Dragos Damian - Sindan, via Terapia si Sicomed

Dragos Damian - Sindan, via Terapia si SicomedFost director general al Terapia, fost Zentiva si, potrivit surselor din piata, viitor sef la Actavis (fostul Sindan). Asa ar putea fi rezumat foarte pe scurt CV-ul lui Dragos Damian (foto), care si-a inceput cariera ca simplu reprezentant medical in Romania al companiei farmaceutice elvetiene Roche. Pana sa ajunga in fotoliul cel mai inalt de la Terapia Ranbaxy, Damian a mai lucrat si pentru grupul italian Menarini-Berlin Chemie ca director de reprezentanta, iar mai apoi s-a alaturat echipei care a pregatit vanzarea producatorului clujean Terapia catre indienii de la Ranbaxy .

Tranzactia, prin care Ranbaxy a preluat Terapia pentru 270 de milioane de euro, a consemnat si plecarea de la conducere a expatului Stephen Stead. Britanicul Stead a fost inlocuit, printr-un mandat interimar, de Peter Burema, care a renuntat la functie odata cu numirea lui Dragos Damian la carma noii entitati. Aici Damian a stat pana la inceputul anului trecut, atunci cand la conducerea Terapia Ranbaxy a fost numit indianul Mahendra Bharadwaj.

Dupa numai o luna, printr-o miscare previzibila, Dragos Damian, preia fraiele companiei farmaceutice cehe Zentiva, post ramas vacant inca din vara lui 2007, atunci cand Mariana Wencz a plecat pentru a coordona operatiunile locale ale unui nou jucator farma in Romania – Glenmark. Mandatul lui Damian la Zentiva (fosta Sicomed), principalul concurent al Terapia Ranbaxy, a fost si de aceasta data unul scurt, executivul anuntandu-si plecarea in urma cu o luna. In locul sau, a fost numit Lars Ramneborn, al cincilea director general al Zentiva din ultimii trei ani, care si-a pastrat si functia la nivel de grup de vicepresedinte comercial.

Klaas Postema - Din nou executiv

Klaas Postema - Din nou executivUn nume intrat in ultima perioada intr-un con de umbra a revenit recent in atentia presei odata cu demisia lui Laurentiu Scheusan de la conducerea filialei romanesti a companiei Actavis (Islanda). Este vorba despre Klaas Postema (foto), cel mai longeviv executiv de la Sicomed, de dinainte de preluarea firmei locale de catre cehii de la Zentiva. In 2006, dupa o jumatate de an de la tranzactie, Postema anunta ca renunta la functia de director general al noii companii formate Zentiva Romania.

Farmacist de profesie, Postema, care in anii ’90 a detinut mai multe functii de conducere in regiunea Europei de Est, a ramas in Romania dupa plecarea de la Zentiva, alegand sa-si infiinteze propriul business in domeniul consultantei. Specialitatea sa: consilierea in procesele de M&A (eng. – fuziuni si achizitii), un job pe care il mai facuse si la Sicomed, atunci cand a pregatit producatorul bucurestean pentru preluarea de catre Zentiva.

La trei ani de la tranzactia Zentiva-Sicomed, surse din piata sustin ca Postema a revenit recent in managementul de top, alaturi de Dragos Damian, la Actavis Romania.


Stephen Stead - Intoarcerea in Romania, prin Polonia

Stephen Stead - Intoarcerea in Romania, prin PoloniaDe profesie farmacist, cu studii la Universitatea Nottingham din Marea Britanie, Stephen Stead (foto) a ocupat, de-a lungul timpului, diverse pozitii de la suport tehnic, productie si urcand in ierarhie pana la director general si membru in consilii de administratie.

De numele lui Stephen Stead se leaga unele dintre cele mai puternice companii farma din Romania – GlaxoSmithKline (GSK), Roche, Terapia si, mai nou, LaborMed Pharma, care a anuntat saptamana trecuta preluarea portofoliului de produse de la Ozone Laboratories. Unul dintre cei mai experimentati executivi din farma locala, Stead a venit pentru prima data in Romania acum 20 de ani, ca reprezentant al biroului actualului GSK la Bucuresti. Lucreaza mai apoi pentru gigantul Roche, iar in 2004 devine directorul general al Terapia Cluj.

Misiunea la producatorul clujean se incheie in 2006, odata cu preluarea acestuia de catre indienii de la Ranbaxy. Stead paraseste la scurt timp Romania pentru a se instala la conducerea companiei poloneze Polpharma. Dupa ce producatorul polonez a fost cumparat de catre ungurii de la Gedeon Richter (prezenti si in Romania), Stead a renuntat la pozitia sa pentru a se intoarce in Romania, tot pe o functie de executiv.

In martie anul trecut, producatorul si distribuitorul de medicamente LaborMed, un jucator de talie medie, anunta ca are un nou CEO in persoana lui Stephen Stead. Numirea sa vine pe fondul preluarii producatorului roman de catre fondul de investitii Advent International, cel care a mai investit in Romania in companii ca Dufa, Terapia, Brewery Holdings, Euromedia, Mobifon Connex si Ceramica Iasi.

Marius Chereches - Un prim efect al tranzactiei LaborMed-Ozone

Marius Chereches - Un prim efect al tranzactiei LaborMed-OzoneCel mai recent anunt de demisie din farma este cel al lui Marius Chereches, care a fost recrutat in echipa Ozone in toamna lui 2006, pentru functia de group business development & supply chain director. Marius Chereches este primul executiv care isi anunta plecarea de la Ozone, dupa tranzactia cu LaborMed.

Chereches, care va inceta colaborarea cu Ozone la sfarsitul lunii iulie, este de profesie farmacist si, are la activ, la numai 36 de ani, functii executive in cadrul Pharmatech (distribuitor de medicamente din Targu Mures, care a fost mai tarziu achizitionat de slovenii de la Lek si mai apoi de Celesio), Pharmafarm si mai apoi Terapia.

La Pharmafarm acesta a ocupat functia de director general, iar mai apoi a migrat la Terapia, acolo unde a fost director de operatiuni din 2001 si pana in 2004. Doi ani mai tarziu, Chereches devine director de dezvoltare internationala la Ozone, grup farmaceutic prezent in mai multe tari din Europa Centrala si de Est, controlat de fondatorii A&D Pharma - Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury si Walid Abboud.

Marius Chereches nu a precizat unde va pleca dupa incheierea mandatului la Ozone, spunand doar ca este in curs de evaluare a unor oportunitati. Potrivit unor surse din piata, acesta este unul dintre executivii vizati pentru recrutarea in cadrul echipei de management a Actavis.

Catalin Radu - Promovat la nivel de grup

Catalin Radu - Promovat la nivel de grupNu este o regula ca dupa o tranzactie managerul sa-si paraseasca postul, sau cel putin nu compania. Un exemplu este Catalin Radu (foto), fostul sef de la Bayer Schering Pharma Romania, care acum ocupa functia de marketing manager la nivel de grup. Odata cu preluarea, in 2006, a Schering Pharma de catre grupul Bayer, Radu si-a pastrat functia, dar in cadrul noii entitati formate, Bayer Schering Pharma.

De curand, acesta a parasit Romania pentru a incepe sa lucreze la sediul din Berlin, Germania, in domeniul contraceptivelor orale. “Este trecerea de la o singura tara, cu probleme diverse, in domenii diferite catre un grup de tari, cu multe probleme similare, pe o singura arie medicala, dar promovarea face parte din planul meu de dezvoltare”, a declarat recent directorul de marketing de la Bayer intr-un interviu recent acordat Wall-Street. “Dupa aceasta schimbare, in cadrul grupului Bayer am si alte perspective”, a mai spus acesta.

Dan Stoicescu - Milioane de dolari in biotehnologie

Dan Stoicescu - Milioane de dolari in biotehnologieDan Stoicescu (foto) este o figura aparte in intreg tabloul managerial din farma locala. Fondata de Stoicescu, la inceputul anilor ’90, Sindan era singurul producator roman de medicamente oncologice. De profesie medic, acesta si-a condus business-ul timp de 15 ani, pana cand islandezii de la Actavis au preluat, acum trei ani, controlul asupra companiei romanesti, intr-o tranzactie care l-a facut pe Stoicescu miliardar: 150 de milioane de euro.

Dupa vanzarea Sindan, Stoicescu a plecat din Romania pentru a se dedica domeniului biotehnologiei. Romanul a devenit celebru in momentul in care ziarul The New York Times a publicat un articol despre fondatorul Sindan, care tocmai cumparase, contra sumei de 350.000 de dolari, intreaga harta a genomului sau. Potrivit sursei mentionate, Stoicescu a locuit in Statele Unite ale Americii la inceputul anilor ’90, inainte de a reveni in Romania pentru a infiinta Sindan. Stabilit in Elvetia, la Geneva, el se descrie ca fiind “un transhumanist, care crede ca viata poate fi extinsa prin nanotehnologie si inteligenta artificiala”, potrivit ziarului american.

Aurel Tudose - De la farma la servicii medicale

Aurel Tudose - De la farma la servicii medicaleAurel Tudose, actualmente director medical in cadrul operatorului de servicii medicale private Hiperdia, a renuntat la functia de director general al Sindan in anul in care producatorul roman a fost preluat de Actavis. Locul sau a fost luat de Laurentiu Scheusan, care si-a dat demisia la inceputul lunii mai.

De profesie medic, Tudose a facut parte dintr-un grup de antreprenori care in 1997 au infiintat Hiperdia, un lant de clinici cu sediul la Brasov. In decembrie 2007, compania americana de administrare a fondurilor Bedminster Capital Management a preluat prin intermediul Southeast Europe Equity Fund II (SEEF II) 65% din actiunile furnizorului roman de servicii medicale.