10. Lucrurile SE PRECIPITA in Grecia

10. Lucrurile SE PRECIPITA in GreciaSpeculatiile privind intrarea Greciei in default (incapacitate de plata) au castigat teren vineri, iar angajamentul grupului G20 al celor mai mari economii ale lumii de a impiedica criza datoriilor de stat din zona euro sa afecteze bancile si economia globala a stabilizat pietele.

Doua ziare elene sustin ca ministrul grec al Finantelor, Evangelos Venizelos, ar fi afirmat ca intrarea in default ordonat, cu un "haircut" de 50% pentru detinatorii de obligatiuni, este unul dintre cele trei scenarii posibile pentru a pune capat crizei din Grecia.


Grecia este tara din Europa cu cea mai mare probabilitate de a intra in faliment, dar la nivel mondial sunt multe alte concurente care risca sa nu isi mai poata plati datoriile, potrivit unui top realizat de Economy Watch. Afla ce alte economii mari din lume sunt in pragul colapsului.

9. Autobuzele turistice din Bucuresti - Bilantul primei luni

9. Autobuzele turistice din Bucuresti - Bilantul primei luniAutobuzele supraetajate, inaugurate la sfarsitul lunii iulie de ministrului Turismului Elena Udrea, in Bucuresti, au transportat in prima luna 10.332 de turisti, incasand aproape 250.000 lei. Vezi cat isi propun autoritatile sa incaseze in fiecare luna.

In luna august 2011, au utilizat autobuzele turistice un numar de 10.332 turisti, din care 1.114 copii. De asemenea, pana la data de 26 august, linia turistica RATB a avut incasari de 241.590 lei”, se arata in datele RATB furnizate Wall-Street.ro.

Autobuzele supraetajate, inchiriate de RATB de la Regia de Transport din Constanta, au inceput sa circule la finele lunii iulie pe traseul turistic cuprins intre Piata Presei si Piata Unirii, costurile acestui proiect fiind suportate de RATB si de Ministerul Turismului.

Ministrul Elena Udrea a precizat la data inaugurarii ca toate costurile care tin de promovarea programului vor fi suportate de catre Ministerul Turismului, iar costurile de inchiriere care s-au ridicat la aproximativ 60.000 de euro pentru trei luni sunt suportate de catre RATB.

8. Cat va fi cursul la finele anului? Ce crestere va avea economia?

8. Cat va fi cursul la finele anului? Ce crestere va avea economia?Desi Banca Nationala a Romaniei a anuntat saptamana trecuta un curs de 4,2940 lei/euro, reprezentand maximul din 2011, pe fondul tensiunilor internationale, analistii estimeaza un nivel de 4,2 lei/euro la finele anului.

„Ne asteptam la o usoara intarire a monedei nationale pe masura ce Romania isi va imbunatati fundamentele economice si se va consolida trendul dezinflationist, astfel incat investitorii vor obtine dobanzi real pozitive pentru plasamentele lor in Romania. De asemenea, aprecierea leului ar putea fi sustinuta si de accelerarea absortiei fondurilor europene spre sfarsitul anului, precum si ameliorarea perceptiei investitorilor straini asupra perspectivelor de crestere ale tarii noastre”, a precizat Melania Hancila (foto), sefa departamentului de strategie si cercetare din cadrul Volksbank Romania.

Prognozele analistilor legate de rata inflatiei la final de an sunt influentate de eliminarea subventiei pentru caldura, masura fiind propusa in urma discutiilor dintre guvern si Fondul Monetar International (FMI).

Citeste aici mai multe detalii.

7. Lucianu si Lionachescu au batut palma

7. Lucianu si Lionachescu au batut palmaPe Radu Lucianu (42 de ani) si Doru Lionachescu (47 de ani) ii leaga o prietenie de multi ani, mai veche decat preluarea din 2008 a companiei Eurisko, condusa de Lucianu, in tranzactia de 24 de milioane de euro consiliata de Lionachescu.

Prietenia dintre cei doi manageri a fost unul dintre factorii care au condus la aparitia companiei Capital Property Advisors, infiintata la inceputul acestei veri de Radu Lucianu (foto) si cei patru actionari ai Capital Partners, in frunte cu Doru Lionachescu.

Activitatea Capital Property Advisors se va baza pe investitii, dar si pe consultanta si brokeraj imobiliar. Dupa ce primii bani au fost incasati din realizarea unor rapoarte de evaluare, Radu Lucianu spune ca va incheia doua tranzactii pana la sfarsitul anului, cu o valoare cumulata de 50 de milioane de euro.

Compania isi propune sa caute investitori si pentru portofoliile mai putin performante ale bancilor, purtand deja discutii cu doua banci, ale caror portofolii imobiliare totalizeaza 40 de milioane de euro.

Pe langa aceste directii, o nisa pe care se va concentra noua companie este cea a terenurilor agricole, daca Romania va trece peste complexele populiste de tipul “ne iau strainii tara”, spune Lionachescu.

“In vreme de refugiu, oamenii se vor retrage in imobiliare. E in natura umana sa investesti in proprietati. Insa in mod ombilical, tranzactiile sunt legate de accesul la finantare si de acest lucru vom profita noi”, afirma Doru Lionachescu.

6. Lupta la cutite pentru Fondul Proprietatea intre Austria si Polonia

6. Lupta la cutite pentru Fondul Proprietatea intre Austria si PoloniaOficialii Bursei din Viena au lansat un atac fara precedent la adresa Bursei din Varsovia acuzanu-i pe polonezi, printre altele, ca se lauda cu listari facute in piete nereglementate si ca sunt o bursa “in continuare sub controlul statului”.

Chiar daca oficial nimeni nu mentioneaza acest lucru, decizia administratorilor Fondului Proprietatea de a propune actionarilor o listare secundara pe Bursa de la Varsovia reprezinta scanteia care a declansat reactiile austriecilor din ultima perioada.

Citeste aici mai multe detalii

5.Facebook dezamageste utilizatorii in ziua in care Google+ devine public

5.Facebook dezamageste utilizatorii in ziua in care Google+ devine publicFacebook a anuntat, simultan cu iesirea din teste a Google+, schimbari majore la feed-ul de stiri, oferind prioritate post-urilor importante. Modificarile au starnit reactii adverse din partea multor utilizatori. Vezi de ce sunt acestia nemultumiti.

Pe masura ce concurenta dintre Facebook si Google creste, ambele companii incercand sa atraga privirile utilizatorilor si, implicit, bani, cea mai mare retea sociala din lume a anuntat ca va oferi prioritate stirilor importante. Astfel, daca nu te-ai logat pe Facebook de mai mult timp, vei vedea fotografiile cele mai importante si update-urile statusurilor din vremea de cand nu te-ai mai logat. Daca intri insa de cateva ori pe zi pe retea, vei vedea stiri recente. Ideea este ca utilizatorii sa vada tot timpul informatii care conteaza pentru ei.

Facebook a anuntat introducerea Facebook Timeline, noul profil al utilizatorului de Facebook. Afla cum poti sa-ti setezi noul profil.

4. Prognozele economice au fost date peste cap

4. Prognozele economice au fost date peste capDaca in primavara majoritatea analistilor si institutiile internationale vorbeau de o crestere de 3,5-4% pentru economia Romaniei in 2012, cele cateva luni de turbulente pe pietele financiare au dat peste cap toate prognozele. Cele mai pesimiste estimari indica acum un avans de 2% pentru PIB-ul de anul viitor.

nstitutul de la Viena pentru Studii Economice Internationale (WIIW) va revizui in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, de la 4% la 2,5-3%, din cauza cererii in scadere pe pietele de export ale Romaniei.

"Institutul WIIW va revizui in curand prognoza de crestere pentru 2011 la 1,8%, iar cea pentru 2012 la 2,5%-3%. Ultima (pe 2012 - n.r.) a fost cauzata de incetinirea cererii in principalele piete de export ale Romaniei", a declarat, pentru Wall-Street.ro, economistul Gabor Hunya (foto).


Vezi TOP cele mai mari ajustari pentru 2012

3. "Gaura neagra" de 12 MLD. lire sterline in finantele Marii Britanii

3. "Gaura neagra" de 12 MLD. lire sterline in finantele Marii BritaniiMinistrii britanici vor fi informati in aceasta toamna despre aparitia unei "gauri negre" de 12 miliarde lire sterline (13,8 miliarde euro) in finantele statului, anunt care ameninta sa deraieze strategia coalitiei de guvernare de a reduce deficitul bugetar, potrivit cotidianului Financial Times.

Publicatia a replicat modelul folosit de Biroul pentru Responsabilitate Bugetara, institutie independenta, in privinta imprumuturilor executivului si a ajuns la concluzia ca deficitul structural pentru 2011-2012 este acum cu 12 miliarde de lire, sau circa 25%, mai mare decat se estima anterior.

Cu numai doua luni ramase pana la discursul ministrului de Finante din 29 noiembrie, coalitia de la guvernare are de ales intre a extinde masurile de austeritate si pentru urmatorul ciclu parlamentar, sa introduca noi reduceri de cheltuieli sau sa majoreze taxele pentru a echilibra bugetul.

2. Ciao, dolce vita! Cronica tragediei italiene

2. Ciao, dolce vita! Cronica tragediei italieneIn era austeritatii care domina Europa, Italia spune "ciao dolce vita". Standard & Poor’s a adaugat inca un nume pe lista tarilor retrogradate din cauza crizei datoriilor: Italia. Decizia nu a surprins pietele, intrucat marile agentii de evaluare au avertizat inca din mai ca ratingul de credit este in pericol din cauza perspectivelor slabe de crestere economica. Cum arata cronologia unei tragedii in stil latin.

Unul dintre primele semnale care prevesteau retrogradarea Italiei a fost dat chiar de agentia Standard & Poor’s. In luna mai, oficialii S&P avertizau cu privire la o posibila taiere a ratingului avand in vedere ca guvernul de la Roma a ratat anumite tinte de incasari si deficit.

In iulie 2011 datoria publica a Italiei trece pentru prima data in istorie de 1,9 trilioane euro. Datoria Italiei este a treia cea mai mare din lume, dupa Japonia si SUA.

Citeste aici continuarea.

1. Basescu a transmis SUA ca ia in calcul un conflict militar Romania - Rusia

1. Basescu a transmis SUA ca ia in calcul un conflict militar Romania - RusiaIntr-o intalnire cu senatorul american Richard Lugar, care a avut loc la Bucuresti pe 27 august 2008, presedintele Traian Basescu si-a exprimat cat se poate de serios temerile ca Romania ar putea fi atrasa intr-un conflict militar cu Rusia, in Transnistria.

Conflictul s-ar fi dezvoltat dupa un scenariu similar cu cel din cazul Georgiei, la inceputul lunii august 2008, conform unei telegrame a Ambasadei SUA de la Bucuresti, intrata in posesia Wikileaks si facuta publica pe 1 septembrie.