Slovacia se joaca cu zona euro

Slovacia se joaca cu zona euroDeputatii slovaci au respins consolidarea Fondului, decizia acestora riscand sa agraveze criza datoriilor in Uniunea monetara. "Dintre cei 124 de deputati prezenti, 55 au votat pentru, noua au votat impotriva si 60 nu au votat deloc", a declarat vicepresedintele Parlamentului, Pavol Hrusovsky.

Pentru aprobarea masurii, Guvernul avea nevoie de votul unei majoritati de 76 de deputati.

Rezultatul votului ar putea duce la caderea guvernului de centru dreapta condus de Iveta Radicova, care considera votul de marti drept motiune de incredere in Cabinet.

Liderii europeni nu coopereaza

Liderii europeni nu coopereazaEuropenii nu colaboreaza intre ei pentru a salva euro. Astfel, liderii statelor din Europa sunt sfatuiti sa coopereze pentru rezolvarea crizei din zona euro, intrucat solutiile nationale pot conduce doar la disolutie, considera, intr-o scrisoare deschisa postata pe site-ul Financial Times, miliardarul George Soros si alti 95 de lideri politici, economisti si sefi de companii.

"Criza din zona euro are nevoie de o solutie acum. Actualele masuri sunt prea putin, prea tarziu si precipita instabilitatea din sectorul financiar global. Euro este departe de a fi perfect, dupa cum a evidentiat criza. Dar raspunsul este de a-l imbunatati si nu de a-i permite sa submineze, posibil sa distruga, sistemul financiar global", se arata in scrisoare.

Spania restrictioneaza piata muncii

Spania restrictioneaza piata munciiAutoritatile spaniole au decis recent sa puna bariere pentru muncitorii romani. Cum? Madridul a impus obligatia ca romanii sa aiba permise de munca inainte de a merge sa lucreze in Spania.

Spania era printre putinele tari vest europene care si-a deschis o mare parte a pietei muncii imediat dupa aderarea Romaniei la UE in 2007, potrivit RFI, care a publicat informatia in premiera. La 1 ianuarie 2009 Spania a deschis complet piata muncii pentru romani. Din acel moment, formalitatile pe care trebuia sa le indeplineasca un roman pentru a ocupa un loc de munca in Spania au devenit aceleasi ca pentru un cetatean spaniol.


Franta expulzeaza imigranti

Franta expulzeaza imigrantiChiar daca UE si insistutiile sale incurajeaza libera circulatie a cetatenilor, Franta continua sa expulzeze imigranti. Astfel, de la inceputul anului au fost repatriati 17500 de imigranti clandestini, potrivit RFI.

"Nu dorim o Franta a comunitarismului, nu dorim ca Franta sa fie o juxtapunere de comunitati, culturi, grupuri avand fiecare istoria si religia sa”, a spus Claude Guéant , ministrul de Interne din Franta.



Danezii au pus controale permanente la frontiere

Danezii au pus controale permanente la frontiereExecutivul de la Copenhaga a luat recent o decizie controversata: controale permanente la frontierele tarii, fapt care a suscitat vii reactii din partea partenerilor europeni. Ei au denuntat masura, pentru ca violeaza principiul liberei circulatii in spatiul Schengen, potrivit EVZ.ro.

Totusi, noul Guvern danez a anuntat ca va anula controalele permanente la frontier. Astfel, premierul social-democrat danez Helle Thorning Schmidt a anuntat la prezentarea programului sau, ca Guvernul va anula controalele vamale permanente la frontierele regatului, o masura controversata a Executivului aflat la sfarsit de mandat.