Imobiliarele lui Patriciu intra pe crestere

Imobiliarele lui Patriciu intra pe crestereAnul a debutat cu vesti bune pentru omul de afaceri: proprietatile sale din Germania si-au sporit valoarea dupa un an si jumatate de scaderi pe fondul crizei economice. Astfel, valoarea fondului german de investitii Rutley European Property Limited, controlat de Dinu Patriciu prin intermediul companiei Black Sea Global Properties Limited, a crescut usor in a doua jumatate a lui 2009.

La sfarsitul lui 2009, portofoliul detinut de Rutley European Property Limited, care include proprietati in Germania, Polonia, Suedia, Belgia, Olanda si Franta, valora peste jumatate de miliard de euro.

Nume nou pentru noi investitii in real-estate

Nume nou pentru noi investitii in real-estateIn februarie, Dinu Patriciu a pregatit terenul pentru noi investitii in imobiliare. Sub un nou nume, cel de DP Property Europe Limited, fostul fondul german Rutley European Property Limited urma sa primeasca noi directii in dezvoltarea strategiei de investitii, alaturi de o mai mare viteza de aprobare a tranzactiilor.

Compania lui Patriciu, Black Sea Global Properties Limited, detinea la momentul respectiv 73,55% din actiunile Rutley. Fondul german a fost preluat de omul de afaceri in 2009, achizitia fiind menita sa puna bazele unei companii imobiliare pan-europene.

Un prim pas spre un imperiu media regional

Un prim pas spre un imperiu media regionalIn martie, Dinu Patriciu a anuntat ca Adevarul Holding va face parte dintr-o corporatie internationala care va avea ca scop “achizitiile de media si dezvoltarea in continuare a afacerilor de media in plan international”. Compania cu pricina, denumita East European Media, urma sa preia toate investitiile din media ale omului de afaceri.

Peter Imre, care in aprilie avea sa devina directorul general al trustului de presa Adevarul Holding, in locul lui Razvan Corneteanu, declara ca East European Media va ingloba toate investitiile in media de la momentul respectiv si ca va da posibilitatea unei deschideri internationale in acest sector.

Cutremur in trustul Adevarul. Bacania reinvie

Cutremur in trustul Adevarul. Bacania reinvieAsa cum se zvonea de ceva vreme, Razvan Corneteanu (foto) si-a dat demisia demisia, la 1 aprilie, de la fruntea trustului de presa Adevarul Holding. Incepand cu acea data, Adevarul Holding are o noua conducere: Dinu Patriciu - presedinte, Peter Imre (fost director corporate affairs Phillip Morris pentru Romania si Bulgaria) - director general si Andrei Stefan - director general adjunct.

Aprilie este totodata luna in care un nou jucator isi face intrarea pe piata de retail alimentar din Romania. Este vorba despre lantul de bacanii Mic.Ro, gandit ca o retea de magazine de cartier care sa impanzeasca intreaga Capitala si, mai apoi, tara. In spatele afacerii se afla Dinu Patriciu, care a decis a investeasca 250 de milioane de euro pentru dezvoltarea unei retele de 3.000 de magazine de proximitate Mic.Ro, dintre care 1.000 vor fi in spatii fixe, iar celelalte - pe roti (in rulote).

Mic.Ro, brandul din colt tot mai vizibil

Mic.Ro, brandul din colt tot mai vizibil“Cine a pus Mic.Ro in drum, ala n-a fost om nebun” - asa suna campania de publicitate indoor pe care Mercadia Holland BV, companie de retail controlata de Dinu Patriciu, o derula pentru a-si promova magazinele in cartierele bucurestene. Lantul Mic.Ro numara deja mai multe unitati in Capitala, iar pe site-urile de job-uri erau postate anunturi de recrutare pentru manageri de magazin.

La momentul respectiv, detaliile despre afacerea Mic.Ro erau mai mult bazate pe informatiile publicate in Monitorul Oficial cu privire la viitoarele deschideri de magazine.

Primele declaratii oficiale despre expansiunea Mic.Ro

Primele declaratii oficiale despre expansiunea Mic.RoLa doua luni de la aparitia primului magazin Mic.Ro, Wall-Street.ro a reusit sa stea de vorba cu Dan Ionescu, fost director operational in cadrul Rompetrol, care a preluat carma Mercadia Holland BV, companie de retail ce controleaza lantul de bacanii.

Dan Ionescu a vorbit atunci, pentru prima data, despre serviciile pe care bacaniile Mic.Ro le va oferi si despre planurile de francizare a conceptului de retail. CEO-ul Mercadia Holland BV declara ca nu exista o limita de expansiune pentru magazine, in conditiile in care in Romania erau, la momentul respectiv, peste 100.000 de spatii de retail alimentar. In privinta cafenelelor 1X2 Bet Cafe Arena, limita era stabilita la 400 de unitati.

Miza pe imobiliare si presa

Miza pe imobiliare si presa“Tot in trecut, bacanii vindeau pe caiet, adica pe datorie. Azi metoda se poate mentine. Inlocuim caietul cu computerul si atunci vindem pe datorie de la ziare pana la iaurturi. Dar i le duci dimineata, la sapte, acasa. Laptele, painea si ziarul. Asa poti sa cresti numarul de abonati. Altfel, tirajele ziarelor nu au cum sa creasca”, declara Dinu Patriciu in luna iulie, pentru paginademedia.ro.

Tot in iulie, miliardarul Dinu Patriciu a confirmat infiintarea unui grup de consultanta imobiliara, prin fuziunea companiilor Quintet Asset Management si Black Sea Global Services intr-o noua entitate, DinuPatriciuGlobalServices, care urma sa administreze un portofoliu imobiliar in valoare de 1,3 miliarde de euro. La momentul respectiv, grupul desfasura activitati in Bucuresti, Frankfurt si Londra, fiind specializat in administrarea proprietatilor, consilierea pentru investitii si managementul de dezvoltare.


Tranzactie cu magazinele MiniMax Discount

Tranzactie cu magazinele MiniMax DiscountLa jumatate de an de la achizitia magazinelor Plus Discount de catre nemtii de la Lidl, un alt lant de discountere a facut subiectul unei tranzactii: grupul Mercadia Holland BV, controlat de Dinu Patriciu, a achizitionat 100% din actiunile operatorului MiniMax Discount care numara la momentul respectiv 31 de magazine. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica pana acum.

Tranzactia, parafata pe data de 13 august, insemna intrarea Mercadia Holland BV pe segmentul magazinelor de tip discount (cu preturi reduse), unul dintre cel mai dinamic din piata de retail ca numar de inaugurari. Reteaua locala MiniMax Discount fusese fondata in 2003 de Dinu Patriciu si fratele sau; au iesit din afacere un an mai tarziu, lasand-o in mainile partenerilor austrieci de la Real4You.


Acasa la Mic.Ro: Planuri pentru 3.000 de bacanii

Acasa la Mic.Ro: Planuri pentru 3.000 de bacaniiWall-Street.ro a realizat, in septembrie, un interviu in exclusivitate cu Dan Ionescu (foto),CEO-ul Mercadia Holland BV, cel care se ocupa de dezvoltarea retelelor Mic.Ro (magazine de cartier), 1X2 Bet Cafe Arena (case de pariuri), Bio Good (magazine cu produse ecologice) si iLearn (firma de consultanta in domeniul resurselor umane).

"Odata cu expansiunea in Bucuresti, vom continua cu extinderea in provincie. Mic.ro este destinat unei comunitati, un centru de unde sa se aprovizioneze 1.000 de familii - acestea sunt premisele de la care pleaca strategia de dezvoltare", declara la momentul respectiv Ionescu, fost director operational in cadrul Rompetrol.


Un nou mogul in retail: Patriciu vrea sa rastoarne granzii din comert

Un nou mogul in retail: Patriciu vrea sa rastoarne granzii din comert“Aventura de afaceri pe care o pornim acum este design-ata (croita – n. red.) pentru a distruge acest tip de comert (modern – n. red.) importat mimetic si fara nicio legatura cu comertul traditional romanesc. Daca am vreo dorinta, este sa-l vad dand coltul. Hipermarketurile si supermarketurile sunt o forma de comert care distrug comertul traditional”, a declarat Patriciu in cadrul unei conferinte de presa din octombrie in cadrul cadreia se lansa oficial reteaua de bacanii.

Omul de afaceri spunea atunci ca pentru 2011 vizeaza o crestere exploziva pentru Mic.Ro - 3.000 de unitati in total, dintre care 2.000 vor fi pe roti. Dinu Patriciu declansa astfel o noua ofensiva in retail: tinta pentru vanzarile inregistrate de Mic.Ro este de 1,5 miliarde de euro, mai mult decat cifra de afaceri de 1,2 miliarde de euro inregistrata de Metro Cash & Carry, cel mai mare jucator din comertul modern, in anul 2009.

Tot in aceeasi luna, paginademedia.ro a anuntat ca Dinu Patriciu va investi 37,5 milioane de euro in proiectul de televiziune Adevarul TV. Din suma totala, 15 milioane de euro vor fi investiti in 40 de statii locale.

Business nascut pe o barca, afaceri de 2 mld. euro

Business nascut pe o barca, afaceri de 2 mld. euroDe la inceputul lui octombrie, atunci cand a facut pentru prima data declaratii de presa despre noua sa afacere, Dinu Patriciu a plusat: la momentul respectiv, spunea ca vizeaza o cifra de afaceri de 1,5 miliarde de euro pentru magazinele Mic.Ro, dar in noiembrie vorbea chiar despre 2 miliarde de euro. Atingerea unei astfel de valori nu va insemna doar pozitionarea pe piata ca primul jucator din comertul romanesc, ci si a pragului pe care Patriciu si l-a propus pentru a putea deschide discutiile de vanzare a retelei.

Cum a aparut ideea unei afaceri cu magazine de cartier care sa rastoarne granzii din retail? Dinu Patriciu insusi povesteste: “ideea este a catorva manageri din fostul Rompetrol, nascuta vara, pe o barca, si a crescut natural”.

Business-ul Mic.Ro – ajuns, la numai sapte luni de la inaugurare, la o retea de peste 150 de magazine fixe, la care se adauga alte 12 mobile, sub forma de rulote amplasate aproape de gurile de metrou sau in zone foarte aglomerate. Calculele sunt facute pentru o retea de 3.000 de unitati, 1.000 fixe si celelalte mobile, care in aproximativ doi ani ar trebui sa inregistreze afaceri de 2 miliarde de euro.

Credit de 42 mil. lei la BCR

Credit de 42 mil. lei la BCRIn luna decembrie, Mercadia Holland BV a apasat pedala de acceleratie si a inaugurat patru noi magazine MiniMax Discount, ajungand astfel la un numar total de 44 de unitati in toata tara. In momentul preluarii de la austriecii Real4You, in august, lantul de discountere avea 31 de magazine.

Tot in decembrie, potrivit unui anunt publicat in Monitorul Oficial, trustul de presa Adevarul Holding, al carui presedinte este Dinu Patriciu, a contractat un credit in valoare de 42 de milioane de lei de la Banca Comerciala Romana (BCR). Creditul este garantat cu bunuri mobiliare in valoare de 50,4 milioane de lei.




Dinu Patriciu - Top declaratii in 2010

Dinu Patriciu - Top declaratii in 2010Ce spune Dinu Patriciu despre:

Achizitia Petromidia, in 2003, contra unei sume de 50 de milioane de dolari: "Am cumparat cea mai scumpa rafinarie din Europa de Est la momentul acela, cu 50 de milioane de dolari. Atunci, a fost pretul cel mai mare din Europa de Est pentru o rafinarie. Pe tona prelucrata era cel mai mare pret".

Datoriile Rompetrol catre stat: "nici nu exista". Omul de afaceri a explicat ca statul nu va reusi sa recupereze datoria de la Rompetrol intrucat contractul este unul "absolut beton [...] "Faptul ca nu le platesc este un drept pe care il au prin contract", a declarat Patriciu. In plus, fondatorul Rompetrol a mai spus ca, in opinia sa, datoria nici nu exista. "Datoriile acestea nu au existat niciodata: au fost datorii ale statului catre el insusi, inainte de privatizare. Datoriile pe care le-am preluat prin contractul de privatizare au fost de 108 de milioane de dolari, dar de fapt erau de 285 de milioane de dolari. Cele 108 de milioane de dolari erau in caietul de sarcini", a explicat omul de afaceri.

Exista vreo rafinarie profitabila in lume? "Nu exista vreo rafinarie in lumea asta care sa fie profitabila. In care ai aprovizionare upstream, atunci evident ca-ti trebuie rafinarie. Dar rafinaria este un centru de cost si nu de profit. Peste doi ani, ciclul va fi altfel, va castiga".

Euro: "Este o moneda "falsa, volatila". In ceea ce priveste evolutia euro, Dinu Patriciu a spus ca la inceput si-a facut planurile de investitii pentru reteua de magazine de cartier Mic.Ro la 4,7-4,8 lei/euro, dar ca acum mizeaza pe o moneda europeana mai scumpa.

BNR: "Banca Nationala a Romaniei greseste atunci cand intervine asupra cursului si asta pentru ca euro este o moneda volatila [...] Este o idee falsa ca facem comert in euro pentru ca, de fapt, toate materiile prime sunt cumparate in dolari".

Moneda nationala: “Cand ii vor da drumul din haturi (se va sti evolutia - n. red). El (leul - n. red.) s-ar duce daca ar fi lasat. Dupa parerea mea, e mare greseala sa manipulezi cursul. E mare greseala”.

Afacerea cu cel mai mare potential de profit: “Presa”.

Cat mai dureaza criza: “Criza in Romania este la inceputurile ei, din pacate. In functie de inteligenta guvernantilor va dura mai mult sau mai putin”.

Imprumuturile de la Fondul Monetar International (FMI): “Nu capitalul este problema, ci legislatia. Banii se cheltuiesc, nu banii sunt problema. Nu trebuie sa te imprumuti de la FMI. Pietele financiare sunt inundate de lichiditati, dar ele nu ajung in economia reala”.

Energie: “"Energia eoliana este o energie bazata pe o tehnologie neajunsa inca la maturitate, care nu poate supravietui decat subventionata de state. Ea nu supravietuieste fara o politica de subventionare. [Deci cand nu se vor da subventii, se va sparge] balonul".