A. Advent International si Altria Capital

A. Advent International si Altria CapitalA este pentru fondul de investitii Advent International si pentru casa de investitii Altria Capital.

Fondul de investitii american Advent International, care controleaza producatorul farma local LaborMed, a preluat anul acesta portofoliul de produse al Ozone.

In Romania, Advent mai detine producatorul de vopsele Dufa Deutek si pe cel de blocuri ceramice si tigle Ceramica Iasi, biroul local al fondului de private equity fiind condus de Emma Popa-Radu (foto).

Casa de investitii Altria a intermediat doua tranzactii in 2009, la fel ca in 2008. Una dintre cele doua tranzactii in care casa de investitii controlata de Marian Tescaru a fost implicata este preluarea de catre fondul de investitii Ged a companiei Diamedix, al doilea deal asistat de Altria in 2009 nefiind public.

Compania Altria Capital
, condusa de Marian Tescaru, managing partner al firmei de consultanta in M&A, a fost infiintata in anul 2005 si a oferit in urma cu doi ani consultanta companiilor IT Net Consulting si FIBa Software in vanzarea unor pachete de 70% din actiuni catre grupul polonez Asseco.



B. BERD

B. BERDB este pentru BERD, unul dintre cei mai activi jucatori pe piata locala de fuziuni si achizitii.

Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a participat anul acesta pentru prima data la capitalul unei societati comerciale romanesti, printr-o investitie de 6 milioane de euro in compania Pehart Tec din judetul Alba, producator de articole din hartie tissue.

De asemenea, conducerea BERD a aprobat la inceputul lui 2009 participarea cu 44 milioane euro la capitalul Renault Technologie Roumanie - centrul regional de inginerie al companiei Renault -, care va construi un centru de testari la Titu. Biroul local al BERD este condus de Claudia Pendred (foto).

Costul total al proiectului aprobat de BERD se ridica la 166 milioane euro, iar Renault a mai investit deja, la randul sau, 36 milioane euro.

C. Capital Partners si CVC

C. Capital Partners si CVCC este pentru banca de investitii Capital Partners si pentru fondul de private equity CVC.

Capital Partners a intermediat anul acesta o tranzactie de amploare din Internetul romanesc, in conditiile unei piete M&A in suferinta: preluarea de catre fondul de investitii 3TS Cisco Growth Fund a unui pachet minoritar din actiunile publisher-ului online InternetCorp.

Echipa bancii de investitii care a lucrat pe acest deal a fost coordonata de Victor Capitanu (foto), partener al casei de investitii Capital Partners.

CVC Capital Partners a realizat in 2009 cea mai mare tranzactie private equity realizata vreodata in Europa Centrala si de Est prin achizitia tuturor operatiunilor din Europa Centrala a grupului Anheuser-Busch InBev, pentru o valoare globala de aproximativ 2,23 mld. dolari si drepturi suplimentare privind plata unei sume conditionate de rentabilitatea investitiei initiale a CVC.

Din vanzarea InBev Romania grupul a obtinut intre 250 si 300 de milioane de euro, potrivit estimarilor oferite Wall-Street de mai multi consultanti in fuziuni si achizitii de pe pe piata locala.

Reprezentantii fondului de investitii CVC Capital Partners, unul dintre cei mai mari administratori de fonduri de private equity la nivel mondial, au declarat recent ca iau in considerare noi oportunitati de investitii in regiune, dar si in Romania.

D. DLA Piper si Dinu Patriciu

D. DLA Piper si Dinu PatriciuD este pentru casa de avocatura DLA Piper si pentru omul de afaceri Dinu Patriciu.

DLA Piper a oferit consultanta juridica pe mai multe tranzactii incheiate in 2009.

Cel mai recent deal asistat din punct de vedere juridic de avocatii DLA Piper este preluarea de catre fondul de investitii britanic Tri a unei parti din complexul rezidential Perla Residence, in schimbul a aproximativ 15,5 milioane euro.

Cea mai complexa tranzactie asistata de DLA Piper este cea cu Top Diagnostics, care a inceput in urma cu aproximativ doi ani si a avut multe etape intermediare si conditii pentru finalizare, fiind un trasfer de business si nu o simpla vanzare de actiuni.

2009 a fost anul tranzactiilor pentru omul de afaceri Dinu Patriciu:

- compania Black Sea Global Porperties (BSGP), controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu prin interemediul Rompetrol Holding SA, a preluat in februarie peste 90% din actiunile fondului de investitii Fabian Romania;

- omul de afaceri a vandut si restul de 25% din Rompetrol pe care il mai detinea catre KazMunaiGaz (KMG);

- in septembrie, Dinu Patriciu si fostul premier georgian Vladimer Lado Gugenidze au cumparat Banca Populara a Georgiei, prin intermediul unui vehicul de investitii, de la compania Eurooil;

- deviza lui Patriciu: “Cumpar, dezvolt si apoi vand. Venture-capital (capital de risc, n.r.). Asta am facut toata viata. Asta se va intampla cu toate investitiile mele ajunse la maturitate. Eu nu fac afaceri de familie”


E. Enterprise Investors si eRepublik

E. Enterprise Investors si eRepublikE este pentru fondul de investitii Enterprise Investors si pentru firma eRepublik.

Dupa sase luni de negocieri intense, finalizate la Bruxelles, polonezii de la Enterprise Investors si-au rascumparat, cu 66 de milioane de euro, biletul de intrare in piata romaneasca de retail prin preluarea supermarketurilor Profi.

“Lupta a fost una foarte competitiva, pentru ca ofertele erau comparabile, iar decizia a fost luata pe muchie de cutit, ieri noapte (acum doua nopti – n. red.), dupa un tur de forta de negocieri care au avut loc la Bruxelles”, spunea pentru Wall-Street Cristian Nacu (foto), partener al Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari fonduri de investitii din Europa Centrala si de Est.

Jocul online cu orientare politica eRepublik a atras anul acesta o noua runda de finantare, in valoare de 2 milioane de euro, din partea AGF Private Equity, fondul detinand in prezent o participatie minoritara in cadrul proiectului.

F. Fabian

F. FabianF este pentru Fabian, fond de investitii preluat integral anul acesta de Dinu Patriciu, prin intermediul companiei Black Sea Global Properties.

Fabian Romania Property Fund Limited a fost infiintat in iunie 2005 pentru realizarea de investitii in principalele sectoare ale pietei imobiliare din Romania. Fondul vizeaza investitii atat in proiecte deja existente, cat si finantarea dezvoltarii de noi constructii.

G. Biris Goran

G. Biris GoranG este pentru casa de avocatura Biris Goran, care a asistat juridic vanzatorii (un grup de fonduri de investitii, reprezentat in Romania de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas) in tranzactia inceputa in 2008, prin care compania de investitii imobiliare RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, a preluat proiectul Upground in schimbul a 340 milioane de euro.

H. Horia Manda

H. Horia MandaH este pentru Horia Manda, managing partner al Axxess Capital, companie care administreaza RAEF. El a devenit recent cel mai mare actionar al Intercapital, dupa un schimb de pachete intre fondul RAEF si oficialii in Romania.

Firma de brokeraj Intercapital Invest a anuntat in decembrie ca echipa de management a fondului Romanian-American Enterprise Fund (RAEF), formata din Horia Manda, John Klipper si Neculai Sandu, a primit aprobarea Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM) pentru preluarea pachetului majoritar de actiuni al companiei, detinut anterior de RAEF.

I. Immoeast

I. ImmoeastI este pentru Immoeast, care a fost implicat in preluarea a patru proiecte imobiliare pe care le detinea in coproprietate cu dezvoltatorul European Future Group si care implica investitii de aproximativ 500 de milioane de euro, potrivit ZF.

Dezvoltatorul imobiliar austriac Immoeast, cel mai mare investitor in imobiliarele locale, a anuntat anul acesta ca isi va vinde active din Romania si ca e posibil sa faca exit si dintr-un mall din Moscova pentru a reduce dependenta de aceste piete.

L. Lewis Charles

L. Lewis CharlesL este pentru fondul de investitii britanic Lewis Charles.

Lewis Charles Romania Property Fund Ltd (LCSR) a vandut subsidiara S.C. Retail Park Magnolia S.R.L. (Magnolia), care planuia sa dezvolte centrul comercial Zenith din Ploiesti, catre compania Blackpearl Property, controlata de mai multi investitori din Irlanda.

M. Medlife

M. MedlifeM este pentru MedLife, companie care a fost implicata in cea mai mare tranzactie din serviciile medicale.

SGAM Eastern Europe, fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management, a finalizat in noiembrie achizitionarea a 36,25% din reteaua de clinici private MedLife, controlate de familia fondatoare Marcu, ce va ramane actionar majoritar, si de IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale.

N. NEPI

N. NEPIN este pentru NEPI. Compania de investitii New Europe Property Investments (NEPI), inregistrata in Insula Man, a cumparat un parc comercial din Braila, pentru suma de 63 milioane de euro, tranzactia facand parte dintr-un plan de achizitii negociat inca din primavara, prin care NEPI va prelua, in total, trei parcuri de retail de la BelRom Real Estate.

O. Omega Pharma

O. Omega PharmaO este pentru Omega Pharma. Producatorul belgian de OTC-uri Omega Pharma a achizitionat pachetul integral de actiuni al Hipocrate 2000, in martie 2009 in urma discutiilor care au durat jumatate de an.

P. PricewaterhouseCoopers

P. PricewaterhouseCoopers2009 a insemnat penru PricewaterhouseCoopers (PwC) si al treilea proiect care a condus la o vanzare in domeniul retail-ului alimentar din ultimii 3 ani dupa vanzarea lanturilor de magazine Artima si Albinuta: compania de consultanta a intermediat preluarea magazinelor Profi de catre fondul de private equity Enterprise Investors, pentru 66 milioane de euro, deal incheiat in orasul celor 900 de feluri de bere.

Radu Stoicoviciu, PricewaterhouseCoopers Romania, a afirmat recent ca exista fonduri de private equity care dispun de lichiditati si care sunt dornice sa investeasca in Romania. „Problema este existenta unor firme tinta care sa se “potriveasca” profilului cautat de private equity. Este de asteptat ca tranzactiile cu fondurile de private equity sa se realizeze in sectoare anticiclice (de exemplu, utilitati), in sectoare cu un potential mare de crestere (de exemplu, servicii medicale) sau in sectoare neconsolidate (de exemplu, productie de alimente).

R. Raiffeisen Investment si Reff & Asociatii

R. Raiffeisen Investment si Reff & AsociatiiR este pentru banca de investitii Raiffeisen Investment si pentru casa de avocatura Reff & Asociatii.

Raiffeisen Investment a asistat
familia Marcu in negocierile pentru vanzarea a 36,25% din actiunile retelei de clinici medicale MedLife.

Dupa o luna si jumatate de negocieri intense, familia Marcu a vandut catre fondul privat de investitii al Societe Generale Asset Management 29% din cele 80% din actiuni detinute, iar IFC, divizia de investitii a Bancii Mondiale a ramas cu o participatie de 12,75% din cele 20 de procente detinute initial.

Reff & Asociatii, societatea de avocati afiliata Deloitte Romania, a oferit asistenta cumparatorului NEPI, prin care a preluat ci 63 mil. euro un parc comercial din Braila.

S. Schoenherr si Asociatii

S. Schoenherr si AsociatiiS este pentru casa de avocatura Schoenherr si Asociatii.

Firma austriaca de avocatura Schoenherr si Asociatii, unul dintre cei mai mari jucatori straini de pe piata locala, a asistat juridic una din parti din mai multe tranzactii incheiate in 2009. Dintre care cele mai importante tranzactii amintim mutarea de 66 mil. euro prin care Enterprise Investors a preluat reteaua de magazine cu discount Profi si deal-ul prin care francezii de la SocGen au intrat in business-ul MedLife

T. Tri Investments

T. Tri InvestmentsT este pentru Tri Invesments.

Fondul de investitii britanic Tri Investments a cumparat, prin intermediul Salamanca Capital, o parte a complexului rezidential Perla Residence in schimbul a aproximativ 15,5 milioane euro.

Ţ. Ţuca Zbrcea & Asociaţii

Ţ este pentru Ţuca Zbârcea & Asociaţii, casa de avocatura care a fost implicata, printre altele, iin achizitia Frigotehnica, tranzactie cifrata la 25 mil. euro, actionand de partea Balkan Accession Fund, vanzarea business-ului de inghetata, inclusiv a marcii romanesti de inghetata Napoca catre Unilever South–Central Europe, actionand de partea vanzatorului, Friesland Foods, precum si mai multe tranzactii imobiliare, printre care achizitia unui teren in suprafata de 60.000 mp in Iasi, pentru o suma de peste 20 milioane de euro.

U. Ursus Breweries

U. Ursus BreweriesU este pentru Ursus Breweries, subsidiara producatorului american de bere SABMiller achizitionand in ianuarie 71% din actiunile Bere Azuga (BEGY) de pe piata Rasdaq, suma platita de acesta fiind de 7,15 milioane euro.

Ulterior, Ursus Breweries a preluat pachetul integral al producatorului local de bere.

W. Wolf Theiss

W. Wolf TheissW este pentru casa de avocatura Wolf Theiss, care a acordat consultanta Bank Austria, membra a UniCredit Group, HVB Munich si Vereinsbank Victoria Bauspar AG, in vanzarea HVB Banca pentru Locuinte S.A. catre Raiffeisen Group. Tranzactia, inceputa in 2009, a fost incheiata la data de 3 aprilie 2009.

Casa de avocatura a mai oferit asistenta juridica si furnizorului de servicii pentru distribuitoare de carburanti si echipamente Tokheim, cu afaceri globale de peste 500 de milioane de euro, prin care a cumparat cinci dintre filialele grupului Rohe din Romania, Bulgaria, Serbia, Lituania si Letonia.

Din partea biroului din Romania au coordonat achizitia transfrontaliera Laura Struc, avocat Wolf Theiss Romania si Gabriel Klarsfeld (foto), Partener Wolf Theiss Romania.

Z. Zapp

Z. ZappZ este pentru Zapp.

Grupul Cosmote a semnat la Bucuresti la data de 1 iulie 2009 acordul de achizitie al companiei Telemobil, care administreaza reteaua de telefonie mobila Zapp. Acordul de cumparare a actiunilor a fost semnat de Michael Tsamaz, CEO al Cosmote Group si, din partea vanzatorului, de catre Nadim Akkawi, Director Corporate Finance, membru al Saudi Oger Group.

Suma pentru achizitia actiunilor Zapp este estimata la aproximativ 61 milioane euro.

Dupa ce Consiliul Concurentei a autorizat preluarea Telemobil, aratand ca nu se creeaza sau se consolideaza o pozitie dominanta si ca nu exista indoieli privind compatibilitatea acestei operatiuni cu un mediu concurential normal, Stefanos Theocharopoulos (foto), CEO Cosmote Romania, a declarat ca se afla "la inceputul unei noi etape de dezvoltare, de o mare complexitate".