10. Tranzactia gigant pe piata telecom americana

10. Tranzactia gigant pe piata telecom americanaAT&T vrea sa cumpere T-Mobile USA de la Deutsche Telekom, pentru 39 miliarde de dolari, creand un nou lider de piata in sectorul telecomunicatiilor mobile din Statele Unite, insa tranzactia va fi anchetata riguros de autoritatile pentru concurenta.

Al doilea jucator pe piata americana a serviciilor mobile, AT&T, este criticat pentru performantele slabe ale retelei si ar castiga, prin preluarea T-Mobile USA, acces la capacitati importante de extindere si acoperire a cererii de servicii video si de date, tot mai mare odata cu adoptarea la scara larga a smartphone-ului.


9. Primul pas al FP catre pietele europene

9. Primul pas al FP catre pietele europenePotrivit unui raport transmis de Franklin Templeton Investments (FTI), compania care administreaza FP, 1,65% din activele nete ale Fondului au fost investite pe parcursul lunii februarie in Austria, acestea avand o valoare totala de 265,8 milioane lei (63 milioane euro). De cealalta parte, investitiile in Romania s-au cifrat la 15,84 miliarde lei (3,8 miliarde euro).

Brokerii considera ca este inca prematur pentru a spune daca Fondul Proprietatea devine, odata cu listarea, un fond de investitii mai degraba international decat local.

In plus, o parte din brokeri exclud posibilitatea ca Fondul Proprietatea sa isi concentreze o mare parte din investitii in afara Romaniei, mai ales atata timp cat statul roman continua sa fie principala voce in adunarile generale ale actionarilor.



8. SUA, in drumul spre insolventa

8. SUA, in drumul spre insolventaStatele Unite sunt pe drumul spre insolventa, iar liderii politici americani se afla intr-un moment de "cotitura".

Datoria publica totala a Statelor Unite depasea 14.000 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut, dupa ce a crescut cu 72% intr-un interval de cinci ani.


7. Romania bate din nou Polonia la tranzactii

7. Romania bate din nou Polonia la tranzactiiRomania a devenit cea mai activa piata din regiune in functie de numarul de tranzactii incheiate anul trecut, cu 106 de deal-uri, fiind urmata de Polonia si Ungaria, cu 91, respectiv 90 de tranzactii incheiate, potrivit Ernst&Young.

Daca in 2009 Romania era depasita doar de Polonia in ceea ce priveste numarul de tranzactii, anul trecut au fost incheiate pe plan local mai multe tranzactii chiar si decat in cea mai dinamica piata din regiune – cea poloneza.

6. Cele mai importante modificari ale Codului Muncii

6. Cele mai importante modificari ale Codului MunciiIn noul Cod al Muncii a fost introdusa prevederea potrivit careia in termen de 45 zile calendaristice de la data concedierii colective salariatul concediat are dreptul de a fi reangajat cu prioritate pe postul reinfiintat in aceeasi activitate, fara examen, concurs sau perioada de proba.

Salariatii vor avea la dispozitie un termen de maximum cinci zile calendaristice de la data comunicarii angajatorului pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit, termenul initial fiind de zece zile.

Vezi aici detalii.

5. Bancile care au utilizat peste jumatate din plafonul de garantii

5. Bancile care au utilizat peste jumatate din plafonul de garantiiPrimele trei banci din sistem - BCR, BRD si Raiffeisen - au beneficiat de cele mai mari plafoane de garantii pentru programul Prima Casa 3, valoarea cumulata a garantiilor fiind de 121 de milioane de euro dintr-un total de 200 de milioane euro la nivelul sistemului bancar. BCR si BRD mai au cateva credite de acord pana la epuizarea garantiilor, iar Raiffeisen Bank a anuntat deja ca a epuizat plafonul alocat.

Evolutia preturilor apartamentelor va depinde in 2011 de mersul economiei, iar primele semne de revenire pe piata imobiliara se vor vedea abia dupa ce alte sectoare vor afisa crestere. Programul Prima Casa a sustinut piata imobiliara si, cel mai probabil, va continua si in acest an, insa intr-o forma modificata.


4. Se intoarce criza?

4. Se intoarce criza?Presedintele Traian Basescu s-a declarat ingrozit de perspectiva intoarcerii crizei economice, afirmand ca ar fi spus despre premierul Boc ca este iresponsabil in cazul in care acesta ar fi marit salariile bugetarilor.

Basescu a spus ca s-a lecuit de previziuni, atat de cele ale institutiilor romanesti, cat si ale FMI. El a mentionat ca institutiile, inclusiv Fondul, si-au revizuit de prea multe ori previziunile, iar nimeni nu poate face previziuni.


3. Petrom inchide permanent rafinaria Arpechim

3. Petrom inchide permanent rafinaria ArpechimPetrom, cel mai mare producator de titei si gaze din sud-estul Europei, a decis inchiderea permanenta a rafinariei Arpechim.

Oficialii Petrom au spus ca optiunea vanzarii Arpechim nu a fost fezabila in conditiile in care nu s-a identificat un "cumparator credibil care sa dispuna de expertiza si resursele financiare necesarii operarii intr-un mod sustinut si in siguranta a rafinariei".


2. ING inchide centrul de la Cluj

2. ING inchide centrul de la ClujING a decis sa inchida centrul regional de servicii de la Cluj-Napoca, un proiect care ar fi trebuit sa genereze 1.000 de locuri de munca pana in 2013. Centrul asigura de anul trecut o parte din operatiunile companiilor de asigurari ale grupului din regiune.

In urma cu cativa ani, ING a decis constituirea unui centru regional de servicii in Cluj-Napoca, in cadrul caruia operatiunile locale din 7 tari urmau sa fie centralizate.

Oficialii ING sustin ca, de atunci, schimbarile economice si legislative, ca implicatii ale recesiunii, au redus considerabil eficienta preconizata pe termen mediu pentru acest centru regional de servicii.


1. Un leu tot mai puternic

1. Un leu tot mai puternicAprecierea leului la cel mai ridicat nivel din aproape un an este "determinata de piata si corespunde fundamentelor economice", contribuind la controlarea inflatiei, potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa.

Banca Nationala a Romaniei reitereaza ca "ramane preocupata" de o posibila instabilitate excesiva a cursului leului, "daca va aparea", a afirmat Popa, raspunzand intrebarilor Bloomberg referitoare la motivele aprecierii monedei.

Leul a inregistrat de la inceputul acestui an, pana marti inclusiv, cea mai buna performanta fata de euro si dolar in randul a 170 de valute analizate de Bloomberg. Astfel, leul a inregistrat in acest an o apreciere de 4% fata de euro si de 9,8% fata de dolar.