Ianuarie 2008: Bancherii straini prognozau adoptarea euro in 2015

Ianuarie 2008: Bancherii straini prognozau adoptarea euro in 2015"Romania va adopta moneda unica europeana in 2015", asa arata concluzia unui sondaj din ianuarie 2008 realizat in randul a 34 de bancheri de pe pietele emergente.

Bancherii straini subliniau atunci ca Romania ar putea adopta moneda europeana abia in 2015, cu trei ani mai tarziu decat cea mai optimista data anuntata de reprezentantii BNR.

Potrivit celor 34 de bancheri chestionati, Romania va fi ultima tara din Europa de Est care va adopta euro. Reprezentantii BNR au avansat in 2008 orizontul de timp 2012-2014 in ceea ce priveste adoptarea euro.

Cei 34 de bancheri chestionati proveneau din grupuri financiare de prestigiu ca Bayern LB, BNP Paribas; CA-IB, KBC Asset Mgt, UBS si UniCredit.

Februarie 2008: Isarescu vorbeste despre ratarea adoptarii euro

Februarie 2008: Isarescu vorbeste despre ratarea adoptarii euroRomania ar putea rata tinta de intrare in zona euro stabilita pentru 2014 daca nu va reusi sa reduca semnificativ inflatiia in 2008 si 2009, declara in februarie 2008 guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Ma tem ca tinta stabilita pentru intrarea in zona euro nu va fi realizata fara o reducere semnificativa a inflatiei in 2008 si 2009", a spus Isarescu

Isarescu a adaugat atunci ca pentru a adera la zona euro in 2014, Romania ar trebui sa aiba deja in 2010 inflatia in limitele stabilite prin criteriile de la Maastricht. Aceste criterii prevad ca media inflatiei anuale a tarilor care adera la sistemul monedei unice europene sa nu depaseasca cu mai mult de 1,5 puncte procentuale media inflatiei anuale din cele mai bine clasate trei economii din zona euro.

Potrivit planificarilor bancii centrale din 2008, Romania trebuia sa intre in ERM 2 in 2012 si sa adopte euro in orizontul anului 2014.

Februarie 2009: Zona euro, un club cu reguli stricte

Februarie 2009: Zona euro, un club cu reguli stricteGuvernatorul BNR a atras atentia in februarie 2009 ca daca Romania nu este in stare sa construiasca autostrazi, atunci ii va fi greu sa adere la un "club cu reguli stricte" si a amintit de discutiile despre vulnerabilitatea zonei euro, in lipsa politicii fiscale unitare.

"Cand intri intr-un club, inainte de a intra in acel club trebuie sa respecti regulile clubului. Noi vorbim acum de largirea zonei euro, dar pe plan mondial se vorbeste si de dezintegrarea zonei euro pentru ca sunt tensiuni suficiente care apar", a afirmat guvernatorul BNR.

Isarescu a amintit de economistul Milton Friedman, care nu dadea mari sanse de stabilitate zonei euro, din cauza ca nu avea o politica fiscala unitara, si a dat exemplu faptul ca nu exista intre tarile UE care au aderat la euro nici macar un impozit comun, deoarece statele nu au fost de acord.

Aprilie 2009: Premierul Emil Boc vrea euro cat mai repede

Aprilie 2009: Premierul Emil Boc vrea euro cat mai repedePremierul Emil Boc spunea in aprilie 2009 ca trecerea Romaniei la moneda euro inainte de anul 2014 ar fi benefica pentru economia romaneasca.

"Cu cat Romania ajunge mai repede in zona euro, cu atat este mai bine pentru toata lumea. Eu vorbesc de 2014 deocamdata, nu stiu cum evolueaza aceasta criza, dar ar fi ideal sa ajungem in zona euro mai repede, pentru ca economiile care au moneda euro sunt protejate din toate punctele de vedere. Ganditi-va numai la ceea ce inseamna returnarea imprumuturilor", a declarat Boc.

Seful Executivului a precizat la acel moment ca, in opinia sa, "orizontul" aderarii la zona euro trebuie sa ramana anul 2014, cel tarziu, dar ar fi "foarte bine" daca ar exista posibilitatea unei devansari.

Aprilie 2009: BNR vede adoptarea efectiva a euro de la 1 ianuarie 2015

Aprilie 2009: BNR vede adoptarea efectiva a euro de la 1 ianuarie 2015Romania ar putea adopta euro de la 1 ianuarie 2015, in conditiile in care decizia ar fi luata in 2014, potrivit planului deja asumat, explica in aprilie 2009 viceguvernatorul BNR Cristian Popa.

"Banca Centrala Europeana are nevoie de date complete despre evolutia macroeconomica a Romaniei pe cei doi ani de ERM-2 (perioada de 2 ani care precede intrarea unui stat in zona euro, n.r.), care sunt agregate cu o oarecare intarziere, de 3 pana la 6 luni. Din acest motiv, adoptarea propriu-zisa a monedei europene nu poate avea loc chiar de la 1 ianuarie 2014", a explicat Popa.

Unul dintre principalele elemente care trebuie stabilite este paritatea la care se va realiza trecerea de la leu la euro.

Octombrie 2009: Isarescu incepe un nou mandat in care tinteste adoptarea euro

Octombrie 2009: Isarescu incepe un nou mandat in care tinteste adoptarea euroPrincipalul obiectiv strategic pentru noul Consiliu de Administratie al BNR este adoptarea euro "la orizontul lui 2014-2015", tinta "ambitioasa, dar realizabila", a declarat in octombrie 2009 guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, adresandu-se plenului Parlamentului.

"E parca un facut ca acest obiectiv, stabilit in 2007 (adoptarea euro n.r.), sa se suprapuna pe un nou mandat. Principalul obiectiv strategic este realizabil, ambitios dar realizabil", a afirmat Isarescu.

El a adaugat atunci ca incadrarea in calendarul asumat pentru intrarea in zona euro va fi, probabil, si un "catalizator" care sa dea coerenta politicilor economice.

Noiembrie 2009: Adoptarea euro, mai probabila in 2016

Noiembrie 2009: Adoptarea euro, mai probabila in 2016Adoptarea euro de la 1 ianurie 2015 este inca posibila, teoretic, dar presupune ca politicienii din Romania sa devina responsabili si sa poata diminua deficitul bugetar sub 3% din PIB pana in 2014, au declarat analistii CFA in noiembrie 2009.

"2014 nu mai e realist, eventual 2015, mai degraba 2016", a spus Dragos Cabat, membru in conducerea CFA Romania, referindu-se la anul in care Romania ar putea adopta moneda europeana.

El a adaugat ca Romania are nevoie sa adopte euro, dar trebuie sa constientizeze ca in acel moment nu va mai avea o politica monetara proprie, asa ca politicile economice ale tarii vor putea fi luate doar prin politici fiscale, de politicieni responsabili.

Decembrie 2009: Adoptarea euro, posibila abia peste 10 ani

Decembrie 2009: Adoptarea euro, posibila abia peste 10 aniSansele ca Romania sa adopte euro in calendarul stabilit sunt mici, din cauza problemelor fiscale structurale si a faptului ca vointa politica in acest sens este slaba, a declarat in decembrie 2009 analistul Moody's, Kenneth Orchard, care credea ca statul nu va trece la euro in urmatorii 10 ani.

"Sansele ca Romania sa intre in zona euro la orizontul lui 2014 sunt mici. Eu nu cred ca Romania va adopta euro in urmatorii 10 ani, deoarece are probleme fiscale structurale care vor continua, iar Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana vor fi stricte in acest sens", a spus Kenneth.

Pe de alta parte, el sustine ca in Romania nu este vizibila "vointa politica" de a corecta dezechilibrele economice in scopul adoptarii euro.

Mai 2010: Economistii dezbat sansele Romaniei de a adopta euro in 2015

Mai 2010: Economistii dezbat sansele Romaniei de a adopta euro in 2015Economistii discuta tot mai des despre sansele pe care le mai are Romania sa adopte moneda europeana de la 1 ianurie 2015. Opiniile specialistilor sunt impartite, unii analisti sustinand ca mai exista sanse, dar este nevoie de vointa, in timp ce altii deja considera ca euro nu mai poate fi adoptat in 2015, iar termenul este nerealist.

Planul autoritatilor romane era de a adera la zona euro de la 1 ianuarie 2015, insa termenul de aderare este considerat de unii economisti ca fiind nerealist in conditiile in care inca nu indeplinim toate criteriile de convergenta nominala impuse pentru aderare prin Tratatul de la Maastricht.

"Desi sustin ca avem nevoie de moneda europeana, din pacate nu mai vad posibila intrarea in zona euro in 2015 pentru ca severitatea analizelor ce vor fi facute de Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana asupra capacitatii unei tari de a se incadra pe termen mediu si lung in criteriile de convergenta nominala va fi mult mai mare", explica Theodor Stolojan.

Pe de alta parte, Lucian Croitoru, consilierul pe probleme de politica monetara al guvernatorului BNR, sustinea in mai 2010 ca mai putem adopta euro de la 1 ianuarie 2015, dar este nevoie de foarte multa vointa.


Septembrie 2010: Euro, abia in 2016?

Septembrie 2010: Euro, abia in 2016?Romania ar putea adera la zona euro in 2016, cu un an mai tarziu decat termenul oficial al Guvernului, de 1 ianuarie 2015, a declarat in septembrie 2010 Varujan Vosganian, presedintele Comisiei economice din Senat si fost ministru al Finantelor.

"Este foarte posibil ca in noaptea de Revelion 2015-2016 sa nu trecem la euro, ci poate la solstitiul de vara sau la echinoctiul de toamna", a afirmat Vosganian.

El considera ca daca Romania va ramane in recesiune in 2011 si cheltuielile bugetare nu vor fi reduse, trecerea la euro va avea loc abia in 2016.

Ianuarie 2011: Isarescu admite intarzierea adoptarii euro

Ianuarie 2011: Isarescu admite intarzierea adoptarii euroRomania are nevoie de implementarea de reforme "mai profunde" in aria alocatiilor sociale si a personalului din sectorul public, care ar mai putea dura inca 1-2 ani, ceea ce va duce la intarzierea adoptarii euro fata de calendarul stabilit pentru 2015, considera guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.

"Atingerea tintei de deficit bugetar de 3% din PIB in 2012 ceruta de intrarea in ERM II (n.red.: antecamera zonei euro, a doua etapa din procesul de adoptare a euro) este inca fezabila, dar necesita reforme mai profunde in aria alocatiilor sociale si ale ocuparii in sectorul public. Pentru a intra in ERM II trebuie progresat in aceasta directie in 2011. Dar s-ar putea sa ne ia mai mult de un an - poate doi ani - pentru a implementa aceste reforme. Astfel, intarzieri pot aparea, iar data adoptarii euro s-ar putea sa se modifice corespunzator", a spus Isarescu

El a aratat ca, inainte de criza economica, planurile erau ca Romania sa intre in ERM II in 2012 si sa adopte euro in 2015, iar in acest sens s-au facut progrese in directia reducerii inflatiei, in limitarea volatilitatii ratei de schimb, in reducerea ratelor dobanzii pe termen lung, dar recesiunea s-a reflectat in deficite bugetare mai mari.

Aprilie 2011: Guvernul renunta la adoptarea euro din 2015

Aprilie 2011: Guvernul renunta la adoptarea euro din 2015Guvernul a renuntat la data de 1 ianuarie 2015 ca obiectiv pentru adoptarea monedei euro, termen mentionat cu regularitate in anii anteriori, si a avansat doar intervalul 2013-2014 pentru intrarea in ERM-II, mecanismul european al ratelor de schimb, potrivit noului program de convergenta.

"Pana la sfarsitul lunii aprilie va fi luata o decizie in privinta monedei euro, in consultare cu cele doua institutii", a explicat premierul Emil Boc.

El a precizat ca pana la sfarsitul lunii aprilie va fi adoptat si programul de convergenta, aflat la acest moment in stadiu de proiect. Documentul va fi transmis Comisiei Europene dupa ce este adoptat de Guvern.