfarsitul acestui an.

Masurile anticriza – de deschidere a unor noi divizii si de a flexibiliza onorariile – fac din avocatura una dintre cele mai sigure profesii. “Onorariile medii practicate pe piata avocaturii sunt variabile, in functie de autoevaluarea pe care si-o face si cel ce ofera serviciile. Un onorariu mediu pe piata avocaturii se situeaza cel mai probabil intre 150 euro si 200 euro pe ora”, spune Beatrice Onica Jarka, partener al casei de avocatura Cunescu Balaciu si Asociatii.

“Profesia de avocat este una extrem de flexibila care permite adaptarea la efectele crizei financiare mai ales prin posibilitatea permanenta de reinventare profesionala si economica“, considera Beatrice Onica Jarka.

#5 Medicii din clinicile particulare

#5 Medicii din clinicile particulareMedicii sunt una dintre cele mai adapostite profesii in fata crizei si a efectelor acesteia, cred specialistii in resurse umane, precizand ca un medic fara experienta poate ajunge la un salariu de 1.000 de euro si dublu pentru un specialist.

In plus, in primul trimestru al anului 2008 clinicile si centrele medicale private au sfidat criza, inregistrand profiuri de pana la 73%. Operatorul de servicii medicale private Medlife, detinatorul unuia dintre cele mai mari spitale private din Romania, a raportat o cifra de afaceri de 28 de milioane de lei pentru primul trimestru, afisand o crestere de 73% fata de aceeasi perioada a anului trecut, informeaza NewsIn. Centrul Medical Unirea a inaugurat doua noi clinici la Constanta si Ploiesti, urmand deschiderea altor centre in Bucuresti si Cluj, creand astfel cateva sute de locuri de munca.

Mai mult, la sfarsitul primului trimestru din 2009, considerat si un varf al agresivitatii crizei, piata serviciilor medicale inregistra o crestere de 70%, potrivit unui studiu realizat de Media Xprimm, motive suficiente pentru ca medicii sa nu duca grija pierderii locului de munca.

#7 Manager de vanzari in sectorul farmaceutic

#7 Manager de vanzari in sectorul farmaceuticDesi sectorul farmaceutic este unul foarte reglementat, piata nationala a crescut constant in ultimul an. Cresterile la nivel global ating cifra de 4% anual, influentate in primul rand de cele trei mari piete: SUA, cu o crestere de peste 40%, Japonia - cu 10% si EU - cu peste 20 %.

“Din punct de vedere local, cresterile au fost de peste 10-15% in ultimii ani si este de asteptat sa inregistram in continuare profit, chiar daca nu la acelasi nivel. Factorii principali sunt legati de imbatrinirea populatiei si cresterea nivelului educatiei si accesul la informatie in primul rand. Acestea sunt si motivele principale pentru care inca multi ani de acum inainte companiile farmaceutice vor fi un angajator activ si atractiv”, spune Dragos Dinu, partener al firmei de consultanta in fomeniul farma Link Resource.

In ceea ce priveste stabilitatea job-urilor in domeniul farmaceutic, piata ofera oportunitati mai ales in cazul sales managerilor (manageri de vanzari). In zona de achizitii si category, brand managerii si regulatory manager au parte de cele mai atractive salarii, de pachete de beneficii consistente si de o siguranta a locului de munca.

“Cei care isi gasesc o pozitie mai confortabila in aceasta perioada sunt oamenii de vanzari cu o experienta consistenta si cu o buna cunoastere a pietei, pe pozitii de middle sau top management”, a spus Claudiu Ciortea, sales & placement manager al firmei de recrutare Talent Stream, evitand sa mentioneze sumele de incadrare salariala ale acestor angajati.



#8 Achizitor in domeniul FMCG

#8 Achizitor in domeniul FMCG“In domeniul FMCG este bine sa fii achizitor in ziua de astazi. Furnizorii sunt tot mai stransi cu usa in ceea ce priveste conditiile impuse de marii jucatori”, spune Claudiu Ciortea, sales & placement manager la firma de recrutare Talent Stream.

Cu ce se ocupa in achizitor? Un astfel de angajat negociaza tot ceea ce inseamna conditiile de pret afisat de furnizori, discounturile, taxele pentru promovarea la raft a produsului si costul altor activitati de merchandising.

Salariile pentru un achizitor cu o experienta de cativa ani in domeniu variaza in jurul sumei de 1.500 de euro net pe luna.

Desi astfel de pozitii sunt destul de rare pe piata, cei care sunt in acest moment achizitori pot sta confortabil in fotoliile job-ului lor pentru ca, in aceste conditii de piata, ei detin o putere mare de cumparare si pot obtine conditii de pret si discounturi avantajoase pentru companiile angajatoare. Astfel, pot atinge targetul impus si pot beneficia de intreg pachetul extrasalarial care, potrivit recruiterilor, care nu au avansat o suma fixa, este motivant.

#8 Contabil

#8 ContabilDisponibilizarile de personal au afectat in mai mica masura departamentele financiar-contabile ale companiilor dintr-un motiv evident nu se poate functiona fara acest departament indiferent de natura activitatii,de stadiul dezvoltarii afacerii sau de conjunctura economica, spune Loredana ladunca, director al firmei de recrutare in domeniul financiar, LCL Financial Recruitment.

Profesia de contabil, fie ca este desfasurata intr-un departament al unei miultinationale sau in cadrul unei firme de mici dimensiuni, devine astfel indispensabila si una dintre top 10 profesii castigatoare in vreme de criza.

In functie de natura departamentului in care activeaza contabilii pot castiga salarii cuprinse intre 300 si 1500 de euro net.

Contabil evidenta contabila primara: 300 -500 euro

Contabil -analist impozite si taxe: 800-1500 euro

Contabil trezorerie: 600-1000 euro

Contabil raportari si bugete: 800-1300 euro

Contabil salarii: 600-800 euro

Fiecare pozitie specializata are un rol esential, fara de care nu se poate asigura o reflectare eficienta si fidela a activitatilor desfasurate de catre companii, spun specialistii in recrutare.

“De exemplu, o companie poate restructura pozitia de contabil salarii si poate redistribui responsabilitatile aferente catre un alt contabil, dar nu poate renunta la contabilul trezorier, de evidenta primara sau de raportari. In companiile mici aceste responsabilitati pot fi efectuate de un singur contabil, dar in companiile mari specialistii lucreaza pe pozitii diferite”, explica Ladunca.

Contabilul -analist impozite & taxe, una dintre cele mai stabile ramuri ale joburilor contabililor - se ocupa in principal de calcularea si depunerea corecta si la timp a declaratiilor aferente taxelor datorate lunar catre autoritati, cu respectarea prevederilor legale si interne ale companiei. Aceasta functie este indeplinita in companiile mici si medii de catre contabilul sef sau un senior contabil, iar in companiile mari este o pozitie de sine statatoare.

#9 Auditori financiari

#9 Auditori financiariCu un salariu ce variaza intre 1.500 si 2.000 de euro, auditorii si controlerii sunt considerati de specialistii in resurse umane, alaturi de contabili, drept profesionistii cel mai bine paziti de concedieri si scaderi salariale.

“Din perspectiva recrutarilor, trimestrul trei al acestui an va fi unul mai slab decat orice alt trimestru de pana acum. Speram la o crestere a ofertelor de angajare in trimestrul al patrulea, chiar daca aceasta nu va fi spectaculoasa”, afirma Ladunca.

Pentru a accede la o astfel de pozitie, candidatii trebuie sa fie in general absolventi ai unei facutlati cu profil economic si sa detina o experienta de cel putin trei ani in domeniul financiar. In plus, acestia trebuie sa detina certificarea oferita de Camera Auditorilor Financiari din Romania.

#10 Angajatii din vanzari, in domeniile putin afectate de criza

#10 Angajatii din vanzari, in domeniile putin afectate de criza“Posturile de vanzari, indiferent de ciclurile de criza sau de crestere economica, reprezinta o componenta esentiala a oricarui sistem economic. Cu atat mai mult acum, cand talentul de vanzator este la mare pret”, sustine Ciortea.

Salariile angajatilor in vanzari variaza in functie de dimensiunea firmei, de domeniul de activitate si de valoarea vanzarilor, din care angajatul are dreptul la un comision inainte stabilit. In linii mari, remuneratia variaza intre 500-600 de euro net pe luna pentru agentii de vanzari si poate ajunge la 2.500 de euro pe luna pentru posturile cu acoperire regionala sau nationala, afirma Ciortea.

In plus, la semnarea unui contract de angajare pentru o astfel de pozitie, angajatul poate beneficia si de sesiuni de training si poate chiar de MBA, in functie de pozitia sa. Pentru semnarea unui contract de munca in care se stipuleaza ca oamenii de vanzari trebuie sa ofere servicii firmei angajatoare timp de cativa ani sau ca acestia nu au permisiunea de a se transfera la concurenta, angajatul in departamentul de vanzari are parte de un loc de munca stabil si remunerat peste media pietei.