Farmache, BVB: Este recomandabil un IPO in perioada care precede cresterea

Farmache, BVB: Este recomandabil un IPO in perioada care precede crestereaCompaniile ar trebui sa ia in calcul lansarea unei oferte publice initiale intr-o perioada care preceda cresterea si nu in momentul de varf al acestei, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti, in cadrul conferintei Proprietar de companie, caut finantare: bursa, Credit sau Fond de investitii organizata de Wall-Street.ro in parteneriat cu BVB, Banca Transilvania si casa de avocatura PeliFilip.

Finantarea prin bursa este o alternativa la creditul bancar si ar putea ajuta si companiile care se confrunta cu probleme privind rambursarea acestor fonduri. “Derularea unui IPO si transformare unei societati intr-una detinuta public este decizie strategica si presupune curaj”, a declarat Stere Farmache.

Presedintele BVB a explicat ca investitorii asteapta de la o companie insuflarea increderii, trebuie sa vada o investitie de succes, unde sa inteleaga viziunea businessului.

In opinia sa, initiativele de finantare prin bursa sunt foarte putine din cauza crizei, desi multe companii si-ar dori sa acceseze aceasta cale.

“Simtim din partea investitorilor si a intermediarilor nevoia de a avea marfa noua pe piata. Piata de capital nu mai este o necunoascuta foarte mare. In plus, stim ca este nevoie de capital si investitorii straini asteapta oferte bune. Astfel, finantarea prin piata de capital poate fi chiar o oportunitate in aceste conditii”, a declarat Farmache.


Alexandru Birsan, PeliFilip: Finantarea trebuie privita intr-un mod optimist

Alexandru Birsan, PeliFilip: Finantarea trebuie privita intr-un mod optimist"Finantarea trebuie privita intr-un mod optimist. Este un avantaj competitiv deosebit", spune cu convingere Alexandru Birsan, partener al casei de avocatura PeliFilip.

"Ca investitor la bursa nu ai certitudinea pretului la care iesi (dintr-un business - n. red.). Ca investitor de private equity (fond privat - n. red.), te intereseaza profitul sau pierderea societatii si ai o dispozitie mentala optimista", explica Barsan.

Referindu-se la cazul creditelor bancare, Birsan este de parere ca pentru institutia financiara cele mai importante criterii sunt fluxul de lichiditati si garantia oferita de compania care atrage acele fonduri.

Partenerul casei de avocatura a mai spus ca in momentul in care un proprietar vinde o actiune, atunci "valoarea acestei actiuni este diferenta de dobanda la banca si valoarea actiunii care creste".

Lupsan, Intercapital: Piata de capital da valoarea corecta a business-ului

Lupsan, Intercapital: Piata de capital da valoarea corecta a business-uluiValoarea adevarata a unui business este data doar de piata de capital, chiar daca finantarea prin private equity este preferata in dauna bursei, a declarat Adi Lupsan, director executiv adjunct Intercapital Invest.

“Din experienta mea, cele mai importante business-uri din Romania acceseaza finantarea prin private equity. Intr-o astfel de negociere, poti sa aduci un investitor foarte important, dar nu poti avea niciodata certitudinea ca ai primit un pret correct. Daca vrei sa afli valoarea adevarata a business-ului, mergi pe bursa, chiar daca exista si riscuri asociate”, a explicat Lupsan.

Acesta a explicat ca finantarea prin bursa este pe termen lung, aduce notorietate si publicitate gratuita, cresterea vizibilitatii companiei in randul partenerilor de afaceri, colaboratori si client si diversificarea surselor de finantare.

“Pe bursa ai valoarea reala a afacerii, business-ul poate creste iar profitbilitatea va duce la cresterea pretului actiunilor”, a mai spus brokerul.

Ca dezavantaje ale finantarii prin bursa, acesta a punctat perioada lunga necesara finalizarii procesului efectiv si dificultatea de a obtine un pret foarte mare, asa cum vor majoritatea antreprenorilor.

In prezentarea sa, Adi Lupsan a exemplificat modelul unei companii listate pe Bursa din Varsovia, Neuca (fosta Torfarm) – unul din cei mai important jucatori privati din sectorul farma.

In vara lui 2004 Torfarm a lansat IPO la Varsovia pentru 43,8% din actiuni obtinand 8,1 mil. euro (business-ul este evaluat la 18,5 mil. euro, pret de IPO). Din acestia, 5,5 mil. euro a fost capital de lucru iar diferenta a fost investita in sisteme IT si spatii depozitare.
Din 2005, Tornfarm incepe achitiile unor companii de distributie precum Galenica Silfarm, Optima Radix, Panaceum, Itero si Prego, a explicat Lupsan.

In 2009, Tornfarm achizitioneaza Prosper (unul dintre cei mai importanti distribuitori de medicamente cu o cota de piata de 10%) pentru aprox. 27 mil. EUR ,din care 6,75 mil EUR maj. capital social.

In noiembrie 2004, in prima zi de listare, pretul actiunii a fost de 42,2 sloti polonezi (compania era evaluata la 47,2 milioane de euro, pret de piata, in crestere cu aproximativ 150%).

In noiembrie 2010, business-ul este evaluat la 87 milioane de euro, in crestere cu 85% fata de evaluarea din prima zi de tranzactionare.




Ioan Dumitrascu, PeliFilip: Timing-ul este esential

Ioan Dumitrascu, PeliFilip: Timing-ul este esential“Bursa se adreseaza companiilor care tind spre leadership si care au toate elementele de management bine puse la punct”, este de parere Ioan Dumitrascu, partener al casei de avocatura PeliFilip.

Dumitrascu a explicat ca principalul aport al private equity-ului este “viziunea mult mai educata asupra mediului de business”, altfel spus o viziune din afara care aduce o “infuzie de management, de crestere, dincolo de partea de capital”.

In analiza sa comparativa privind finantarea prin listarea la bursa versus atragerea de investitii din partea unui fond de investitii, avocatul a mai subliniat ca pe piata de capital se pune problema unei decizii strategice, precum si de un “management foarte sofisticat, complet, care sa creeze in sine incredere”.

“Initial, ai nevoie de sfatuitori de business, care sa poata sa aiba o intuitie despre cum va ajunge piata cand va fi pus pus prospectul pe piata”, este de parere Ioan Dumitrascu. In plus, crede partenerul PeliFilip, timing-ul (momentul potrivit - n. red.) este esential, atat in cazul atragerii de investitii de la un fond privat, cat si in cel al bursei.

“Am intalnit tranzactii in private equity care nu au inceput fie pentru ca s-a declanst criza, fie pentru ca intre timp au aparut alte oportunitati. Pe bursa, totul trebuie sa se petreaca repede. Este bine sa existe certitudine, nu zvonuri”, a explicat Dumitrascu.

Cat despre costuri, avocatul a precizat ca cei care au puterea de a investi nu trebuie sa subestimeze atasamentul emotional al antreprenorilor fata de afacerile lor pentru ca aceasta “costa”, in vreme ce la bursa, pretul este supus fluctuatiilor.

“Pe bursa conteaza lichiditatea, are un element emotional destul de mare, care va adauga la pret ceea ce fondul privat de investitii nu ar fi dispus sa plateasca in mod normal”, a conchis Dumitrascu.

Raluca Nita, Advent: Consolidare inainte de exit

Raluca Nita, Advent: Consolidare inainte de exitRaluca Nita, director in cadrul Advent International, spune ca fondul de investitii pe care il reprezinta priveste pe termen lung strategia de dezvoltare a fiecarui business in care investeste, implicandu-se in achizitiile pe care fiecare afacerea respectiva le face pentru a-si consolida pozitia pe piata.

"Daca nu am fi strategici, nu ar exista cumparatori. Am pune in pericol exit-ul nostru", a explicat directorul din cadrul fondului de investitii.

Strategia adoptata este cea de "buy-build" si anume cumpararea de business-uri ce sunt ulterior sprijinite de Advent pentru a face achizitii prin care sa-si intareasca pozitia pe piata.

Un exemplu de succes mentionat de Nita este cel al afacerii Terapia, vanduta in 2006, printr-o tranzactie-record la vremea respectiva, cifrata la 324 milioane de dolari, bani reprezentand de zece ori celor investiti in producatorul de medicamente clujean.

In 2008, Advent a preluat un alt producator de medicamente pentru care a fixat deja obiective celor similare in cadrul Terapia. Raluca Nita a punctat faptul ca unul dintre punctele forte in atingerea obiectivelor fixate "pe modelul Terapia" a fost, reintregirea, in cadrul Labormed, a fostei echipe de management de la producatorul clujean de medicamente.

"Am fixat standardul sus, la de peste zece ori (suma obtinuta in momentul exitului, comparativ cu ce s-a investit - n. red.), dar profilul nostru este de a obtine o triplare in 4-5 ani, atat cat este sustenabil", a explicat directorul de investitii.

Raluca Nita a mai precizat ca fondul este interesat de business-uri de o anumita dimensiune (intre 35 si 100 de milioane de euro cifra de afaceri), singurele restrictii reprezentand domeniul afacerilor imobiliare.

"In Romania, nu sunt foarte multe companii la nivelul nostru, de aceea am mers pe modelul de consolidare pentru a le creste", a mai specificat Nita.

Anca Dumitru, BVB: Listarea la bursa pe piata locala este cel mai bun pas

Anca Dumitru, BVB: Listarea la bursa pe piata locala este cel mai bun pasAnca Dumitru, directorul adjunct al Bursei de Valori Bucuresti, a declarat ca listarea la Bursa se adreseaza celor care vad oportunitati in criza si poate veni in sprijinul companiilor.

“Ne aflam intr-un moment important pt BVB desi volumele de tranzactionare sunt atat de reduse. In perioada urmatoare ne asteptam sa vedem o crestere a interesului pentru bursa, avand in vedere ca la inceputul anului viitor va fi listat Fondul Proprietatea si sunt asteptate mai multe companii din portofoliul statului”, a explicat Anca Dumitru.

Oficialul BVB se asteapta ca numarul de IPO-uri sa creasca in perioada urmatoare. BVB este in discutii cu peste 20 de companii interesate de listare, atat pe piata reglementata cat si p cea alternativa, a explicat Dumitru.

Comisioanele de listare a companiilor sunt suspendate pana in 2011.

“Experienta ne dovedeste faptul ca listarea pe piata de capital autohtona este cel mai bun pas, deoarece aici este cunoscuta, aici are clientii si isi poate crea interes pentru investitori, iar ulterior dupa ce a atras investitori se poate lista si pe alte piete”, apreciaza Anca Dumitru, director general adjunct al BVB.





Moroianu, BT Securities: 5 etape ce trebuie parcurse inainte de intrarea pe piata bursiera

Moroianu, BT Securities: 5 etape ce trebuie parcurse inainte de intrarea pe piata bursieraInainte de a intra pe piata de capital companiile trebuie sa treaca prin cinci etape esentiale, pentru a avea o oferta publica initiala de succes si sa se bucure de interesul investitorilor, a declarat Nicu Moroianu, directorul executiv al BT Securities, in cadrul conferintei Proprietar de companie, caut finantare: Bursa, Credit sau Fond de Investitii, organizata de Wall-Street.ro in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti, Banca Transilvania si PeliFilip.

Astfel, prima etapa ar fi implementarea unui tip de management potrivit, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa existe posturi libere pe pozitiile de varf ale managementului si trebuie sa fie cel putin CEO si CFO.

Managementul trebuie sa fie convingator, sa aiba experienta in industrie si in relatia cu investitorii si sa fie pregatit sa comunice cu acestia si cu sectorul financiar. Totodata, societatea trebuie sa aiba un nivel doi al managementului puternic.

A doua etapa ce trebuie realizata inainte de un IPO este creionarea unei strategii si creare povestii. Astfel, compania trebuie sa activeze pe o industrie atractiva, sa fie pozitionata bine in acest sector si sa aiba avantaje competitive si sustenabile.

Moroianu recomanda managementului sa renunte la activele neesentiale si sa se explice costurile versus calitatea.

“Companiile trebuie sa-si stabileasca raportari financiare de calitate si sa se supuna standardelor internationale de contabilitate si sa se pregateasca pentru raportari financiare trimestriale”, sustine directorul BT Securities.

De asemenea, el mai afirma ca societatile trebuie sa aiba o strategie si o structura orientate pe segmentare si sa aiba un sistem al managementului informatiei modern.

Cea de-a patra etapa ar fi existenta unui management bazat pe valoare si tenacitate. “Managerii trebuie sa se familiarizeze cu expresii gen EVA (economic value added) si ROCE (return on capital employed) si sa defineasca un set de indici esential care sa fie comunicati in mod constant pietei”, explica Moroianu.

Ultima etapa, dar care este la fel de importanta, este un exercitiu cu investitorii inainte de oferta initiala. “Nu exista un partener de lupta mai bun decat o companie privata, dar daca nu vei gasi unul, exerseaza cu banca, deoarece exista mai multe produse pre-IPO, iar cu siguranta exista investitori bancari dornici sa te ajute”, a subliniat Nicu Moroianu.





Sorin Ignat, BT: Cautam modalitati de a spune "da" finantarii

Sorin Ignat, BT: Cautam modalitati de a spune "da" finantarii"Chiar si in anii de criza 2009 si 2010, am reusit sa ne crestem portofoliul de credite, cu 9%, respectiv 10%", a declarat Sorin Ignat, director adjunct clienti corporativi la Banca Transilvania, subliniind totodata ca perioada de criza aduce o mai mare dificultate in acordarea de finantari.

Oficialul bancii a explicat ca, in aceste conditii, profilul de risc trebuie regandit si reanalizat in functie de schimbarile care au loc in contextul economic pentru fiecare business in parte. "Am mers mai mult pe finantarea pe client si nu pe sector", a mai spus Ignat, referindu-se la finantarile acordate de Banca Transilvania pe timp de criza.

Odata cu scaderile inregistrate pe diferite domenii de activitate, accesul la finantare a devenit mult mai dificil decat era in 2008. In perioada de boom economic, pe fondul avansului general din economie, o parte din resursele financiare se indreptau catre investitii, iar cresterile inregistrate de la o perioada la alta puteau acoperi costurile contractarii de credite.

"Incercam sa gasim impreuna modalitati de a spune <<da>> finantarii si se pare ca am reusit", a conchis directorul de la Banca Transilvania.