10. Suspendarea tranzactiilor cu certificate verzi, iminenta

10. Suspendarea tranzactiilor cu certificate verzi, iminentaStatul roman pierde sute de milioane de euro din cauza unei iminente suspendari de cel putin cateva luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, situatie generata de neregulile la intocmirea inventarului national de emisii, pentru care seful ANPM, Iosif Nagy, urmeaza sa fie demis.

Decizia finala in privinta suspendarii Romaniei de la tranzactionarea acestor certificate va fi anuntata luni, 29 august, la doua zile dupa incheierea unei reuniuni a Comitetului de Conformare - Ramura de Implementare a Protocolului de la Kyoto, documentul in baza caruia statele semnatare primesc aceste certificate de emisii, cunoscute si drept "certificate de poluare" sau "certificate verzi".

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat ca este posibil ca Romania sa fie suspendata luni de la tranzactionarea certificatelor de emisii de carbon, pentru o perioada care spera sa nu depaseasca sfarsitul anului.

9. Ce firme fac angajari in aceasta perioada

9. Ce firme fac angajari in aceasta perioadaDesi economia nu si-a revenit cum ne asteptam, unele companii au derulat operatiuni de recrutare si au adus oameni noi sub brandul lor. Wall-Street.ro va prezinta firmele care si-au marit numarul de angajati, posturile pe care le-au acoperit si dificultatile intampinate in procesul de recrutare.

Cresteri au fost inregistrate in numarul de posturi deschise in retail, marketing, vanzari, turism, productie, in special automotive, domeniul financiar bancar si IT. “Cresterea numarului de posturi deschise a fost moderata, insa sustinuta. Cele mai multe locuri de munca deschise au ramas in continuare in IT, domeniu care se lupta cu un deficit de talente si s-au mentinut solicitarile de personal specializat pe domeniu financiar contabil”, a declarat pentru Wall-Street.ro Monica Dona, PR manager la Lugera & Makler.

Ea a adaugat ca angajatorii sunt mult mai exigenti in selectarea candidatilor fata de perioada pre-recesiune, fiind rareori dispusi sa faca rabat de la anumite competente pentru a le dezvolta ulterior prin training.

Citeste aici mai multe detalii

8. Roubini socheaza din nou

8. Roubini socheaza din nouNouriel Roubini, profesorul de economie care a prezis criza din 2008, face o noua prevestire: revoltele care au bantuit Orientul Mjlociu si Marea Britanie se vor extinde, in conditiile in care capitalismul este amenintat cu autodistrugerea.

"Recentele demonstratii populare, din Orientul Mijlociu pana in Marea Britanie, si acumularea nemultumirii populare in China - si destul de curand in alte economii avansate si piete emergente - sunt determinate de aceleasi probleme si tensiuni: cresterea inegalitatilor, a saraciei, somajului si neajutorarii...Chiar si clasa de mijloc se simte constransa de scaderea veniturilor si a oportunitatilor", a spus Roubini, potrivit ziarului israelian Globes.

Dr. Doom a explicat ca sistemul capitalist traverseaza o criza pe care Karl Marx a prezis-o cu un secol in urma si care este determinata de transferul de putere si bogatie de la forta de munca la capital, adica de la clasa de mijloc la clasa instarita.

Economistul considera ca raspunsul la aceasta criza se gaseste in stimularea economiei sub forma investitiilor in infrastructura, cresterea taxelor pentru cei bogati, reducerea datoriilor, reglementarea mai stricta a sistemului financiar.

7. Ce afaceri au facut mall-urile din Bucuresti in 2010

7. Ce afaceri au facut mall-urile din Bucuresti in 2010Baneasa Shopping City si AFI Palace Cotroceni, cele mai performante mall-uri din Bucuresti, au avut anul trecut afaceri cumulate de peste 50 de milioane de euro. Afla cati bani au facut centrele comerciale din Capitala in 2010, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Centrul comercial Liberty Center, amplasat in cartierul Rahova din sudul Bucurestiului, a afisat anul trecut o cifra de afaceri de 5,07 milioane de euro si o pierdere de 28,4 milioane de euro. In 2009, afacerile mall-ului s-au ridicat la 7,53 milioane de euro.

Citeste aici cum au performat mall-urile

6. Ce afaceri au generat greii online-ului romanesc

6. Ce afaceri au generat greii online-ului romanescMulti dintre jucatorii online din Romania au generat in 2010 venituri mai bune decat in 2009 (InternetCorp, ArboInteractive sau Neogen), in timp ce altele au inregistrat scaderi. Rezultatele sunt deci mixte insa, fata de scaderile "in masa" din 2009, se vad semne de revenire.

Publisherul Gazeta Online a raportat pentru 2010 o cifra de afaceri de 1,4 milioane euro, in scadere cu circa 8% fata de anul precedent. Profitul net al companiei s-a ridicat la circa 366.000 euro, mai bine decat pierderea de peste 600.000 euro inregistrata in 2009.

Internet Corp, publisherul Wall-Street.ro, a raportat pentru 2010 o cifra de afaceri de 1,76 mil. euro, in crestere cu 15% fata de anul precedent, cand compania raporta o scadere a afacerilor de 4%, pana la 1,52 mil. euro. Profitul net al Internet Corp a fost in 2010 de circa 242.000 euro, conform datelor inregistrate la Ministerul de Finante, in crestere puternica fata de profitul inregistrat in 2009, de circa 8.000 euro. InternetCorp a depasit astfel profitul inregistrat in 2008, cand compania afisa profit de circa 190.000 euro.

Citeste aici mai multe detalii

5. 2010, un an sarac pentru firmele ministrilor

5. 2010, un an sarac pentru firmele ministrilorCriza tot mai acuta ce a afectat anul trecut intreaga economie s-a resimtit si in afacerile ministrilor. Vezi cum au rezistat afacerile ministrilor in anul de gratie 2010, conform raportarilor de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Elena Udrea (foto), Ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului, conduce in topul firmelor detinute de ministri cu cele mai mari profituri in 2010, totalizand 174.843 lei, dintr-o singura companie.

In declaratia de avere a ministrului este trecuta o singura firma, Clamari Trading Impex, la care Dorin Cocos, sotul Elenei Udrea, este director. Din aceasta pozitie a avut venituri de aproape 34.000 lei anul trecut.

Firma are ca obiect de activitate inchirierea si subinchirierea bunurilor imobiliare proprii sau inchiriate.


4. Topul celor mai profitabile companii

4. Topul celor mai profitabile companiiCifra de afaceri a celor mai profitabile zece companii din economia romaneasca insumeaza 55 miliarde lei (13 miliarde euro), adica aproximativ 10% din produsul intern brut pe anul 2010, potrivit datelor publicate de Ministerul de Finante.

Casele de marcat ale marilor jucatori din piata de retail modern cu dominanta alimentara au batut diferit in 2010. Daca business-urile Metro Cash & Carry (locul 1) si Carrefour (locul 3) au scazut cu 8%, respectiv 10%, Kaufland, propulsat pe locul al doilea, a raportat afaceri cu 26% mai mari si un profit dublu fata de 2009.

Cei mai mari zece importatori de masini din Romania au inregistrat anul trecut cumulat afaceri de 3,8 miliarde euro, in crestere cu 9% fata de 2009, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

Jucatorii din piata restaurantelor si cafenelelor au inregistrat pierderi sau erodari ale cifrei de afaceri. Iata rezultatele lor.

Cum arata top 10 cei mai mari constructori din Romania? Vezi aici.

Cele mai importante companii de pe piata de curierat din Romania au inregistrat anul trecut afaceri in crestere si in cele mai multe cazuri profit, exceptie a facut insa Posta Romana, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finante.

Compania UTI Facility Management, parte a frupul de firme UTI, controlat de omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, se mentine pe primul loc in topul celor mai mari administratori de cladiri din Romania. Vezi ce afaceri au avut firmele de property si facilty management in 2010.

Modificari ale clasamentului in urma rezultatelor publicate de Ministerul Finantelor: Dedeman devine lider pe segmentul bricolaj si distributia materialelor de constructii in functie de afacerile inregistrate anul trecut, dupa ce si-a depasit rivalul Praktiker.

3. Cele mai sigure banci din lume. Cate sunt in Romania

3. Cele mai sigure banci din lume. Cate sunt in RomaniaRevista Global Finance, una dintre cele mai importante publicatii internationale, a publicat un top al celor mai sigure 50 de banci din intreaga lume. Cum s-a schimbat clasamentul in ultimii ani de criza?

Ierarhia a fost intocmita prin analiza ratingului de credit, pe fondul deteriorarii conditiilor economice, si prin dinamica activelor celor mai mari 500 de banci din intreaga lume. Agentiile de rating luate in considerare sunt Standard & Poor's, Moody’s si Fitch.

Bancile franceze BNP Paribas (locul 15), Societe Generale (35) si banca italiana Intesa Sanpaolo (37) sunt singurele grupuri bancare din clasament care au operatiuni si in Romania.

Grupul bancar francez Credit Agricole (locul 20) este prezent indirect pe piata locala prin intermediul subsidiarei Emporiki Bank.

Vezi aici topul complet

2. Compania-fantoma cu rezultate-record in 2010: Afaceri si profit de 4,1 MLD. euro

2. Compania-fantoma cu rezultate-record in 2010: Afaceri si profit de 4,1 MLD. euroAmerican European Marketing & Enterprises, compania cu cel mai mare profit in 2009, a inregistrat si in 2010 rezultate-record, cu un profit de 4,1 mld. euro, egal cu cifra de afaceri.

Compania a afisat pentru anul trecut o cifra de afaceri neta de 17,35 miliarde de lei (4,13 mld. euro) si un profit tot de 17,35 miliarde de lei, cu un singur angajat, potrivit informatiilor de pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Valoarea reprezinta circa 3,4% din Produsul Intern Brut al Romaniei estimat pentru 2010.

In 2009, American European Marketing & Enterprises a raportat afaceri de 15,47 miliarde de lei si un profit de aceeasi valoare.

Rezultatele companiei din 2009 nu au fost incluse in calculul PIB, valorile fiind considerate “aberante” de Institutul National de Statistica.

1. Steve Jobs a demisionat. Ce lasa in urma cel mai bun CEO din istorie?

1. Steve Jobs a demisionat. Ce lasa in urma cel mai bun CEO din istorie?Steve Jobs a renuntat la fotoliul de CEO al Apple si i-a predat stafeta lui Tim Cook, scrie presa internationala. “Am spus mereu ca daca va veni o zi cand nu voi putea face fata responsabilitatilor ca CEO al Apple, voi fi primul sa va anunte. Din nefericire, acea zi a sosit”, a anuntat, printr-o scrisoare, Steve Jobs (foto). [Citeste aici textul integral al scrisorii].

Fondatorul Apple este managerul preferat al sefilor din companiile de IT&C de pe piata locala. Astfel, pentru aproximativ o treime dintre acestia Jobs este personalitatea care ii inspira, iar Apple este brandul favorit, arata raspunsurile managerilor pentru rubrica Profil IT, gazduita de Wall-Street.ro

"Ne-am dorit sa aducem in mainile fiecarei persoane un computer si am reusit, chiar daca nu am sperat la acest lucru nici macar in cele mai indraznete vise pe care le-am avut” spunea in urma cu cativa ani Steve Jobs, cel care a facut din Apple cea mai valoroasa companie din IT.

In numele Wall-Street.ro, cea mai mare comunitate de afaceri din Romania, ii multumim lui Steve Jobs pentru intreaga activitate la conducerea Apple.

Am pus intr-o scurta scrisoare doar cateva motive pentru care ii multumim. Sunt importante pentru noi, intrucat le-am identificat alaturi de zeci de manageri din IT-ul romanesc.

1. Ce crezi ca se va intampla cu Apple, in era post Steve Jobs?

2. Care este gadgetul tau preferat din lista celor create de Steve Jobs?

3. Ce inseamna demisia lui Steve Jobs pentru tine?