Eliminarea riscului valutar

Eliminarea riscului valutarPotrivit economistului sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, marele avantaj al intrarii in zona euro ar fi eliminarea riscului valutar pentru acea parte a sectorului privat care s-a indatorat in euro.

Astfel, adoptarea monedei unice ofera o umbrela de protectie, dar pe de alta pare are repercusiuni serioase asupra populatiei, intrucat in cele mai multe cazuri aceasta resimte o diminuare a standardelor de viata, mai ales cand tara care intra in zona euro nu intruneste si criteriile de competitivitate.

"Avantajul de a fi in zona euro este umbrela de protectie pe care ti-o ofera o moneda mai puternica, dar daca ai un echilibru macro bun si politici sanatoase nu iti trebuie neaparat sa fii aparat de zona euro", sustine Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica.

Totusi, adoptarea euro este o obligatie pentru tarile din Europa Centrala si de Est, printre care si Romania, si tot ce pot sa faca ele este sa decida momentul in care sa treaca la euro.

"Daca zona euro va supravietui si acesta este cel mai probabil scenariu, obiectivul de adoptare a euro va ramane un obiectiv strategic pentru toate tarile din ECE", crede Ionut Dumitru.







Independenta politicii monetare

Independenta politicii monetarePe langa eliminarea riscului valutar, si strans legata de acesta, independenta politicii monetare constituie un avantaj important pe care il are, insa, o economie din afara zonei euro, mai ales in contextul crizei datoriilor si a revenirii economice firave.

Dificultatea politicii monetare in zona euro este deja cunoscuta si poate fi usor rezumata de sintagma "Europa cu doua viteze", intrucat sunt economiile puternice ale Germaniei si Frantei care se tem de o accelerare a inflatiei si, pe de alta parte, sunt verigile mai slabe din zona euro, precum Grecia, Portugalia, Irlanda si chiar Italia si Spania care au nevoie de stimuli pe partea monetara.

Ca urmare, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean Claude Trichet, si-a atras numeroase critici, intrucat nu putea sa opereze ajustari ale ratelor de dobanda fara sa nemultumeasca un grup de tari.

Decizia sefului BCE de a ridica dobanzile, desi criza inca nu se incheiase si chiar facea ravagii in statele PIIGS (Portugalia, Irlanda, Italia, Grecia, Spania), a multumit Germania, care se temea de un puseu inflationist, dar a nemultumit tarile cu economii mai slabe, care au primit astfel inca o lovitura in ceea ce priveste revenirea economica.

Economistul Daniel Daianu (foto) considera ca unul dintre avantajele Romaniei in fata unui nou val al crizei este tocmai faptul ca nu face inca parte din zona euro, ceea ce inseamna ca are o politica monetarea independenta.

Si analistul economic Lucian Isar sustine ca intrarea in zona euro atrage dupa sine pierderea libertatii in ceea ce priveste stabilirea provizioanelor, normelor de creditare, dobanzilor, cursului si rezervelor bancare, precum si in ceea ce priveste supravegherea politicii monetare.

"In majoritatea cazurilor, maniera in care BCE (Banca Centrala Europeana -n.r.) foloseste instrumentarul este semnificativ superioara BNR-ului, dar, in conditiile unei conduceri care sa fie preocupata nu doar de mandatul limitativ al reducerii inflatiei ci si de bunastarea natiunii, fiecare in sine reprezinta argumente pentru a ramine in afara zonei euro", explica Isar.


Libertatea cursului aduce castiguri de competitivitate

Libertatea cursului aduce castiguri de competitivitateIn contextul actual, libertatea de ajustare a cursului de schimb este un avantaj enorm pentru tarile din afara zonei euro, pentru ca acestea pot sa se echilibreze mai usor, crede Laurian Lungu, managing partner in cadrul Macroanalitica (foto).

Flexibilitatea cursului de schimb este o parghie importanta pentru stimularea competitivitatii, in contextul in care echilibrul macroeconomic conteaza foarte mult si, in plus, tarile din zona euro au un spatiu fiscal restrans din cauza crizei datoriilor.

"In prezent, daca am fi in zona euro, am avea mai putine parghii de sustinere a competitivitatii", spune Lungu, care explica ca Romania beneficiaza totusi de lipsa restrictiilor comerciale, ca membra a Uniuniii Europene.

De asemenea, economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa, afirma ca deprecierea cursului de schimb permite castiguri de competitivitate si ajustarea puterii de cumparare, fara sa fie nevoie de masuri drastice de reducere a veniturilor, asa cum s-a intamplat in tarile baltice dupa declansarea crizei financiare.

"Pentru a accede in Zona Euro, Romania trebuie sa indeplineasca anumite criterii. Desi criteriile nominale sunt cele mai cunoscute (Maastricht), competitivitatea economica va juca un rol foarte important in decizia de aderare (mai ales acum cand se vad efectele dezechilibrelor uriase de competitivitate din interiorul Uniunii
Monetare)", explica Bucsa.



Nesincronizarea cu economiile puternice din zona euro

Nesincronizarea cu economiile puternice din zona euroUn impediment al intrarii in zona euro, corelat cu pierderea independentei monetare, este sincronizarea insuficienta cu ciclul economic european, dupa cu remarca economistul sef al UniCredit Tiriac Bank, Dan Bucsa (foto).

El mentioneaza ca Romania reactioneaza in continuare cu intarziere la fluctuatiile economice din zona euro, cu toate ca acesta corelatie a crescut de la inceperea crizei financiare mondiale.

"Pericolul ar fi ca, in situatia iesirii dintr-o recesiune, reluarea cresterii economice intr-o Romanie membra a Zonei Euro sa fie incetinita de intarirea politicii monetare de catre Banca Centrala Europeana, ca reactie la accelerarea activitatii economice in tarile vechi membre ale Uniunii", explica Bucsa.

Pe langa insuficienta corelare a ciclurilor economice, decalajul economic dintre Romania si economiile puternice ale zonei euro are alte impedimente conexe: puterea de cumparare scazuta, dezvoltarea dezechilibrata a regiunilor geografice, puterea economica scazuta (masurata prin persistenta unui deficit de cont curent), precum si nereformarea economiei, ceea ce inseamna o pondere mare a firmelor de stat cu pierderi, a preturilor administrate in cosul de consum, concurenta redusa in multe ramuri, barierele de intrare in anumite sectoare (turism, agricultura).




Costuri de imprumut mai mici in conditii normale de piata

Costuri de imprumut mai mici in conditii normale de piataUn alt avantaj important pentru tarile din zona euro este ca se pot imprumuta mai ieftin de pe pietele internationale, datorita creditibilitatii pe care moneda euro o are, dar acest castig a fost sters in mare parte de criza datoriilor.

Laurian Lungu remarca ca, odata cu criza datoriilor suverane, costurile de imprumut au crescut destul de puternic pentru multe economii mari din UE si nu mai conteaza asa de mult apartenenta la zona euro.

In acelasi timp, Ionut Dumitru, economistul sef al Raiffeisen Bank, considera ca zona euro a adus beneficii majore pentru membrii ei, chiar daca acum apar si carcotasii care spun ca este mai bine fara moneda unica.

Insa, Dumitru crede ca beneficiile nu au fost exploatate in mod corect, asa cum s-a intamplat in cazul Greciei, care s-a imprumutat foarte ieftin pentru mult timp.

"Grecii au folosit palaria zonei euro pentru a se indatora foarte mult si a-si plati cheltuielile sociale", spune economistul Raiffeisen.

El apreciaza ca greseala facuta de Grecia putea fi corectata de oficialii UE. In plus, cheia pentru stabilitatea in zona euro este ca tarile care vor sa adopte euro sa fie si pregatite, iar cele care au fost nepregatite au de suferit in acest moment.

"Problema este ca unele state au intrat nepregatite si mai mult decat atat au avut si niste politici total nepotrivite ulterior", conchide Dumitru.