Crizele au origini diferite iar modul de propagare este complet opus

Crizele au origini diferite iar modul de propagare este complet opusIn 2008, criza s-a propagat de jos in sus, adica de la cumparatorii de case prea optimisti, care au supralicitat preturile, la masinaria de securitizare creata de arhitectii de pe Wall Street si a ajuns in cele din urma sa infecteze intreg sistemul financiar.

“Tocmai prabusirea sistemului financiar a cauzat recesiunea”, se arata intr-o analiza Wall Street Journal.

In prezent, criza se propaga de sus in jos, guvernele fiind incapabile sa stimuleze economia si sa puna in ordine finantele interne. Ca urmare, increderea comunitatii de busines si a lumii financiare s-a prabusit, determinand o reducere agresiva a cheltuielilor facute de sectorul privat si a investitiilor.

“S-a format astfel un cerc vicios care conduce la somaj ridicat si cresteri modeste. Pietele si bancile in acest caz sunt victimele, nu vinovatele”, mai arata analiza Wall Street Journal.

Politica banilor ieftini face ca scenariul din 2008 sa nu se mai repete

Politica banilor ieftini face ca scenariul din 2008 sa nu se mai repetePotrivit analizei Wall Street Journal, politica banilor ieftini este probabil cea mai importanta diferenta inte cele doua perioade. Astfel, daca in urma spargerii balonului speculativ in 2008, a existat o criza de lichiditati , in prezent investitorii si consumatorii sunt reticenti in a-si plasa banii, ceea face ca avansul economic sa fie modest, la fel si revirimentul consumului.

Dupa evolutiile bursiere din ultimele zile, pe Wall Street au revenit amintirile dureroase ale colapsului si panicii din septembrie-octombrie 2008, cand Lehman Brothers a sucombat, iar AIG a avut nevoie de un pachet de salvare de 182 miliarde dolari, cel mai mare din istoria pietei.

Totusi, putini analisti cred ca dezastrul se mai poate repeta, scrie Associated Press, citat de The Economic Times, intrucat lipsesc riscurile prezente in 2008, adica prabusirea pietei imobiliare si activele toxice din sistemul bancar.

“Fata de 2008, cele mai mari banci sunt intr-o forma buna. Si-au reconsolidat pozitiile de capital, iar institutiile care sunt expuse la datoriile europene sunt intr-o forma mult mai buna”, spune Philip Swagel, un fost oficial al Trezoreriei, citat de The Economic Times.

Mai mult, investitorii si-au invatat lectia si au facut ajustari psihologice in modul de abordare a unei crize, astfel incat nu vor mai aparea aceleasi probleme in economia reala, precum cele din 2008-2009, scrie Business Insider.


Armele din 2008 nu mai sunt eficiente in prezent

Armele din 2008 nu mai sunt eficiente in prezentA treia distinctie este derivata direct din primele doua. Catastrofa financiara din 2008 a avut o solutie simpla: guvernele au trebuit sa intervina si sa inunde pietele cu lichiditati, sa scada ratele dobanzilor si sa salveze de la faliment institutiile financiare.

“Aceasta politica nu a avut un cost redus, guvernele din toata lumea pompand peste 1.000 de miliarde de dolari in sistemul financiar. Nici nu a fost corect ca contribuabilii sa plateasca pentru pacatele altor oameni, dar in cele din urma a fost evitata o depresiune globala”, arata Wall Street Journal.

Astazi, in schimb, o astfel de politica iese din discutie. Turbulentele actuale nu sunt cauzate de o lipsa de lichiditati, companiile din SUA cel putin fiind asezate pe gramezi de bani cash, ci de o lipsa cronica de incredere a actorilor pietelor financiare in capacitatea guvernelor de a reporni motoarele economiilor.

“Natura specifica a crizei actuale inseamna ca armele folosite pana acum nu vor mai merge”, scrie WSJ.