Locul 10 - Edenred Euroticket: 5,5 mil. euro

Cumparator: Edenred
Active/Companie tinta: Euroticket, al patrulea furnizor de tichete de masa si cadouri
Vanzator: Euroticket Company

Edenred (fosta Accor Services), unul dintre cei mai mari emitenti de tichete valorice de pe piata romaneasca, a preluat la inceputul acestui an compania Euroticket, al patrulea furnizor local de tichete de masa si cadouri.

Tranzactia - care s-a ridicat la 5,5 milioane de euro – a facut ca Edenred sa isi majoreze cota de piata in Romania la 40%. Cu peste 3.000 de clienti in Romania si afaceri de 53 milioane de euro in 2009, compania Euroticket detine o cota de piata de circa 5%.


Locul 9 - Romtelecom Akta: 6,4 mil. euro

Cumparator: Romtelecom
Active/Companie tinta: Activele si clientii de televiziune prin satelit Akta
Vanzator: Digital Cable Systems

Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixa de pe piata locala, a semnat in martie cu Digital Cable Systems, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata autohtona de telecomunicatii, contractul pentru preluarea activelor si a bazei de clienti de televiziune prin satelit.

La sfarsitul lui 2010, Akta (brandul prin care DCS opereaza pe segmentul consumer) avea in jur de 180.000 de abonati pentru serviciile de cablu analogic si digital, 70.000 de clienti pentru televiziunea prin satelit (DTH) si 50.000 de abonati pentru cele de telefonie fixa si internet.

Cele doua parti nu au precizat valoarea tranzactiei, insa, potrivit ZF - la un pret pe abonat de 80 de euro, acceptat de Romtelecom la inceputul acestei luni pentru preluarea altui operator - Boom TV, AIG ar incasa 6,4 mil. euro.


Locul 8 - Romtelecom Boom: 8 mil. euro

Cumparator: Romtelecom
Active/Companie tinta: Boom TV
Vanzator: DTH Television Group

Romtelecom a semnat si cu DTH Television Group, compania care detine platforma de televiziune digitala prin satelit Boom TV, pentru preluarea activelor si a bazei de clienti.

Reprezentantii Romtelecom nu au afirmat care este valoarea tranzactiei, insa aceasta ar putea fi in jurul a 8 milioane de euro, fara TVA.

"Pretul minim nu va putea fi mai mic de 7.320.000 euro, plus TVA, in conditiile in care cumparatorul preia un numar de 95.000 abonati, dar in cazul in care numarul scade la sub 95.000 de abonati, pretul de vanzare va putea fi diminua cu 80,08 euro per abonat", arata datele din planul de reorganizare publicat pe site-ul CITR , si care trebuie aprobat pe 21 martie.

Locul 7 - Bluehouse Capital Praktiker Craiova: 10 mil. euro

Cumparator: Bluehouse Capital
Active/Companie tinta: Praktiker Craiova
Vanzator: Omilos Investments

Fondul de investitii Bluehouse Capital a finalizat in martie tranzactia prin care a achizitionat magazinul Praktiker din Craiova de la dezvoltatorul Omilos Investments pentru suma de 10 milioane de euro.

Proprietatea dezvoltata de Omilos la Craiova a fost livrata in anul 2005 si are o suprafata de 9.500 mp inchiriabili.

Locul 6 Time Warner participatie CME: 14 mil. euro

Cumparator: Time Warner
Active/Companie tinta: 5,5% din CME
Vanzator: PPF Investments

Time Warner a cumparat de la fondul ceh PPF Investments un pachet reprezentand 5,5% din actiunile Central European Media Enterprises (CME), pentru peste 44 de milioane de euro, participatia grupului american urcand astfel la 34,4%.

Potrivit DealWatch, valoarea estimata pentru operatiunile din Romania se ridica la 14 milioane de euro.

Locul 5 - ElDore Baita: 15 mil. euro

Cumparator: ElDore Mining Corporation
Active/Companie tinta: Praktiker Craiova
Vanzator: Far East & Pacific Investments

Compania australiana ElDore Mining Corporation a preluat in totalitate mina de cupru Baita, din judetul Bihor, platind 15 milioane de euro catre Far East & Pacific Investments.

Acordul de achizitie presupune asumarea unor datorii de pana la 1,5 milioane de euro si constituirea unui depozit de 750.000 de euro.
Tranzactia urmeaza sa fie aprobata de actionari si autoritati.

Mina Baita si-a inceput activitatea in 1948, apartinand statului. Ulterior, unitatea cu o capacitate de productie de 120.000 de tone pe an a fost privatizata, dar anul trecut a fost inchisa din cauza unor probleme legate de finantare.

Locul 4 - CHS - Agri Point: 20 mil. euro

Locul 4 - CHS - Agri Point: 20 mil. euroCumparator: CHS
Active/Companie tinta: Agri Point
Vanzator: East Point Holding

CHS, companie americana cu operatiuni in domeniul cerealelor, alimentelor si energiei, a cumparat de la compania cipriota East Point Holdings firma Agri Point, prezenta si in Romania, pentru 45 milioane de euro.

Americanii au platit 20 milioane de euro pentru operatiunile din Romania.

Prin aceasta tranzactie, CHS a obtinut elemente importante de infrastructura pentru reteaua sa internationala de livrari de cereale, cu o facilitate portuara in Constanta, o alta de incarcare a barjelor pe Dunare, la Giurgiu, precum si un terminal de cereale in Ungaria, Agri Point fiind prezenta si in Bulgaria.

Locul 3 - CEZ TMK: 32,4 mil. euro

Cumparator: CEZ Romania
Active/Companie tinta: patru microhidrocentrale
Vanzator: TMK-Resita

CEZ Romania, subsidiara a grupului ceh de utilitati CEZ, a cumparat TMK Hydroenergy Power, care detine patru microhidrocentrale in zona Caras-Severin si care era controlata de combinatul siderurgic TMK-Resita. Tranzactia a fost evaluata la 32,4 milioane de euro.

Locul 2 - Fresenius Euromedic: 55 mil. euro

Cumparator: Fresenius Medical Care
Active/Companie tinta: Clinicile Euromedic International
Vanzator: Euromedic

Grupul Fresenius Medical Care a cumparat la inceputul acestui an divizia de dializa a Euromedic International pentru 485 milioane de euro, cu scopul de a-si dezvolta afacerile din Europa de Est.

Pentru operatiunile din Romania ale companiei olandeze Euromedic, Fresenius a platit 55 milioane de euro, potrivit DealWatch.



Locul 1 - BERD - BRD: 107,3 mil. euro

Locul 1 - BERD - BRD: 107,3 mil. euroCumparator: Investitori intitutionali
Active/Companie tinta: 5% din BRD
Vanzator: BERD

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a vandut participatia de 5% pe care o detinea la BRD, tranzactia insumand 454,7 milioane lei (107,3 milioane euro)

BERD a castigat de sase ori mai mult decat a platit in 1999 pe pachetul de aproape 5% din actiunile BRD, cand a platit statului roman 20,8 milioane de dolari. Suma incasata de BERD la tranzactiile de ieri prin care si-a lichidat participatia la BRD se ridica 454,7 milioane lei, ceea ce reprezinta 147,7 milioane de dolari.

Dupa recuperarea investitiei initiale, BERD a obtinut un profit de 127 milioane de dolari, de peste sase ori mai mult decat suma initiala.

Un castig de 610% pe 11 ani echivaleaza cu un randament de 19,51% pe an.