Prima luna de criza

Prima luna de crizaPentru Petrom, cea mai mare companie romaneasca, anul 2009 nu a debutat foarte bine, vestile proaste, mai ales cele pentru angajati, tinand prima pagina a ziarelor. Ca parte a unui proces de restructurare demarat in 2005, dupa preluarea controlului de catre austriecii de la OMV, Petrom a anuntat in ianuarie ca urmeaza sa disponibilizeze 3.000 de angajati, adica aproape 10% din total.

"Programul de restructurare al Petrom nu este o noutate. Petrom a inceput inca din 2005 programe de modernizare si eficientizare, care includ si componenta de restructurare, in vederea imbunatatirii performantelor companiei. Acest proces nu s-a incheiat inca. Reorganizarea companiei este un proiect pe termen lung, care este implementat treptat si cu responsabilitate, in deplin acord cu reprezentatii sindicatelor", declara la momentul respectiv Dan Pazara, purtatorul de cuvant al companiei.

In plus, jumatate dintre angajatii combinatului chimic Doljchim, specializat in producerea de ingrasaminte, au fost nevoiti sa stea acasa pentru mai bine de o luna, din cauza scaderii, din cauza scaderii pretului la amoniac pe pietele externe. "Asta inseamna ca vor fi 200 de oameni care vor fi in concediu de odihna si restul, pana la 609, vor sta acasa si vor primi 75% din salariul de incadrare, plus sporul de vechime si cel in Petrom“, declara Gheorghe Baiasu, liderul Sindicatului Liber Doljchim Craiova.

Tot in luna ianuarie, Petrom a obtinut, de la actionarul sau majoritar OMV, o finantare de tip revolving, de pana la 500 de milioane de euro, fonduri care urmau a fi folosite pentru acoperirea nevoilor financiare. “Aceasta linie de finantare este parte a unui program de finantare mai amplu agreat in luna iunie a anului trecut, necesar pentru a sustine restructurarea si modernizarea companiei. Obiectivele noastre in ceea ce priveste dezvoltarea companiei sunt extrem de ambitioase, iar investitiile pe masura” a declarat Mariana Gheorghe (foto), CEO-ul Petrom.

Bilantul pe 2008 nu arata deloc bine

Bilantul pe 2008 nu arata deloc bineCea mai mare companie din Romania dupa valoarea de piata, Petrom, a incheiat anul 2008 cu un profit net de 1,022 miliarde lei (278 milioane euro), in scadere cu 43% fata de cel realizat in 2007, ca urmare a pierderilor intregistrate in al patrulea trimestru, a anuntat compania in februarie. "Performanta noastra financiara in 2008 a fost afectata in mare masura de mai multe elemente exceptionale, precum provizioanele pentru litigii si restructurare, cat si de deprecierea valorii contabile nete a rafinariei de la Arpechim", a spus la momentul acela Mariana Gheorghe, sefa Petrom.

Totodata, conducerea companiei petroliere a anuntat amanarea finalizarii modernizarilor Rafinariei Petrobrazi, pana in 2012, dupa ce initial anuntase ca lucrarile urmau a fi terminate in 2010. "Anul 2009 va fi un de o mare provocare. Ne asteptam ca pretul titeiului sa fie supus presiunilor. In ceea ce priveste cursul de schimb, acesta va suferi in continuare deprecieri", a adaugat atunci directorul general executiv al Petrom.

Rafinaria Petrobrazi avea prevazuta cresterea capacitatii unitatii de distilare atmosferica si in vid de la 4,5 milioane tone/an la 6 milioane tone/an; in acelasi timp, sunt prevazute cresteri de capacitate sau retehnologizari si pentru alte instalatii tehnologice, extinderea instalatiei de cocsare, construirea primei unitati de hidrocracare din Romania si a unei instalatii noi de obtinere de hidrogen.

Vestile proaste din februarie nu s-au oprit aici, pe fondul crizei care deja isi facea simtita printr-un recul puternic al industriei titeiului, reflectat mai ales printr-o scadere a consumului de carburanti cu pana la 15%. Mariana Gheorghe a declarat ca disponibilizarile de personal vor continua pe tot parcursul anului si ca nu se vor opri nici in 2010. O criza economica poate cere managementului unei companii o crestere a numarului de disponibilizari. Insa aici este vorba de o cerinta a pietei", a explicat CEO-ul Petrom.

Sursa foto: Petrom

Fara dividente pe profitul din 2008 si investitii in noi benzinarii

Fara dividente pe profitul din 2008 si investitii in noi benzinariiIn martie, Petrom a propus actionarilor sai sa nu distribuie dividende pentru profit net inregistrat in 2008, compania incheind sirul de trei ani in care a oferit dividende. In 2007, cea mai mare companie romaneasca a repartizat actionarilor 0,0191 lei/actiune pentru profitul de 1,78 miliarde lei. Potrivit propunerii, directoratul societatii propune sa nu fie distribuite dividende pentru exercitiul financiar din 2008 avand in vedere perspectivele economice pentru anul in curs.

Pe de alta parte, compania controlata de OMV continua investitiile in extinderea retelei de benzinarii. OMV si Petrom urmau sa amplaseze pana la sfarsitul lunii martie patru benzinarii mobile (stanga-dreapta) pe Autostrada Soarelui, iar pana la sfarsitul lunii august se estima punerea in functiune a statiilor de distributie de carburanti fixe.

Dupa de loturile 1 si 2 fusesera castigate de OMV, iar Rompetrol a revendicat cel de-al treilea si al cincilea lot, Petrom a obtinut lotul 4. Astfel, kilometrul 111+770 a fost atribuit companiei petroliere, contractul avand o valoare de 2, 4 milioane de euro si o durata de concesiune de 20 ani. Potrivit datelor din contract pana la sfarsitul lunii martie compania de drumuri estimeaza punerea in functiune a statiilor mobile, iar in august a celor fixe.







Imprumuturile se ridica la 1 mld. euro

Imprumuturile se ridica la 1 mld. euroDupa ce in ianuarie apelase la o linie de finantare de tip revolving de la compania-mama, Petrom s-a imprumutat din nou in trei luni mai tarziu. Cea mai mare companie din Romania a semnat in aprilie contractarea unui credit corporativ nesecurizat de pana la 300 milioane euro prin intermediul Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD). Banii urmau sa fie folositi pentru introducerea de standarde crescute in industrie, in ceea ce priveste mediul, sanatatea si siguranta.

Contributia BERD este de 150 milioane de euro din creditul total, restul sumei imprumutului urmand sa fie sindicalizat de catre BERD unui grup de banci comerciale si ar putea include un imprumut paralel acordat de Banca de Comert si Dezvoltare a Marii Negre. Imprumutul de 150 milioane de la BERD are o maturitate de sapte ani, iar imprumutul sindicalizat, reprezentand diferenta pana la 300 milioane euro, are o maturitate de cinci ani, potrivit anuntului Petrom de la acea data.

Tot in aceeasi luna, Petrom a anuntat ca a pus in functiune o noua instalatie de hidrofinare pentru producerea benzinei cu continut redus de sulf, la Petrobrazi, in care au fost investite peste 90 milioane euro. Capacitatea anuala de productie a instalatiei este de peste 700.000 de tone, aceasta functionand inca din martie.

"Pentru constructia acestei unitati am investit peste 90 de milioane de euro. Este vorba de tehnologie de ultima generatie pentru producerea de benzina cu un continut redus de sulf. Inca de la inceputul anului, Petrom livreaza numai carburanti cu un continut redus de sulf, care respecta standardele de calitate si mediu ale UE", a declarat Neil Anthony Morgan, membrul Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

In plus, Petrom anticipa o cifra de afaceri (fara accize) de 11,13 miliarde de lei, cu o treime mai mica (33%) fata de anul trecut, cand acestea au fost de 16,75 miliarde lei. De asemenea, compania a mai anuntat va reduce investitiile la 4,72 miliarde lei, anul acesta, cu 26% sub nivelul de anul trecut, care s-a ridicat la 6,4 miliarde lei. Profitul net anticipat a fost de 1,11 miliarde de lei, in crestere cu 8,6% fata de cel din 2008, dar raportat la o scadere cu o treime a afacerilor.





Masuri de criza, credite pentru centrala de la Brazi

Masuri de criza, credite pentru centrala de la BraziDupa ce Reuters estima o injumatatire a profitului net pe primul trimestru al anului si inaugurarea unui birou la Bruxelles pentru politicile europene, Petrom a semnat un contract cu BEI si BERD pentru doua credite corporative negarantate, fiecare in valoare de 200 milioane de euro, cu o maturitate de 12 ani, pentru a asigura o parte din finantarea centralei electrice de la Brazi, a anuntat compania in iunie.

„Prin aceste doua credite, incheiem practic procesul de finantare agreat in 2008, care, impreuna cu creditul intragrup de la OMV si cash flow-ul (fluxul de lichiditati - n. red.) generat de companie, ne asigura resursele necesare indeplinirii obiectivelor noastre pentru perioada 2009-2010. Cele doua credite de la BERD si BEI asigura finantarea pe termen lung pentru centrala electrica greenfield de la Brazi, de 860 MW, proiect ce se ridica la peste 500 milioane de euro si care va acoperi 9% din productia de electricitate a tarii, la nivelul anului 2012, anul total operational al centralei", a declarat atunci Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom.

Compania a mai anuntat atunci ca va folosi in continuare instrumentele de acoperire a riscului valutar (hedging), ca va controla mai strict cheltuielile si ca va reduce investitiile din acest an, ca sa faca fata ieftinirii petrolului si scaderii cererii de petrol si gaze. "Cu un accent deosebit pe imbunatatirea eficientei si monitorizarea costurilor, precum si datorita politicii prudentiale in ceea ce priveste gradul de indatorare, suntem increzatori in capitacitatea companiei de a depasi cu succes provocarile contextului economic nefavorabil", potrivit reprezentantilor societatii.

In acest context, Petrom a stabilit o tinta de profit net de 1,1 miliarde lei (356 milioane dolari) pentru 2009, dupa ce in perioada ianuarie-martie a inregistrat un castig de 500 milioane lei. Conducerea executiva a companiei explica faptul ca situatia economica se va agrava in a doua parte a anului si ca evolutia din 2010 va depinde de reactia la criza a guvernului si a pietei.

Tot in luna mai, Petrom a obtinut licenta pentru furnizare energie electrica, care este valabila timp de doi ani, autorizatia urmand a fi folosita pentru punerea in functiune a centralei de la Brazi. Petrom a inceput atunci si constructia efectiva a centralei electrice pe gaze ce va avea o putere instalata de 860MW, pentru care vor fi investiti circa 500 milioane euro.

Sursa foto: Petrom

Negocierile cu Oltchim intra in linie dreapta, la fel si extractiile de zacamant din Kazahstan

Negocierile cu Oltchim intra in linie dreapta, la fel si extractiile de zacamant din KazahstanNegocierile dintre Petrom, Ministerul Economiei si Oltchim pentru preluarea de catre combinatul chimic din Ramnicu Valcea a petrochimiei de la Arpechim vor mai dura aproape o luna, a declarat in iunie Constantin Roibu, directorul general al Oltchim. "Noi am negociat si pana acum cu Petrom, in nume propriu. Dupa estimarile mele, intr-o luna, vom finaliza aceste negocieri", a mai precizat atunci Roibu.

Partile implicate au demarat recent discutii pentru preluarea Petrochemicals Arges de la Petrom, in folosul Oltchim, pentru care combinatul chimic ar trebui sa-si plateasca datoriile catre Arpechim, care se ridica la 35 milioane euro. La mijlocul lunii iunie 2007, Petrom anunta ca a infiintat compania Petrochemicals Arges, care preia activitatile petrochimice ale rafinariei Arpechim si care urma sa functioneze independent incepand cu trimestrul al patrulea al anului 2007.

Petrom a mai anuntat atunci ca ia in calcul sa produca in rafinarii bio-componenti pentru amestecul in benzina, avand in vedere ca, de la 1 iulie, urma sa fie comercializata doar benzina cu un continut de biocarburant de minimum 4% in volum. "Bio-componentii vor fi achizitionati intra-comunitar/import, dar compania ia in calcul si obtinerea acestora in procesul de rafinare. Lunar, sunt necesare cateva mii de tone de bio-componenti pentru amestecul in benzina", potrivit informatiilor de atunci furnizate de Petrom.

Petrom a inceput in iunie extractia la zacamantul Komsomolskoe, din Kazahstan, de unde vrea sa obtina pana in 2010 o productie maxima de 10.000 bbl/zi, proiectul fiind sustinut de o investitie de 180 milioane euro. "Este o reusita deosebita dezvoltarea unui zacamant de marime medie in aproximativ un an si jumatate, intr-o zona a Marii Caspice indepartata si problematica din punct de vedere al mediului. Aceasta reusita va contribui la atingerea obiectivului nostru strategic de a creste productia internationala in Zona Caspica la circa 20.000 bep/zi", spune Johann Pleininger, membru in directoratul Petrom. Rezervele din zacamantul Komsomolskoe, situat in vestul Kazahstanului, sunt estimate la 34 milioane bbl. Productia initiala este de 1.000 bbl/zi, dar va creste constant pana la 10.000 bbl/zi, in 2010.

Sursa foto: Petrom

Majorari de capital la Petrom Aviation

Majorari de capital la Petrom AviationDistribuitorul de combustibili Petrom Aviation (ROFU) si-a majorat in iulie capitalul social cu circa sapte milioane lei pana la 25,51 milioane de lei, prin aport de numerar al actionarilor care au cumparat 69,82 milioane actiuni, anunta compania printr-un comunicat remis pietei Rasdaq.

Actionarul majoritar al companiei, Petrom (SNP), a subscris in totalitate actiunile noi alocate, in valoare de 6,97 milioane lei. Astfel, detinerea Petrom s-a majorat de la 93,14% la 95%. Petrom Aviation Otopeni a obtinut anul trecut un profit de 1,43 milioane lei (387.500 euro), dupa pierderile din 2007, pe fondul cresterii afacerilor cu 64%, la 252,7 milioane lei (68,7 milioane euro). Valoarea de piata a companiei este de 27,79 milioane lei (6,57 milioane euro) conform ultimei cotatii de 0,15 lei/actiune.

In plus, distribuitorul de combustibili a obtinut un profit net de 553.200 lei in primele sase luni ale acestui an, in scadere de 2,2 ori fata de rezultatul inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut, pe fondul comprimarii afacerilor cu 25%.

Petrom Aviation are ca activitate comertul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi si gazosi, iar actiunile sale se tranzactioneaza la categoria de baza a pietei Rasdaq. Compania are o capitalizare de 27,8 milioane lei (6,58 milioane euro), potrivit cotatiei de 0,15 lei, stabilita in sedinta bursiera din 23 iunie.

Start la exploare in Marea Neagra alaturi de ExxonMobil

Start la exploare in Marea Neagra alaturi de ExxonMobilDebutul lunii august a adus vesti bune pentru Petrom, care confirma descoperiri atat de gaze, cat si de titei pe sonda de explorare Lugovaya-1. Sonda este inclusa in licenta Kamenski in regiunea Saratov (Rusia). Sonda Lugovaya-1 a fost forata la o adancime de 3.882 m. Primele teste sunt foarte incurajatoare, aratand o rata de productie de peste 2.500 bbl/zi titei usor intr-unul dintre straturi; doua formatiuni de gaze au produs impreuna 550.000 mc/zi gaze precum si 75 mc/zi de condensat (4.000 bep/zi).

Pe de alta parte, scaderea pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere au erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut, dar rezultatele din trimestrul al doilea au fost mult mai bune decat asteptarile. In primul semestru din al anului trecut, Petrom a obtinut un profit net de 1,66 miliarde lei. Performanta companiei in prima jumatate a lui 2009 reflecta preturile mai mici la titei si nivelul redus al vanzarilor de produse petroliere si gaze, dar pe de alta parte, profitul net a fost sustinut de efectul pozitiv al instrumentelor de acoperire a riscurilor, precum si de evolutia favorabila a cursului.

"Piata de retail a carburantilor cred ca va fi afectata mai mult decat in semestrul I de criza economica. Daca in primele sase luni ale anului am avut o stagnare, pana la sfarsitul anului vedem o scadere cu pana la 5%, deoarece se va resimti impactul crizei economice si va duce la o scadere a consumului", a declarat Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom. Oficialii companiei au mai dezvaluit in august ca bugetul a fost construit pe o crestere economica negativa a PIB-ului de 4-6% .

Petrom anunta in aceeasi luna ca va incepe explorarea perimetrului Neptun din Marea Neagra pentru evaluarea potentialului de hidrocarburi, studiile seismice urmand sa fie derulate in parteneriat cu o subsidiara a companiei americane ExxonMobil. Astfel, ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd. demara explorarea seismica pe o suprafata de 3.000 de kilometri patrati, fiind cea mai mare suprafata explorata in Romania prin tehnica de achizitie seismica 3D.



Pariul pe baril, proteste la Arpechim si noi investitii in benzinarii

Pariul pe baril, proteste la Arpechim si noi investitii in benzinariiUn pret al barilului de petrol fundamentat pe cerere si oferta ar trebui sa fie cuprins intre 65-75 dolari in acest an, desi vor mai exista tentatii speculative, estima Mariana Gheorghe CEO-ul Petrom, la inceputul lui septembrie. Scaderea pretului la titei si a vanzarilor de produse petroliere au erodat puternic profitul semestrial al Petrom, pana la nivelul de 923 milioane lei, in scadere cu 45% fata de cel din perioada similara a anului trecut, dar rezultatele din trimestrul al doilea au fost mult mai bune decat asteptarile.

Tot in septembrie, aproape 400 de angajati ai sectiei Petrochimie din cadrul combinatului Arpechim Pitesti au declansat un protest spontan, nemultumiti de faptul ca reprezentantii conducerii nu au vrut sa discute cu ei despre deciziile de disponibilizare pe care ar urma sa le primeasca angajatii sectiei. Protestatarii s-au strans in fata pavilionului administrativ, unde au fluierat, au scandat si au vrut sa intre cu forta in sala unde a avut loc intalnirea dintre liderii de sindicat si administratia Arpechim. Liderul sindicatului sectiei Petrochimie, Marian Dumitru, a declarat ca este nemultumit ca negocierile nu au nici o finalitate. "Exista aceste negocieri, care pot sa se finalizeze. Daca nu, macar sa spuna "Nu mai negociem, inchideti si plecati acasa", a afirmat Marian Dumitru.

Petrom, cea mai extinsa retea de benzinarii la nivel local, a investit 2,7 milioane de euro in deschiderea a doua noi statii pe Autostrada Soarelui, situate la kilometrul 111. Benzinariile, deschise in septembrie sub brandul PETROMV, ofera atat servicii de furnizare de carburanti, cat si servicii complementare, care includ magazine, restaurante Viva, spatii de recreare si servicii de intretinere a masinii. Conceptul PETROMV a fost introdus in octombrie 2005 si combina calitatile unui brand traditional - Petrom - cu standardele de calitate internationale.

Cel mai mare producator de titei si gaze din Europa de Sud-Est a inceput in toamna productia din sondele offshore forate recent Delta 6 si Lebada Vest 4, potentialul ambelor sonde fiind de peste 4.500 bep/zi pana la sfarsitul lui 2009. Ambele zacaminte, Delta si Lebada Vest, sunt localizate in blocul Histria XVIII din Marea Neagra. Potentialul de hidrocarburi al zacamantului offshore Delta a fost confirmat in 2007, prin rezultatele obtinute de sonda de explorare Delta 4.

Sursa foto: Petrom




Concentrare pe productie si investitii in procesare

Concentrare pe productie si investitii in procesare"Petrolul si gazele vor continua sa formeze coloana vertebrala a sistemului energetic, in ciuda scenariilor privind resursele alternative de energie", a declarat Mariana Gheorghe, in cadrul unui forum energetic organizat in octombrie. CEO-ul Petrom a mai punctat atunci faptul ca in momentul de fata preocuparea numarul unu al companiei este productia, cel mai important segment al business-ului. De asemenea, sefa Petrom si-a exprimat speranta ca regiunea Marii Negre, care are un potential foarte mare din punct de vedere energetic, sa fie inclusa pe harta zonelor furnizoare de petrol.

Compania, detinuta de grupul austriac OMV, a inaugurat tot atunci o unitate de procesare a gazelor in cadrul terminalului petrolier de la Midia, in urma unor investitii totale de 90 de milioane de euro. "Unitatea poate procesa zilnic pana la 3,8 milioane metri cubi de gaze, de doua ori fata de vechea instalatie, si are o eficienta de 99% in recuperarea compusilor grei din gaze, ceea ce permite recuperarea a 340 de tone de condensat pe zi. Noua unitate poate sa functioneze independent de orice alta sursa externa de alimentare cu energie electrica", se preciza intr-un comunicat de presa emis de companie.

In aceeasi luna, actionarii Petrom (SNP) au aprobat modificarea actului constitutiv al societatii si au decis schimbarea denumirii societatii in OMV Petrom. De asemenea, actionarii au aprobat includerea activitatii de export de gaze naturale si extractia de minereuri feroase in actul constitutiv al societatii.


Posibile investitii in energia regenerabila si scadere atenuata a profitului in T3

Posibile investitii in energia regenerabila si scadere atenuata a profitului in T3"Petrom are un interes direct in sectorul energiei regenerabile si analizam mai multe proiecte, dar inca nu ne este foarte clar cand vom incepe investitiile. Vom anunta atunci cand vom lua o decizie in privinta acestora", a declarat in noiembrie Razvan Nicolescu, pe atunci head of corporate affairs din cadrul companiei petroliere.

Producatorul de titei si gaze Petrom analiza la momentul respectiv mai multe proiecte pentru a putea demara investitii in sectorul energiei regenerabilele, mai ales pe sectoarele geotermal si eolian.

"Credem ca pentru a maximiza realizarea potentialului pe care il are Romania in acest domeniu, este nevoie de o strategie in adevaratul sens al cuvantului, de un plan de actiuni pe baza carora investitorii sa poata vedea ce se poate intampla cu investitiile intr-un domeniu nou, care are dificultati in a deveni viabil. Nu doar un 'wish list' , in care sa anuntam teoretic ce dorim sa facem, ci sa existe niste principii foarte clar specificate. Vorbim de o strategie nici macar pe termen mediu, ci pe termen lung, pana in 2050, este nevoie de o abordare serioasa, intai pentru ca exista interes investitional, dar si pentru ca acest sector al energiilor regenerabile poate deveni un factor de crestere economica in Romania", a declarat ulterior Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

Cea mai mare companie romaneasca a obtinut in al treilea trimestru din 2009 un profit net de 615 milioane lei, in scadere cu doar 2% fata de rezultatul din aceeasi perioada a anului 2008, performanta peste asteptari fiind sustinuta de cresterea cu 10% a nivelului EBIT.
In al treilea trimestru din 2008, compania raportase un profit net de 626 milioane lei.

"In ciuda conditiilor economice nefavorabile, in trimestrul al treilea am inregistrat rezultate bune, sustinute de efectele raspunsului prompt la deteriorarea mediului: instrumente pentru acoperirea riscului pretului la titei in 2009, ajustarea costurilor si a operatiunilor, precum si asigurarea finantarii pentru proiectele cheie", a declarat atunci directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe (foto). Rezultatul din trimestrul III a fost influentat in mod negativ de pretul mai mic la titei si de rezultatul financiar mai slab, dar nivelul imbunatatit al EBIT (profitul inainte de dobanzi si impozite) a contrablansat situatia.



Reduceri la rafinare, eliminarea petrochimiei si un imprumut-record de jumatate de miliard de euro

Reduceri la rafinare, eliminarea petrochimiei si un imprumut-record de jumatate de miliard de euroPetrom, cea mai mare companie romaneasca, si-a revizuit planurile de dezvoltare pentru anul viitor din cauza crizei si a hotarat continuarea programului de restructurare, reducerea capacitatii de rafinariilor si renuntarea la activitatea de petrochimie.

“In efortul nostru de a spori valoarea activitatii integrate a Petrom, am decis sa renuntam la activitatile secundare pentru a asigura fluxul viitor de numerar si pentru a utiliza resursele de care dispunem in cel mai profitabil mod. Ca parte a acestui proces, ne vom respecta angajamentul fata de obiectivul nostru de a imbunatati eficienta energetica si de a reduce costurile, evaluand, in acelasi timp, posibilitatile de a face investitii, care sa contribuie la cresterea si dezvoltarea durabila a companiei", a declarat in decembrie Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom.

In ceea ce priveste activitatile secundare, Petrom a decis sa dezinvesteasca sectorul de produse chimice pana in 2010, pe fondul randamentului scazut obtinut pana acum. Rafinariile Arpechim si Doljchim vor fi operationale numai in functie de necesitati, corelat cu evolutia marjelor si a cererii pe piata, pana in anul 2011. Producatorul de titei si gaze va disponibiliza astfel circa 1.000 de angajati la combinatul Doljchim, din cauza ca va inchide combinatul pana la sfarsitul anului viitor, in urma deciziei de a renunta la partea de chimie si petrochimie.

"Asa cum am anuntat, vom renunta la partea de chimie si petrochimie, pana la sfarsitul anului viitor. Am incercat in ultimul an si jumatate sa vindem combinatul chimic Doljchim. Am si avut discutii cu potentiali cumparatori, dar nu am ajuns la un acord. Asa ca am decis sa inchidem combinatul. Acum, la sfarsitul acestui an, vom opri partea de ingrasaminte, iar in 2010, toate capacitatile de la Doljchim vor fi operate doar atunci cand va fi nevoie, in functie de necesitati", a afirmat ulterior sefa Petrom.

Tot in decembrie, Petrom a finalizat negocierile cu reprezentantii Oltchim pentru transferul activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim. Pentru activele fixe, stocurile de hidrocarburi si celelalte active circulante aferente activitatii de petrochimie din cadrul Arpechim, precum si pentru investitiile efectuate de Petrom, Oltchim va achita circa 13 milioane de euro (inclusiv taxe si accize).

„Tranzactia este rezultatul unei perioade indelungate de evaluari si negocieri si consideram ca reprezinta cea mai buna formula pentru viitorul activitatii de petrochimie din Arpechim”, a declarat, intr-un comunicat de presa, Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare.

In plus, Petrom a contractat o noua linie de credit multi-valuta, in valoare de 500 milioane euro, cu termen de rambursare de 3 ani, de la un grup de noua banci internationale, printre care Erste, Unicredit si Raiffeisen. Creditul va fi utilizat pentru finantarea investitiilor viitoare, pentru acoperire nevoilor financiare ale companiei si pentru potentiale rambursari ale datoriilor existente, se precizeaza intr-un comunicat de presa. Aceasta este cea mai mare finantare acordata unei companii romanesti, "recordul" anterior apartinand tot Petrom, care a luat anul trecut un credit de 375 de milioane de euro de la un grup de cinci banci. noul credit nu exclude posibilitatea unei majorari de capital in viitor, au mai precizat recent oficialii companiei.