Schimbari la foc automat

Schimbari la foc automatCea mai recenta miscare facuta de un executiv din farma este preluarea conducerii filialei locale a Astra-Zeneca de catre fostul sef de la Eli Lilly, Radu Rasinar, incepand cu 1 august 2009. El a declarat pentru Wall-Street ca este prea tanar pentru a lucra pentru o companie foarte mult timp si ca doreste sa se dezvolte ca manager in cadrul unei companii mai mari, precum Astra-Zeneca.

“In aceasta perioada sunt din ce in ce mai multe companii care aleg sa-si schimbe managerii, pentru ca gasesc oameni la fel de bine pregatiti ca inainte de criza, dar mult mai ieftini”, spune George Butunoiu, managing partner al firmei de executive search George Butunoiu Ltd. si unul din cei mai cunoscuti “vanatori” de manageri de pe piata locala.

Rasinar a lucrat in cadrul companiei timp de 13 ani, in ultimii doi ani ocupand functia de director general.

Cea mai spectaculoasa mutare

Cea mai spectaculoasa mutareSfarsitul primului semestru a venit cu cel mai spectaculos anunt la nivel de top management din industria farmaceutica locala, cand Dragos Damian, 42 de ani, a renuntat la functia de director general al producatorului de generice Zentiva Romania.

Plecarea lui Damian a venit in contextul in care preluarea Zentiva (Cehia) de catre Sanofi – Aventis (Franta) a generat mai multe schimbari in managementul filialei locala a producatorului ceh de medicamente.

Locul lui Damian, care a fost adus in Zentiva Romania in aprilie 2008 de la Terapia, a fost luat de Lars Ramneborn, 46 de ani, vicepresedinte comercial in cadrul grupului Zentiva. Ramneborn si-a pastrat functia in cadrul grupului.

“In majoritatea cazurilor, am observat ca directorii pleaca de la conducerea companiilor locale atunci cand au loc schimbari de management la nivel international”, mentioneaza Butunoiu.

Bursa zvonurilor

Bursa zvonurilorRecentele schimbari la nivel de management din piata locala farma au antrenat o serie de speculatii privind alte mutari posibile de executivi.
Bursa zvonurilor vizeaza chiar conducerea Ozone Romania, unele surse din piata afirmand ca, pana la sfarsitul verii, directorul general Ruxandra Nastase (foto) si Marius Chereches, group business development & supply chain director, vor renunta la functiile detinute.

Dupa sase ani petrecuti in cadrul A&D Pharma, Nastase a venit la conducerea Ozone Romania in 2006, avand drept obiectiv clar cresterea vanzarilor si a profitului, dar si consolidarea filialei la nivel regional.

Inainte de a se alatura echipei de la Ozone, Marius Chereches a fost directorul general al PharmaFarm, un distribuitor din Transilvania preluat in 2007 de Gedeon Richter.

Anterior, el a facut parte din conducerea Terapia si Pharmatech (preluata de Lek). Potrivit unor voci din piata, acesta s-ar afla “in carti” si pentru sefia Actavis.

Alte surse din piata dau ca sigura numirea lui Dragos Damian la conducerea Actavis Romania.

Pana la data publicarii articolului, Dragos Damian, aflat in concediu, nu a confirmat aceasta ipoteza.

Schimbari suplimentare sunt anticipate de anumiti oameni din piata si in cadrul A&D Pharma, Jean-Michel Lespinasse, actualul COO al diviziei de marketing & sales, urmand sa preia si controlul diviziilor omoloage din Slovacia si Polonia.


Scheusan a plecat de la Actavis, dupa 10 ani in companie

Scheusan a plecat de la Actavis, dupa 10 ani in companieCu o luna inainte de decizia lui Dragos Damian de a se retrage de la conducerea Zentiva Romania, un alt CEO important din industria farmaceutica, Laurentiu Scheusan (foto), anunta ca renunta la functia de director general al Actavis Romania, companie in care se afla de peste 10 ani.

Anterior anuntului facut de Scheusan, Antibiotice Iasi (ATB), unul dintre primii zece jucatori din industria de medicamente, a trecut din nou sub conducerea lui Ioan Nani, la un an dupa acesta fusese inlocuit cu fostul director de marketing al companiei, Coca Cascaval.

In luna mai, romanul Catalin Radu a fost promovat la conducerea operatiunilor de marketing al uneia din diviziele regionale ale germanilor de la Bayer Healthcare.

Debutul lui 2009 a adus schimbari furtunoase la conducerea companiilor farmaceutice locale.

Schimbare de CEO la GSK

Schimbare de CEO la GSKDavid Lechleiter (foto), vicepresedinte si director general al GlaxoSmithKline (GSK) Romania timp de doi ani, a fost numit vicepresedinte Vaccinuri si Operatiuni Comerciale in cadrul GSK Franta.

In locul sau a fost numit Patrick Desbiens, care a ocupat anterior functia de director operatiuni comerciale pentru Quebec, in cadrul GSK Canada.
Totodata, Dana Stanciulescu a renuntat la functia de country manager al Teva Pharmaceuticals, pentru a incepe un business propriu de consultanta in domeniu.

“ Un manager care alege sa renunte la o functie de conducere in aceasta perioada risca sa nu isi mai gaseasca la fel de usor ca inainte un job bine platit”, subliniaza Butunoiu.

O alta numire desfasurata in prima jumatate a acestui an il are prim plan pe Sorin Mocanu, care a fost ales la sefia operatiunilor locale ale companiei elvetiene PharmaSwiss.

Lista miscarilor de executivi este completata de Iztok Sever, aflat la conducea operatiunilor din Romania ale companiei elvetiene Sandoz, care a fost promovat in primul trimestru la sefia activitatilor din Romania si Bulgaria ale Sandoz.

A&D Pharma dupa Dragos Dinu

A&D Pharma dupa Dragos DinuA&D Pharma, cel mai puternic grup farma la nivel local, nu a fost ferit de schimbari importante la nivel de management in 2009.

Vivian Diaconescu, unul dintre cei mai vechi oameni din managementul grupului a decis sa renunte la functia de director al diviziei de Saleas&Marketing, dupa zece ani petrecuti in A&D Pharma. Diaconescu a ramas in continuare actionar si, pana la sfarsitul anului, consultant al Consiliului Director.

La o jumatate de an de cand a renuntat la fotoliul de COO in cadrul A&D Pharma, Vivian Diaconescu este deja, potrivit declaratiilor facute pentru Wall-Street, in discutii cu “mai multe companii farmaceutice de top din Romania si Europa”, cu unele aflandu-se in stadiul de tatonari avansate.

Diaconescu nu a dorit sa precizeze despre ce companii este vorba, dar a subliniat ca in paralel continua colaborarile pe care le are in domeniul consultantei cu jucatori farma din vestul Europei. In plus, el detine, impreuna cu sotia asa, o firma de mici dimensiuni furnizoare de echipamente de cafea, pozitionata pe segmentul “high-end” al preturilor.

Despre inlocuitorul sau de la A&D Pharma, Diaconescu spune ca se bucura ca a fost recrutat Jean-Michel Lespinasse (foto), care vine cu o experienta solida de 10 ani in cadrul companiei farmaceutice Bristol-Myers Squibb (BMS).

“Este o achizitie interesanta, vine cu o experienta indelungata in BMS si numai cine e cu adevarat bun poate rezista atat. In plus, se adauga expertiza capatata in Rusia (COO la Delta Medical Rusia – n. red.) si va veni cu noi abordari pentru companie”, apreciaza Diaconescu.

De asemenea, Robert Popescu a fost confirmat in pozitia de CEO al grupului, dupa ce o perioada a asigurat interimatul in urma plecarii lui Dragos Dinu, din toamna lui 2008. Mai mult, Iulian Tecu a fost numit la conducerea Elantis, una din diviziliie companiei.

LaborMed a eclipsat primul semestru din 2008

LaborMed a eclipsat primul semestru din 2008Cel mai complex proces de schimbare la nivel managerial din primul semestru al anului trecut a avut loc in cadrul producatorului de medicamente LaborMed Pharma, in urma preluarii de catre fondul american de investitii Advent International.

Astfel, investitorii americani i-au adus la carma LaborMed pe britanicul Stephen Stead (CEO - foto), Mircea Ilie (CFO), Anca Petrescu (director de HR), Adrian Stroilescu (director de dezvoltare), Andreea Ombas (marketing manager), Mirel Florica (director de operatiuni) si Lucian Codreanu (director comercial)

Dragos Damian si Ioan Nani au fost protagonistii miscarilor la nivel de management si in primele sase luni ale anului trecut. Damian a ales sa renunte la sefia Terapia Ranbaxy pentru a prelua operatiunile Zentiva Romania, iar Nani a fost inlocuit de la conducerea Antibiotice Iasi cu Coca Cascaval.

Nicolae Voiculescu, 45 de ani, seful diviziei locale a francezilor de la Novartis, a decis sa isi infiinteze o firma de consultanta in domeniul farmaceutic, asemenea Danei Stanciulescu.

Totodata, Horia Vilcu, 41 de ani, a fost promovat de la sefia Walmark Romania, divizia romaneasca a companiei din Cehia specializata in suplimente nutritive, la conducerea filialei din Franta.