# Locul 10

# Locul 10Arhitectura/constructii/imobiliare – 12,9%

Segmentul arhitectura/constructii/imobiliare pune la bataie in luna mai aproximativ 1.614 locuri de munca, cu 12,9% in scadere fata de luna precedenta si cu doar 4% mai putin decat in luna martie.

Pentru luna aprilie Capitala a oferit 813 locuri de munca in acest sector.

# Locul 9

# Locul 9Secretariat/administrativ - 11,3%

Domeniul secretariat/administrativ a inregistrat un declin al anunturilor de 11,3%, afisand numai 986 de anunturi la nivel national in luna mai.

Anunturile prezente pe site-urile de recrutare vin atat din partea companiilor de mici dimensiuni, care remunereaza un astfel de post In medie cu 200-250 de euro, potrivit recruiterilor, cat si din partea multinationalelor si a institutiilor bancare ca BCR, Rompetrol, Raiffeisen Bank, Accenture sau Oracle.

# Locul 8

# Locul 8IT/ telecomunicatii - 11%

Altadata vedeta pentru recruiter, sectorul IT/telecomunicatii a inregistrat scaderi de 11% ale numarului posturilor vacante, in conditiile in care in lunile februarie, martie si aprilie s-au inregistrat cresteri de 44%, 14%, respectiv 17%.

Cu toate acestea, IT-ul detine suprematia in cea ce priveste cuantumul remuneratiei primite de specialist. Astfel, cel mai mare salariu afisat pe site-urile de recrutare - 4.000 de euro - este alocat unui programator Java.

Pentru nivelul entry-level in provincie se castiga intre 300 si 500 de euro, in timp ce in Capitala remuneratia ajunge la 700-1.000 de euro. “Marjele salariale depind foarte mult de tipul de specializare, de nivelul de cunostinte software, dar si de specificul functiei de suport indeplinite”, precizeaza Roxana Ciobanu, HR consultant in cadrul companiei specializate in recrutare pentru industria IT VONConsulting.



# Locul 7

# Locul 7Relatii Clienti - 11%

Situat pe aceeasi pozitie cu domeniul IT/telecomunicatii, sectorul Relatii Clienti pune la dispozitie 1.824 de posturi vacante pentru luna mai, in scadere cu 11% fata de cele peste 2.000 de slujbe afisate in luna precedenta.

Joburi de serviciu clienti reprezinta deseori o pozitie cheie in organizatie, atunci cand rolul acestuia este de a functiona ca o interfata intre clientul extern si companie. In acest moment, cele mai multe oferte pentru posturi in sectorul relatii clienti sunt afisate de companiile de IT si outsourcing.


# Locul 6

# Locul 6Distributie - 10,3%

Cu aproape 600 de posturi disponibile, sectorul distributiei se plaseaza pe locul sase, cu un declin de 10,3% comparativ cu luna precedenta. O scadere similara s-a produs si in luna martie, cand sectorul a avut cu 10,2% mai putine slujbe disponibile, dupa ce in luna februarie numarul anunturilor crescuse cu aproape 70%.

# Locul 5

# Locul 5Achizitii/ aprovizionare - 10%

Desi a crescut cu aproape 30% in luna aprilie fata de luna martie, domeniul achizitii/aprovizionare a inceput sa piarda teren in mai, inregistrand un declin al ofertelor de angajare de 10%. In acest moment site-urile de recrutare afiseaza aproape 1.000 de posturi in acest sector.

Joburile in achizitii si aprovizionare se regasesc in principal in domeniile retail, FMCG si productie.

# Locul 4

# Locul 4Inginerie - 9%

Sectorul inginerie este unul dintre cel mai putin afectate de scaderea generalizata a numarului ofertelor de locuri de munca, cumuland un declin de doar 9% in luna mai, desi in primul trimestru al anului 2010 volumul ofertelor a crescut chiar si cu 40%. Site-urile de recrutare afiseaza peste 1.600 de joburi in mai.

In aceasta perioada specialistii in inginerie sunt cautati mai degraba in afara tarii, unde salariile pornesc de la 2.500 de euro pentru un inginer in constructii si instalatii, potrivit Balaur.ro

# Locul 3

# Locul 3Publicitate/ PR -7,2%

Dupa boom-ul de oferte din luna aprilie cand companiile angajau peste 800 de persoane, cu 40% mai multi publicitari si oameni de relatii publice decat in luna martie, luna mai a adus un declin de 7,2%, ceea ce inseamna ca site-urile de recurtare au in baza numai 759 de oferte in acest sector.

Efectele crizei economice au pus vizibil amprenta asupra bunului mers al industriilor de publicitate si PR, piata contractandu-se cu 40-50% in anul 2009. Ca rezultat, prima luna a anului a adus scaderi de 23% ale ofertelor de angajare.

# Locul 2

# Locul 2Finante/contabilitate/asigurari - 4,8%

Piata ofertelor de joburi penru sectorul financiar-bancar s-a contractat cu 4,8% in luna mai, dupa ce in lunile precedente inregistrase cresteri de peste 50% ale numarului de posturi vacante "licitate" pe site-urile de profil.

Pe langa volumul crescut de oferte de munca comparativ cu restul industriilor, sectorul financiar-bancar va beneficia in acest an si de o crestere salariala de 5,5%, potrivit estimarilor PricewaterhouseCoopers. In 2009, aproximativ 60% dintre organizatiile din sistemul financiar-bancar au crescut lefurile angajatilor.

Potrivit Institutului National de Statistica, salariul mediu in sectorul finante-banci in luna februarie a anului curent s-a ridicat la 3.078 RON (aproximativ 730 de euro).

# Locul 1

# Locul 1Productie +16,5%

Cu o crestere constanta in ultimele trei luni de 33%, 10% si 22% in lunile aprilie, martie si februarie, sectorul productie detine cei mai stabili indici de crestere a numarului de posturi vacante in luna mai, cu un avans de 16,5% fata de luna precedenta.

In mai, site-urile de recrutare afiseaza 1.600 de locuri de munca.