Consolidarea Fondului de Stabilitate

Consolidarea Fondului de StabilitateDecizia de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara (EFSF) ar putea fi luata in aceasta saptamana, cu toate ca deputatii slovaci s-au impotrivit marti acestei decizii.

Liderii slovaci au anuntat ca exista posibilitatea convocarii unui nou vot, la care opozitia social-democrata ar putea sustine consolidarea Fondului, insa data noului vot nu a fost stabilita inca.

Salvarea zonei euro depinde de marirea Fondului de stabilitate, iar acest lucru se poate realiza doar prin obtinerea acceptului din partea celor 17 state din uniunea monetara.

14-15 octombrie: Intalnirea ministrilor de Finante din G-20

14-15 octombrie: Intalnirea ministrilor de Finante din G-20Ministrii de Finante din cele mai mari 20 de economii se vor intalni vineri la Paris, pentru o serie de discutii care se vor incheia sambata. Pana atunci, proiectul de consolidare a EFSF ar trebui sa fie ratificat, daca legislativul slovac va aproba in cele din urma aceasta masura, la un al doilea vot.

Potrivit unei declaratii facute luna trecuta de sefii Finantelor din BRIC (Brazilia, Rusia, India, China), G-20 ar trebui sa incerce salvarea financiara a zonei euro.

Practic, intalnirea ministrilor de finante din G-20 va arata cat de sumbra a devenit situatia in Europa, scrie Business Insider.


19 octombrie: Grecia va fi paralizata de o noua greva

19 octombrie: Grecia va fi paralizata de o noua grevaMuncitorii din Grecia au anuntat ca vor inceta miercurea viitoare munca timp de 24 de ore.

Desi o greva de 24 de ore nu mai este o noutate in Grecia, tara paralizata in mod repetat de proteste si greve, sunt sanse mari ca acest nou eveniment sa ia o turnura violenta, in contextul in care masurile de austeritate s-au inasprit in ultima perioada.

20 octombrie: BCE ar putea pregati terenul pentru o taiere de dobanda

20 octombrie: BCE ar putea pregati terenul pentru o taiere de dobandaIntalnirea guvernatorilor Bancii Centrale Europene (BCE), care va avea loc in 20 octombrie, este un alt eveniment care nu trebuie sa scape investitorilor de pe pietele internationale.

Chiar daca este foarte putin probabil sa fie luata o decizie, oficialii BCE ar putea sugera totusi ca dobanda va fi redusa la sedinta din noiembrie sau sa anunte alte masuri de stabilizare a zonei euro.

21 octombrie: Ziua scadentei pentru Grecia

21 octombrie: Ziua scadentei pentru GreciaVineri, 21 octombrie, va fi o zi importanta pentru economia Greciei, intrucat un pachet de datorii de 2 miliarde de euro ajunge la scadenta.

Intrebarea de pe buzele investitorilor este legata de capacitatea Greciei de a rostogoli aceasta datorie. Daca proiectul de consolidare a EFSF va fi ratificat pana atunci, Grecia nu va avea probleme sa se refinanteze.

Pe de alta parte, daca Fondul de stabilitate nu va fi marit, statul elen isi va numara zilele pana la intrarea in incapacitate de plata.


23 octombrie: Consiliul European se reuneste

23 octombrie: Consiliul European se reunesteConsiliul European se va reuni in 23 octombrie la Bruxelles, dupa ce initial era programat pentru 17 octombrie, dar a fost amanat de presedintele Herman Van Rompuy.

Consiliul va discuta despre implementarea Fondului de stabilitate, precum si despre recapitalizarea bancilor si cum ar trebui sa fie aceasta facuta.

24 octombrie: FMI, BCE si CE vor emite un raport final asupra Greciei

24 octombrie: FMI, BCE si CE vor emite un raport final asupra GrecieiGrecia a fentat recent falimentul, dupa ce misiunea comuna a Comisiei Europene (CE), Fondului Monetar International (FMI) si Bancii Centrale Europene (BCE) a anuntat ca va acorda statului elen o transa de 8 miliarde euro in luna noiembrie.

Inspectorii CE, FMI si BCE au aratat ca Grecia va rata tinta de deficit din acest an, iar pentru a o respecta pe cea de anul viitor va fi necesara "implementarea decisiva" a masurilor de austeritate.

Totusi, raportul final al "troicii" va fi emis in 24 octombrie.

1 noiembrie: Mario Draghi il inlocuieste pe Trichet la sefia BCE

1 noiembrie: Mario Draghi il inlocuieste pe Trichet la sefia BCEDin noiembrie, Mario Draghi va deveni noul presedinte al Bancii Centrale Europene (BCE), inlocuindu-l astfel pe Jean-Claude Trichet, care a fost aspru criticat de investitori pentru pasivitate si politica de majorare a dobanzilor.

Astfel, pietele financiare spera acum ca Draghi sa fie mult mai activ decat Trichet si sa previna o catastrofa a zonei euro, mai ales ca tara sa de origine, Italia, este una dintre cele mai vulnerabile economii din uniunea monetara.

Noul sef al BCE ar putea fi inclinat astfel sa reduca dobanzile, pentru a ajuta economiile lenese din zona euro.

3 noiembrie: Prima sedinta de politica monetara a noului sef BCE

3 noiembrie: Prima sedinta de politica monetara a noului sef BCENoul sef al Bancii Centrale Europene, Mario Draghi, va lua prima decizie de politica monetara in sedinta din 3 noiembrie.

Draghi il va inlocui pe Jean-Claude Trichet de la 1 noiembrie si este asteptat sa taie dobanda de politica monetara, in consens cu asteptarile pietelor.

3-4 noiembrie: Liderii G-20 se intalnesc la Cannes

3-4 noiembrie: Liderii G-20 se intalnesc la CannesZvonuri despre un pachet de salvare pentru zona euro au aparut luna trecuta la intalnirea comuna a Bancii Mondiale si FMI, cand liderii tarilor BRIC (Brazilia, Rusia, India, China) au anuntat ca vor avea grija ca masurile de salvare sa fie o prioritate pentru G-20.

La summitul de la Cannes vom putea vedea cat de mare este interesul liderilor G-20 pentru salvarea zonei euro.