Riscuri pentru afaceri in 2011

Riscuri pentru afaceri in 2011Raportul, denumit Global Business Risk si aflat la a cincea editie, insumeaza opiniile mai multor analisti, academicieni si executivi din diferite industrii. Potrivit acestora, cea mai semnificativa schimbare fata de raportul de anul trecut o reprezinta faptul ca amenintarea reducerii costurilor a urcat patru pozitii in clasament, pana pe locul al doilea, in timp ce "presiunea exercitata asupra stabilirii preturilor", drept deviatie a acestora in urma unui efect advers, a urcat zece pozitii pana pe locul al cincilea.

"Se observa o intensificare a competitiei la nivel global, iar tendinta ramane ascendenta. In conditiile in care, companiile concureaza continuu pentru cota de piata, intr-un context de crestere economica lenta in tarile dezvoltate si o situatie mult mai nefavorabila pe pietele emergente, nu reprezinta o surpriza faptul ca presiunea preturilor a urcat cel mai mult in clasament, iar pentru un pret corect, companiile trebuie sa-si optimizeze constant costurile", a declarat Andrew Embury, Ernst & Young EMEIA Advisory Leader.

De asemenea, in acest an, riscurile aferente pietei au intrat pentru prima data in top 10. Acest lucru sugereaza faptul ca ingrijorarile cu privire la zona monedei euro se intensifica, in conditiile in care multe riscuri corporative au fost absorbite sub forma riscului suveran. Totodata, potrivit "Competing for Growth", un recent studiu Ernst & Young, pietele sunt acum mult mai volatile si mai variate decat inainte de criza financiara.

Accesul la creditare a coborat, de asemenea, de pozitia a doua in clasamentul riscurilor pe 2010, pana pe locul 7, indicand unele imbunatatiri ale conditiilor creditarii in mediul de business. Cu toate acestea, exista inca restrictii la credite, iar perspectivele sunt incerte.



Continua sa navighezi pe slide-ul urmator pentru a identifica oportunitatile de afaceri ale executivilor si analistilor pentru anul 2011.


Oportunitati de afaceri in 2011

Oportunitati de afaceri in 2011In lipsa accesului facil la creditare, cercetarea realizata de Ernst &Young a identificat o situatie favorabila in sectorul de investitii, vazut drept o oportunitate buna pentru mediul global de business, in contextul in care companiile cauta sa castige increderea investitorilor. Vizate sunt, in special pietele emergente, unde trendul ascendent al crererii se va mentine si in urmatoarea perioada, spun analistii.

"Pietele emergente ofera un potential enorm de crestere, in special pentru economiile bazate pe exportul de resurse si pentru multe dintre economiile de piata mature, care urmaresc o recuperare bazata pe export pe fondul unor monede mai slabe", a adaugat Andrew Embury.

Inovarea in sectorul productiei si serviciilor si imbunatatirea executarii strategiilor de business au fost identificate drept a doua si a treia oportunitate pentru afacerile globale in 2011, indicand un nou accent pe consolidarea competitivitatii si a cresterii la startul noului an.

Alte tendinte identificate ca oportunitati importante pentru urmatorii ani includ aparitia tehnologiilor "verzi", noi canale de marketing create de social media si o crestere a parteneriatelor de tip public-privat.

Studiul a fost realizat pe un esantion de peste 75 de executivi si analisti, reprezentand un numar de sapte sectoare de activitate din economia globala.

Ernst & Young este una dintre cele mai mari companii de consultanta financiara si audit din lume, fiind creata in anul 1989 prin fuziunea companiilor Arthur Young si Ernst & Whinney. Compania face parte din grupul celor mai mari patru firme de audit din lume numit Big Four, alaturi de KPMG, PricewaterhouseCoopers (PwC) si Deloitte Touche Tohmatsu.