Locul 10 - Romania

Locul 10 - RomaniaRomania s-a clasat in 2010 pe locul 69 la nivel mondial in ceea ce priveste coruptia, cu un scor de 3,7, fiind astfel mai putin corupta decat Bulgaria si alte tari din Europa, potrivit Transparency International.

Clasamentul realizat in fiecare an de organizatia Transparency acorda un punctaj maxim de 10 pentru cele mai putin corupte tari din lume si un punctaj mic pentre fruntasele in ceea ce priveste coruptia.

Romania este la fel de corupta ca El Salvador, Panama sau Cuba.

Locul 9 - Bulgaria

Locul 9 - BulgariaBulgaria ocupa locul 73 la nivel mondial in clasamentul Transparency International si are un scor in ceea ce priveste coruptia de 3,6.

Vecinii de la sud de Dunare se compara in ceea ce priveste nivelul coruptiei cu tari precum Trinidad si Tobago, El Salvador sau micul stat din Oceania Vanuatu.

Sursa foto: Flickr


Locul 8 - Grecia si Serbia

Locul 8 - Grecia si SerbiaGrecia si Serbia se plaseaza pe locul 78 la nivel mondial si pe locul opt in Europa din punct de vedere al nivelului coruptiei.

Transparency International le-a acordat un scor de 3,5 puncte. Cele doua tari balcanice se pot compara in privinta coruptiei cu Lesoto, China si Columbia.

Locul 7 - Albania

Locul 7 - AlbaniaAlbania este la egalitate cu Maroc, India si Jamaica in clasamentul mondial al coruptiei, fiind pe locul 87.

Transparency International i-a acordat un scor de 3,3 puncte.

Sursa foto: Flickr

Locul 6 - Bosnia si Hertegovina

Locul 6 - Bosnia si HertegovinaStatul din Balcani a primit un punctaj de 3,2 si ocupa al 91-lea loc la nivel mondial.

Bosnia si Hertegovina se aseamana cu statele africane Liberia, Dijobouti si Gambia, in privinta coruptiei.

Sursa foto: Flickr


Locul 5 - Republica Moldova

Locul 5 - Republica MoldovaVecinii nostri de peste Prut stau mai rau decat noi in ceea ce priveste coruptia, obtinand un scor de numai 2,9 puncte de la Transparency International.

Totodata, Republica Moldova este foarte jos si in clasamentul mondial, pe locul 105, alaturi de Argentina, Kazahstan si Senegal.

Sursa foto: Flickr

Locul 4 - Kosovo

Locul 4 - KosovoMicul stat kosovar este al patrulea in Europa in functie de nivelul coruptiei si pe locul 110 in lume, foarte departe de primele locuri, care in clasamentul Transparecy International reflecta nivelurile cele mai reduse ale corputiei.

Kosovo are un scor de 2,8 puncte si se situeaza in topul mondial la acelasi nivel cu Indonezia, Insulele Solomon si Bolivia.

Sursa foto: Flickr

Locul 3 - Belarus

Locul 3 - BelarusBelarus ocupa locul trei in Europa la coruptie, cu un scor de 2,5 puncte. Rangul global este de 127 din 178 de tari, ordonat in functie de cea mai putin corupta tara.

Belarus este pe aceeasi treapta cu Ecuador, Liban si Siria in topul Transparency.

Sursa foto: Flickr

Locul 2 - Ucraina

Locul 2 - UcrainaIn Europa, Ucraina este a doua cea mai corupta tara, avand un punctaj de 2,4, potrivit metodologiei Transparency International.

La nivel mondial este pe locul 134, asemenea unor state ca Togo, Zimbabwe si Sierra Leone.

Sursa foto: Flickr

Locul 1 - Rusia

Locul 1 - RusiaRusia este cea mai coprupta tara din Europa si pe locul 154 din 178 la nivel global, la fel ca Papua Noua Guinee, Tadjikistan si Kenya.

Potrivit clasamentului Transparency, Rusia are cel mai mic scor din Europa, de 2,1 puncte.

Sursa foto: Flickr