Institutul de la Viena taie prognoza pe 2012 cu pana la 1,5%

Institutul de la Viena taie prognoza pe 2012 cu pana la 1,5%Institutul de la Viena pentru Studii Economice Internationale (WIIW) va revizui in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, de la 4% la 2,5-3%, din cauza cererii in scadere pe pietele de export ale Romaniei.

"Institutul WIIW va revizui in curand prognoza de crestere pentru 2011 la 1,8%, iar cea pentru 2012 la 2,5%-3%. Ultima (pe 2012 - n.r.) a fost cauzata de incetinirea cererii in principalele piete de export ale Romaniei", a declarat, pentru Wall-Street.ro, economistul Gabor Hunya.

Institutul austriac daduse la inceputul anului o estimare de crestere de 2% pentru 2011.

Afla aici cand va revizui si FMI prognoza pentru Romania.



Basescu este cel mai pesimist politician: crestere de 2-2,5% anul viitor

Basescu este cel mai pesimist politician: crestere de 2-2,5% anul viitorCel mai pesimist dintre oficialii romani pare sa fie presedintele Traian Basescu, in contextul in care i-a avertizat luni pe ministrii cabinetului Boc sa ia in calcul pentru 2012 o crestere de cel mult 2-2,5%.

"Nu va faceti iluzia cresterii economice de 3,5% - 4% daca nu deschideti exploatari de metale. Si va spun eu, pentru ca se simte si vedem cifrele, incetinirea ritmului de crestere economica exact pe pietele pe care Romania exporta", a spus seful statului.

Basescu a mai recomandat ministrilor sa isi faca anul viitor un buget realist, care sa nu aiba nicio legatura cu alegerile.

De asemenea, si ministrul de Finante a avertizat la inceputul saptamanii ca prognoza pe 2012 va trebui revizuita in scadere, in linie cu toate tarile din Europa.

"Inaintea misiunii FMI din iulie-august era o alta perspectiva financiara, acum toate tarile fac revizuiri ale prognozelor de crestere economica si cred ca Romania va trebui sa faca revizuirea prognozei de crestere economica si atunci sigur ca vedem care este spatiul fiscal pentru cheltuielile bugetare din anul 2012", a spus Ialomitianu.

Potrivit premierului Emil Boc, cifrele pe care se va face bugetul pe 2012 vor fi stabilite in octombrie impreuna cu Fondul Monetar International (FMI), Comisia Europeana si Banca Mondiala.

ING reduce estimarea de crestere pe 2012 cu 1,3%

ING reduce estimarea de crestere pe 2012 cu 1,3%ING Bank a revizuit in jos prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul viitor de la 3,5% la 2,2%, dar a mentinut estimarea pentru acest an la 1,5%.

"Contractia cererii interne a continuat. Aceasta, alaturi de tensiunile la nivel global, sugereaza o incetinire a cresterii in viitor. Mai mult, chiar si un an agricol normal in 2012 va insemna o productie mai mica decat in 2011. Acestea sunt principalele motive pentru care revizuim in jos estimarea de crestere a PIB in 2012", arata raportul bancii olandeze.


Economistul sef al BNR vede o revizuire a prognozei pe 2012 cu 1%

Economistul sef al BNR vede o revizuire a prognozei pe 2012 cu 1%Economistul sef al Bancii Nationale, Valentin Lazea, a declarat recent ca estimarea de crestere economica pentru anul viitor ar putea fi revizuita semnificativ in jos, la 2,5%, din cauza contextului international si a pierderii de "tractiune" a exporturilor.

Lazea a tinut sa precizeze ca opiniile sunt personale si nu reprezinta pozitia BNR.

Banca Nationala si autoritatile au estimat de comun acord cu FMI o crestere cuprinsa intre 3,5% si 4% pentru 2012. Totusi, la ultima vizita de lucru a Fondului Monetar prognoza de crestere economica pentru anul viitor a fost revizuita in scadere cu 0,2 puncte procentuale, de la 3,9% la 3,7%.

Mai mult, ultimul raport al FMI cu privire la perspectivele de crestere la nivel global indica pentru Romania un avans al PIB de 3,5% in 2012.


CNP limiteaza cresterea de anul viitor la 3%

CNP limiteaza cresterea de anul viitor la 3%Economia Romaniei nu va creste cu mai mult de 3% anul viitor, din cauza efectului de baza si a riscurilor de pe pietele de export, potrivit presedintelui Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), Ion Ghizdeanu.

"Se pare ca in 2012 sunt riscuri multe si poate fi o incetinire, sa vedem cat din impactul extern va fi compensat de cererea interna, de investitii, de absorbtia fondurilor UE. Incă e prea devreme sa dam o estimare", a spus Ghizdeanu, citat de Mediafax.

El a explicat ca determinante pentru rezultatul estimarii vor fi primele date privind evolutiile din luna august, care vor indica daca relatiile comerciale si comenzile au incetinit.

In varianta de primavara, CNP estimase pentru 2012 o crestere de 4%.


BCR ajusteaza in minus cu 1% estimarea de crestere pentru 2012

BCR ajusteaza in minus cu 1% estimarea de crestere pentru 2012Economistul sef al BCR, Lucian Anghel, a anuntat recent ca a revizuit in scadere estimarea de crestere economica pentru 2012, la 2,9%. Decizia a fost luata "pe fondul unui comportament volatil al pietelor externe si a persistentei temerilor legate de extinderea crizei la nivel european".

Totusi, desi noua estimare este mai mica cu 1%, Anghel isi pune mari sperante in segmentul constructiilor, mai ales in lucrarile de infrastructura.

Potrivit BCR, un miliard de euro investiti in infrastructura la inceputul lui 2012 ar insemna un plus in PIB de 0,5 – 0,7 puncte procentuale in primii doi ani si de 0,9 – 1 puncte procentuale in cinci ani de zile.

Estimarile anterioare ale BCR erau de 3,9% pentru 2012 si 2% crestere in acest an.




Raiffeisen scade estimarea pentru anul viitor cu 0,8%

Raiffeisen scade estimarea pentru anul viitor cu 0,8%Cel mai recent raport de analiza al Raiffeisen Bank indica un avans al PIB-ului pentru 2012 de 2,7%, in scadere cu 0,8% fata de estimarea initiala de 3,5%.

Revizuirea in jos a fost fundamentata pe datele economice recente din zona euro si Statele Unite, care indica riscuri in crestere in ceea ce priveste posibilitatea unei noi recesiuni.

Astfel, estimarea de crestere de 2,7% pentru 2012 ia in calcul faptul ca exporturile Romaniei in zona euro reprezinta 60% din total.

"In Romania, activitatile economice au incetinit in trimestrul doi. Productia industriala a scazut in ultimele cateva luni, iar increderea in industrie s-a redus, din cauza numarului mai mic al comenzilor", se arata in analiza Raiffeisen.

FMI va revizui prognoza de crestere la sfarsitul lui octombrie

FMI va revizui prognoza de crestere la sfarsitul lui octombrieFondul Monetar International a mentinut deocamdata prognoza de crestere pentru 2012 la nivelul de 3,5%, adica in intervalul de 3,5%-4% tintit la inceputul anului si de autoritati, potrivit datelor din raportul de perspectiva globala.

Totusi, prognozele se vor modifica cu siguranta, dupa cum spune Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI, intrucat raportul publicat recent a fost realizat "cu multe luni in urma, in alte circumstante".

"O sa fie o revizuire, dar nu doar pentru Romania, ci pentru toata lumea", a spus, pentru Wall-Street.ro, Mihai Tanasescu, care a precizat ca in prezent se mai asteapta date din economia romaneasca si se mai ajusteaza modelele, pentru ca pana la sfarsitul lui octombrie sa avem niste cifre sigure.

Pe de alta parte, cifra din ultimul raport al FMI este sensibil mai mica fata de estimarea din primavara, de 3,7%. De asemenea, si Comisia Europeana este asteptata sa isi modifice prognoza - in prezent tot de 3,7% - dupa evaluarea din octombrie, mai ales ca deja a revizuit in scadere perspectivele de crestere pentru zona euro.