Branza: - 0,69%

Branza: - 0,69%Evolutia preturilor din luna iunie a acestui an a luat prin surprindere analistii economici, care estimau ca preturile bunurilor si serviciilor vor urca cu circa 0,2%. Totusi, preturile alimentelor din cosul de consum al romanilor s-au redus cu 1,3%, astfel ca, in final, Institutul National de Statistica a anuntat o scadere a preturilor bunurilor de consum de 0,3%.

Branza si laptele au fost unele dintre marfurile care s-au ieftinit luna trecuta, reducerile de pret fiind de 0,69%, respectiv 0,04%.

Fasole: - 0,87%

Fasole: - 0,87%Populatia a beneficiat luna trecuta si de pe urma unei usoare scaderi de pret la fasole, de 0,87%, dupa ce timp de mai multe luni s-au inregistrat scumpiri.

Pe fondul ieftinirii preturilor din luna iunie, rata anuala a inflatiei a scazut la 7,93%, de la 8,41% in luna anterioara.

Citrice: - 2,32%

Citrice: - 2,32%Citricele s-au ieftinit in prima luna de vara din 2011 cu 2,32%, potrivit datelor prezentate de Institutul National de Statistica, contribuind la scaderea preturilor alimentelor si la reducerea ratei anuale a inflatiei.

Cea mai recenta scadere a preturilor de consum a avut loc in luna august 2009, cand produsele s-au ieftinit cu aproape 0,2% pe medie.

Cartofi: - 12%

Cartofi: - 12%Cartofii s-au ieftinit in luna iunie cu aproape 12% fata de luna precedenta, aceasta fiind prima scadere de pret inregistrata de la inceputul lui 2011.

Scumpirea cartofilor a fost mai accentuata in primele trei luni din acest an, cand cresterea lunara a pretului a fost si de peste 10%. Ulterior, pretul cartofilor a urcat cu rate lunare mai mici de 5%.

Legume: - 12%

Legume: - 12%Ieftinirea legumelor a inceput inca din luna mai, insa in iunie preturile au scazut cu peste 12% fata de luna precedenta, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica.

Si legumele au fost printre alimentele care s-au scumpit cu mai mult de 5% la inceputul lui 2011, insa cresterea preturilor s-a temperat la finalul primului trimestru.