10. Cate zile din an muncesti pentru altii?

10. Cate zile din an muncesti pentru altii?In Romania, poti dispune de numai 59,2% din banii pe care ii castigi. Restul merg catre Stat. Altfel spus, muncesti 149 de zile dintr-un an pentru altcineva.

Cifra este mai mare chiar si fata de anul trecut, cand, pentru a achita datoriile fata de Stat, erau necesare numai 147 de zile, sustin reprezentantii Societatii pentru Libertatate Individuala, o organizatie apolitica al carui scop este promovarea principiilor libertatii si proprietatii private.

Numarul de zile pe care un salariat roman le munceste doar pentru a achita impozitele datorate Statului se apropie de cel consemnat in perioada cea mai feroce a exploatarii taranilor transilvaneni de catre nobilimea maghiara .

Citeste aici mai multe detalii


9. Ce planuri are Greg Konieczny pentru Consiliul BVB

9. Ce planuri are Greg Konieczny pentru Consiliul BVBNumirea lui Greg Konieczny (foto), vicepresedinte executiv al Templeton Emerging Markets Group, in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti a adus semnale pozitive in piata de capital. De la dovada de incredere in potentialul pietei, la experienta vasta, expertiza recunoscuta si la implicarea activa in dezvoltarea bursei, miscarea din conducerea BVB a fost vazuta cu ochi buni in piata.

„Trebuie sa fiu optimist, nu am de ales”, explica Greg Konieczny, in discursul despre viitorul pietei de capital. Recent validat de CNVM ca membru in Consiliul de Administratie al Bursei de Valori Bucuresti, managerul Fondului Proprietatea are ca scop principal dezvoltarea BVB si facilitatea accesului investitorilor straini.

Citeste de ce a acceptat aceasta functie si care sunt obiectivele sale, intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.



8. Vezi pretul celei mai ieftine locuinte din orasul tau

8. Vezi pretul celei mai ieftine locuinte din orasul tauIasiul si Brasovul deschid topul marilor orase cu cele mai ieftine apartamente vechi de doua camere. Pentru o astfel de locuinta, pretentiile proprietarilor sunt de 22.000 de euro, potrivit datelor portalului imobiliare.ro.

Suprafetele utile ale celor doua proprietati nu sunt insa tocmai generoase. Apartamentul cu doua camere din Brasov are numai 35 de metri patrati si necesita renovare, in timp ce imobilul din Iasi, din zona Tatarasi, desi amenajat modern, are numai 30 de metri patrati.

Apartamente ieftine, scoase la vanzare pentru 24.000 de euro, pot fi gasite in Arad si Ploiesti. Cele doua camere din Arad au o suprafata totala de 54 de metri patrati (circa 444 de euro/metru patrat), insa locuinta se afla la ultimul etaj si este semidecomandata.

7. Efervescenta de noi spitale private. Unde si cand se deschid

7. Efervescenta de noi spitale private. Unde si cand se deschidIn anul in care Ministerul Sanatatii a desfiintat si reprofilat zeci de spitale, furnizorii privati de servicii medicale au apasat pedala de acceleratie planificand investitii de sute de milioane de euro in noi unitati.

Furnizorul de servicii medicale private Medlife urmeaza sa deschida anul acesta inca doua spitale, unul de ortopedie, cu 50 de paturi, in zona Obor, iar celalalt, cu 60 de paturi, in Brasov, acolo unde MedLife din 80% din Policlinica pentru Diagnostic Rapid.

Oficialii companiei estimeaza ca din iulie 2011 vor controla, in total, cinci spitale de dimensiuni mari si medii, care vor totaliza 450 de paturi. In prezent, MedLife detine spitalul Life Memorial, deschis in 2007 in zona Grivita, cu o capacitate de 150 de paturi, precum si un altul la Arad, operat in colaborare cu grupul local Genesys Medical Clinic.

Citeste aici ce clinici private se vor deschide si unde


6. Managerii si-au reamintit copilaria

6. Managerii si-au reamintit copilariaIntre sedinte, teleconferinte, smartphone-uri si multe e-mailuri, celebrarea Zilei Copilului pe 1 iunie trezeste amintiri frumoase oricarui manager. La propunerea Wall-Street.ro, noua executivi de top din Romania s-au intors in timp si au povestit cele mai placute momente din copilarie.

La varsta de 4-5 ani, Octavian Radu, unul dintre cei mai cunoscuti oameni de afaceri romani si proprietarul RTC Holding, urmarea fascinat o serie de filme frantuzesti cu Angelica, interpretata de Brigitte Bardot. De exemplu, filmul “Angelica, marchiza ingerilor” era permis spectatorilor cu varsta peste 14 ani, insa Octavian Radu, insotit de matusa sa Virgi (cu zece ani mai mare) reusea sa intre la matineu pentru a urmari filmul preferat.

Citeste aici mai multe despre copilaria lui octavian Radu si a inca 8 manageri de top



5. Bursa din Viena, cu ochii pe BVB

5. Bursa din Viena, cu ochii pe BVBCentral Europe Stock Exchange, grupul care opereaza pietele de capital din Viena, Budapesta, Ljubliana si Praga, este interesata sa cumpere alte burse din Europa Centrala si de Est, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) fiind una dintre posibilele tinte, scrie CNBC. Conducerea operatorului bucurestean spune ca nu a primit nicio oferta concreta de la Viena si ca scopul principal ramane dezvoltarea pe cont propriu, in perioada urmatoare.

Michael Buhl, CEO-ul CEE Stock Exchange, a declarat ca bursele din Bucuresti si Sofia reprezinta principalele obiective pentru viitoarele achizitii, grupul vizand insa si pietele din Balcani si fostele tari iugoslave.

Colaborarea BVB cu Bursa din Viena dureaza de cativa ani, atat pe partea de diseminare de date, cat si pe indicele comun pe care il avem. Oficialii BVB spun ca austriecii nu au facut o oferta concreta, nu au facut niciun pas pentru a intra in actionariatul BVB.

4. Taxa auto pentru masinile aduse inainte de 2007

4. Taxa auto pentru masinile aduse inainte de 2007Taxa de prima inmatriculare in noua forma propusa de Guvern va fi platita de proprietarii tuturor masinilor aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007 sau dupa aceasta data in cazul in care pentru masina nu s-a platit taxa in vechea ei forma, banii urmand sa fie dati la vanzarea autovehiculului.

"Noua forma a taxei auto va viza toate masinile aduse in tara inainte de 1 ianuarie 2007 pentru care nu s-a platit taxa. Taxa va fi platita de vanzator la momentul la care se va face tranzactia", a declarat ministrul Mediului, Laszlo Borbely.

Ulterior, Ministerul Mediului si Padurilor (MMP) a afirmat, intr-un comunicat de presa, ca taxa auto va fi platita de cumparator, nu de vanzator, asa cum spusese ministrul Laszlo Borbely, atunci cand a fost intrebat de presa cine anume va plati taxa in viitoarea ei forma.

3. Stebastian Lazaroiu, noul ministru al muncii

3. Stebastian Lazaroiu, noul ministru al munciiSebastian Lazaroiu, fost consilier prezidential, va prelua conducerea ministerului Muncii, potrivit Mediafax.

El a detinut pozitia de consilier prezidential, la Departamentul de Planificare si Analiza Politica al Administratia Prezidentiala, din 2007 si pana in aprilie 2011.

In aprilie, dupa ce presedintele Traian Basescu a semnat decretul de eliberare din functia de consilier, Lazaroiu preciza ca doreste sa se dedice analizei politice si ca nu vrea ca analizele sale politice sa fie asociate institutiei prezidentiale.

"Sunt constient ca exista anumite constrangeri institutionale firesti in formularea publica a unor analize politice din pozitia de consilier prezidential. Nu vreau ca analizele politice pe care le fac sa fie asociate institutiei prezidentiale", spunea Lazaroiu.

2. Orange isi schimba din nou seful

2. Orange isi schimba din nou sefulJean-Francois Fallacher preia de la 1 iulie pozitia de CEO al operatorului telecom Orange Romania.

Thierry Millet, directorul general al companiei, a fost promovat in cadrul grupului France Telecom – Orange. El va reveni in Franta, unde va coordona activitatile de plati prin telefonul mobil si de dezvoltarea serviciilor de plati contactless in tarile in care grupul este prezent.

Vizualizati primul discurs al noului director executiv al Orange Romania in care Jean-Francois Fallacher descrie experienta lui de business, precum si starea pietei telecom si a economiei din Romania.

Francezul Thierry Millet, fost CEO al Orange Romania, a dorit sa paraseasca filiala locala a France Telecom pentru ca a vrut “o schimbare dupa 10 ani de activitate in zona operationala”, dar si din motive personale. “Romania nu este, pana la urma, tara mea. Ma intorc in Franta”, a spus el.

1. Basescu vrea disciplina: Deficitul bugetar, limitat prin Constitutie

1. Basescu vrea disciplina: Deficitul bugetar, limitat prin ConstitutiePropunerea presedintelui Traian Basescu privind limitarea prin Constitutie a deficitului bugetar la 3% din PIB si a datoriei publice la 60% din PIB s-a concretizat intr-un proiect de lege. Economistii, insa, considera ca limitarea deficitului bugetar prin Constitutie nu face sens economic si este o greseala.

Propunerea lansata in martie de presedintele Traian Basescu, de a introduce in Constitutie limitarea deficitului bugetar la 3% din PIB, este pe punctul de a se concretiza. Deficitul bugetar nu poate fi mai mare de 3% din PIB, iar datoria publica nu poate depasi 60% din PIB, potrivit prevederilor din proiectul de lege de revizuire a Constitutiei publicat de Administratia Prezidentiala.

Citeste aici mai multe detalii