1. ExxonMobil

1. ExxonMobilGigantul texan este cea mai performanta companie energetica din lume, cu active de peste 228 de miliarde de dolari si un profit de 45 de miliarde de dolari la venituri de 425 de miliarde de dolari. ExxonMobil are activitati de explorare, productie, transport si vanzare de petrol si gaze naturale peste tot in lume.

Conglomeratul energetic, cea mai mare companie listata din lume, a anuntat vara aceasta ca va incepe, impreuna cu Petrom, lucrari de explorari la mare adancime a Marii Negre.

Initial denumita Exxon Corporation, compania a fost fondata in 1870, in Texas, Statele Unite ale Americii. De numele gigantului se leaga si cea mai catastrofala deversare de petrol din istoria SUA. In 1989, un tanc petrolier al Exxon a poluat zona de coasta a Alaskai prin deversarea a 37.000 de tone de petrol.

2. Chevron

2. ChevronLocul al doilea in clasamentul Platts este ocupat de Chevron, cea de-a doua mare companie americana. Cu venituri de peste 264 de miliarde de dolari si un profit de 23 de miliarde, Chevron este o companie integrata din domeniul energiei.

Chevron a anuntat o scadere puternica a profitului in trimestrul al doilea, cu 71%. Cererea de combustibili la nivel global a scazut cu trei milioane de barili de petrol/zi, in conditiile in care in fiecare zi se consuma in jur de 85 de milioane de barili.

Compania, cunoscuta anterior drept Chevron Texaco Corporation, si-a schimbat numele in Chevron Corporation in 2005. Chevron a fost infiintata in 1879 si are sediul la San Ramon, California.



3. Royal Dutch Shell

3. Royal Dutch ShellCompania olandeza ocupa locul al treilea in clasamentul Platts, cu active de 282 de miliarde de dolari si venituri de 458 de miliarde de dolari la un profit de 26 de miliarde de dolari.

Compania a fost prezenta si in Romania, dar si-a incheiat investitiile in 2004, atunci cand a vandut catre compania petroliera ungara MOL reteaua de benzinarii din Romania. Anul trecut, compania a subliniat ca nu doreste sa investeasca din nou in Romania in viitorul apropiat din cauza tranzitului slab de gaze.

Shell are sediul la Haga si este cea de-a doua companie dupa valoarea de piata. Infiintata in 1907, compania a luat nastere prin fuziunea dintre Royal Dutch si Shell Transport, numarand in prezent peste 100.000 de angajati in toata lumea.

4. BP

4. BPOcupanta locului al patrulea in topul Platts este BP, companie britanica ce comercializeaza carburanti, energie electrica si termica, dar are operatiuni si in sectorul servicii conexe. Cu venituri de 361 de miliarde de dolari si un nivel al profitului de 21 de miliarde de dolari, BP este cel mai mare producator de hidrocarburi din Golful Mexic, de unde extrage peste 400.000 de barili de petrol pe zi.

In septembrie, BP a anuntat ca a descoperit un zacamand petrolifer urias in apele adanci ale Golfului Mexic. Acesta este considerat a fi unul dintre cele mai mari zacaminte exploatate din industria petroliera.

De curand, compania engleza a primit o amenda de 87 de milioane de dolari pentru un accident din 2005 in care au murit 15 salariati. Compania a fost fondata in 1889 si are sediul la Londra, Marea Britanie.

5. Total SA

5. Total SACompania franceza este cea de-a doua companie europeana din clasament si ocupa pozitia a cincea. Total SA are active in valoare de 167 de miliarde de dolari si venituri de 221 de miliarde de dolari, la un profit de 14 de miliarde de dolari.

Compania detine participatii in 25 de rafinarii de peste tot in lume si opereaza o retea de 16.425 de statii de benzinarii. Infiintata in 1924, Total SA are sediul la Courbevoie, Franta.

6. Petrobras

6. PetrobrasPe locul al saselea in clasamentul Platts se afla Petrobras, companie braziliana de petrol si gaze naturale detinuta de stat.

Considerata a fi una dintre cele mai valoroase companii din cele doua Americi, Petrobras detine active in valoare de 148 de miliarde de dolari si realizeaza venituri de 107 miliarde de dolari, cu un profit de 16 miliarde de dolari.

Compania are activitati de explorare, productie, furnizare si distributie de petrol si gaze natruale in America de Nord si Sud, Africa, Europa si Asia. Petrobras a anuntat, la inceputul lunii, ca va achizitiona subsidiara chiliana a Chevron contra a 12 milioane de dolari.

Cu activitati in Argentina, Columbia, Paraguay, Chile si Uruguay, Petrobras a fost fondata in 1953 si are sediul la Rio de Janeiro.

7. Rosneft Oil Company

7. Rosneft Oil CompanyPrima companie ruseasca in clasamentul Platts este Rosneft Oil Company, cu venituri de 67 de miliarde de dolari si profit de 11 miliarde de dolari.

Compania este cel mai mare producator de petrol al tarii. Rusia este cel mai mare exportator de energie la nivel mondial.

La mijlocul lunii august, Rusia a extras aproape 10 milioane barili pe zi, un volum record, dupa ce Rosneft a inceput exploatarea uriasului camp petrolifer Vankor, din nordul tarii.

Cele mai mare stocuri ale companiei petroliere sunt localizate in Siberia, in zona de est, precum si in centru si sudul tarii. Pe langa operatiunile din domeniul energetic, Rosneft are activitati in domeniul bancar si al serviciilor conexe.

Infiintata in 1993, compania a devenit liderul energetic al tarii dupa ce a achizitionat, in cadrul unei licitatii publice, fostul gigant petrolier Yukos.

8. Gazprom OAO

8. Gazprom OAOMonopolul exportului de gaze natural rusesti se situeaza pe pozitia a opta in topul Platts, inregistrand active de 232 de miliarde de dolari, venituri de 124 de miliarde de dolari si un profit de 26 de miliarde de dolari.

Gazprom detine aproximativ 150.000 de kilometri de conducte, precum si o retea de 865 de benzinarii. In primele sase luni ale anului, compania a inregistrat o scadere a profitului net cu aproape 50%, pana la 7,1 miliarde de euro, pe fondul cresterii cheltuielilor cu activitatile curente, ca urmare a crizei.

Imperiul Gazprom, cladit pe baza fostei industrii sovietice a gazelor naturale, controleaza un sfert din rezervele mondiale de gaz si reprezinta circa 8% din produsul intern brut al Rusiei, furnizand un sfert din consumul european de gaz.

9. Petrochina Co Ltd

9. Petrochina Co LtdCea mai mare companie din lume dupa capitalizare ocupa penultimul loc in top 10 cele mai performante companii petroliere din lume. Petrochina detine active de 174 de miliarde de dolari si inregistreaza venituri de 156 de miliarde de dolari, la un profit de 16 miliarde de dolari.

In al doilea trimestru al anului, gigantul petrolier a raportat un profit peste asteptari, de 4,6 miliarde de dolari, in crestere cu 26% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul majorarii pretului la combustibil in China.

Compania, care este cel mai mare producator de petrol si gaze natural din Asia, a fost fondata in 1988 si are sediul la Beijing, China.


10. Eni SpA

10. Eni SpACompania italiana incheie top 10, cu venituri de 149 de miliarde de dolari si un profit de 12 miliarde de dolari.

In aprilie anul acesta, compania cu sediul la Roma a vandut catre gigantul rus Gazprom participatia detinuta in cadrul Gazprom Neft intr-o tranzactie estimata la peste patru miliarde de dolari.

Grupul italian este asociat monopolul rus al exportului de gaze naturale in proiectul South Stream, un gazoduct care va conecta Rusia cu Italia tranzitand Bulgaria si Grecia, si Rusia cu Austria, prin Bulgaria si Serbia. Proiectul este estimat la 14 miliarde de dolari si este considerat un rival al proiectului Nabucco, prin care se doreste reducerea dependentei Uniunii Europe de gazele rusesti.

169. Petrom SA

169. Petrom SACea mai mare companie romaneasca ocupa locul al 169-lea in clasamentul Platts, in urma companiei brazilianei Tractebele Energia, cu venituri de 1,7 miliarde de euro, dar devansandu-i pe columbienii de la Pepco Holdings.

Compania parte a OMV a obtinut in al treilea trimestru din 2009 un profit net de 615 de milioane de lei, in scadere cu doar 2% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului 2008, performanta peste asteptari fiind sustinuta de cresterea cu 10% a nivelului EBIT. In al treilea trimestru din 2008, compania raportase un profit net de 626 milioane de lei.

Petrom este cea mai mare companie romaneasca de petrol si gaze, cu activitati in sectoarele explorare si productie, rafinare si marketing, gaze naturale si energie. Petrom exploateaza rezerve dovedite de petrol si gaze estimate la 0,9 miliarde barili echivalent petrol, are o capacitate maxima anuala de rafinare de opt milioane tone si circa 550 de statii de distributie carburanti in Romania.

Compania detine, de asemenea, o retea internationala de 269 benzinarii, localizate in Republica Moldova, Bulgaria si Serbia. In anul 2008, cifra de afaceri a Petrom a fost de 4,552 milioane de euro, EBITDA (Venituri Inainte de Dobanzi, Taxe, Deprecieri si Amortizari) a fost de 969 milioane de euro.

OMV detine 51,01% din actiunile Petrom. Grupul OMV activeaza in 13 tari din Europa Centrala in domeniile de Rafinare si Marketing si in 17 tari in sase regiuni de baza in domeniul de Explorare si Productie. Ministerul Economiei detine 20,64% din actiunile Petrom, Fondul Proprietatea detine 20,11%, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare 2,03% iar 6,21% apartin actionarilor minoritari.