5. Delegarea deficitara sau lipsa ei

5. Delegarea deficitara sau lipsa ei"Multi dintre manageri au probleme de delegare pentru ca le e teama ca pierd controlul si astfel practica un control excesiv. (...) Nu vreau sa spun ca managerii romani sufera de lipsa de delegare. Mai degraba ma gandesc la zona superioara a delegarii, la imputernicire", spune Dorin Bodea, senior consultant in cadrul Result Development.

El explica faptul ca, de cele mai multe ori, delegarea deficitara se asociaza si cu un excesiv control, cu micromanagementul, dar si cu tendinta de a fi directiv, autoritar. Ca atare, foarte multi manageri stapanesc zona delegarii inferioare, dar ea este potrivita doar subordonatilor care nu sunt la maturitate in postul respectiv.

"Ca angajati maturi si seniori, este necesar sa apelam la imputernicire, iar pentru a ajunge la ea este nevoie de coaching", recomanda Bodea.

4. Motivare si feedback

4. Motivare si feedbackCercetarea realizata a relevat faptul ca multi manageri nu cred in instrumentele de motivare si ca dau dovada de carente in acest sens si de zgarcenie in laude.

Dorin Bodea este de parere ca managerii ar trebui sa aplice instrumente de diagnoza pentru a vedea nivelul prezent al motivarii subordonatilor, ca mai apoi sa dezvolte si sa administreze metode si tehnici de motivare la nivel individual si de echipa.

"Dar asta nu e suficient. Pentru a avea rezultate, este nevoie sa reiei procesul la trei luni", precizeaza senior consultantul Result Development, care subliniaza importanta laudelor in mixul motivational eficient.

El a remarcat totodata ca angajatilor romani "le este foame de laude", dar ca pe de alta parte managerii sunt zgarciti in a le oferi.

"Daca un subordonat din echipa ta nu merita cel putin o lauda pe saptamana, atunci ce cauta in echipa ta?", a adaugat Bordea.

Sursa foto: www.scx.hu.

3. Gandirea precara/deficitara pe termen mediu si lung

3. Gandirea precara/deficitara pe termen mediu si lungO a treia eroare identificata de specialistii de la Result Development se refera la deficientele pe care managerii le au cu privire la gandirea pe termen mediu si lung.

Dorin Bodea spune ca managerii romani sunt orientati pe termen scurt si ca sunt unii care gandesc in termen de trei luni.

El remarca, totusi, ca in ultimii trei ani, "din ce in ce mai multi manageri romani si-au dezvoltat o gandire strategica si o viziune de business pe termen lung, de minim trei ani",.

Pe de alta parte, sunt companii in care exista un "joc antagonic intre obiectivul strategic si cel de moment", potrivit lui Bodea. Jocul se poate dovedi destul de periculos in conditiile in care el poate sa duca o lipsa de consecventa intre declaratii si actiuni, la neimplinirea misiunii, obiectivelor, dar si la nerespectarea valorilor companiei.

"Fara o gandire tactica persistenta, intreg sistemul nostru de gandire este bolnav", conchide Dorin Bodea.

2. Rezultate versus locul potrivit pentru angajati

2. Rezultate versus locul potrivit pentru angajatiPe locul secund in topul intocmit de Result Development se afla "o anumita incoerenta si lipsa de consistenta in gandirea/filosofia rezultatelor si gasirea locului potrivit pentru fiecare subordonat".

Cu alte cuvinte, locul potrivit unui anumit angajat este acela in care el poate dezvolta rezultate durabile, care sa contribuie la cresterea valorii companiei si care pot aduce si impliniri personale.

Dorin Bodea sustine ca este important ca fiecare angajat sa aiba un manager care sa nu-l faca "sa piarda timpul" si care sa construiasca lucruri durabile prin activitatea depusa.

"Rolul managerului este sa stabileasca obiective in termeni de rezultate, sa-si adapteze instrumentele manageriale rezultatelor si, cel mai important si dificil aspect al gandirii manageriale, sa realizeze o prioritizare si un bun echilibru intre rezultatele pe termen scurt si lung", explica senior consultantul.

1. Lipsa sau deficienta unui proces de recrutare riguros

1. Lipsa sau deficienta unui proces de recrutare rigurosCea mai mare eroare de care se fac vinovati managerii romani este aceea a selectiei unor indivizi nepotriviti sa intre intr-o companie sau intr-o echipa, persoane care pot provoca o serie de neajunsuri la nivel organizational.

"Cei mai multi dintre manageri sustin ca realizeaza selectia dupa atitudine, motivatii, inteligenta si competenta. Este posibil ca intr-un interviu sau doua sa faci o minima diagnoza a acestor aspecte?", se intreaba retoric Dorin Bodea.

Potrivit acestuia, este nevoie urgenta ca managerii sa aduca o mai mare rigurozitate in munca manageriala, inclusiv in procesul de selectie asezat pe competente tehnice si motivatii care tin de pasiuni si valori.

Citeste mai multe despre cercetarea realizata de Result Development:

Top 4 MITURI despre managerii romani

Sefii de multinationale vs. managerii din companiile romanesti: Care sunt mai eficienti?