Regimul fiscal

Regimul fiscalCIS recomanda reintroducerea sistemului de amanare a platii TVA pentru bunurile importate din afara UE, pana cand vor ajunge la destinatarul final din Romania sau din alt stat membru UE. Sistemul s-a aplicat pentru scurt timp la inceputul lui 2007.

Daniel Anghel, partener pe taxe in cadrul KPMG Romania, sustine ca eliminarea prefinantarii TVA la importuri ar spori competitivitatea Romaniei.

Totodata, Anghel mentioneaza ca majorarea TVA aplicata anul trecut de Guvern a fost o greseala si a luat pe nepregatite mediul de afaceri. Ca urmare, CIS sustine acum reducerea cotei la vechiul nivel de 19%, masura care ar stimula si cererea interna.

De asemenea, pentru simplificarea sistemului fiscal si stimularea investitiilor, CIS cere introducerea legii holdingurilor in Romania, reducerea contributiilor de asigurari sociale, exceptarea de la plata impozitului in Romania pentru fondurile de investitii cu sediul in strainatate si scutirea totala la plata impozitului pe profitul reinvestit.

"Lipsa legislatiei in ceea ce priveste holdingurile stopeaza cresterea economica. Daca ar fi introdusa o astfel de lege, Romania ar atrage cu siguranta investitii importante", spune Daniel Anghel.

Piata fortei de munca

Piata fortei de muncaIn acest sector, Consiliul Investitorilor Straini puncteaza nevoia de flexibilizare a relatiilor de munca, in plus fata de ce s-a obtinut prin introducerea Codului Muncii la inceputul acestui an.

Mihai Bogza, presedintele consiliului de administratie al Bancpost, crede ca piata muncii ar avea de castigat daca angajatorii ar putea sa faca disponibilizari in functie de performanta angajatilor si sa poata aplica mai usor sanctiuni disciplinare.

"In mod istoric, Romania a avut un avantaj competitiv din perspectiva costurilor reduse cu forta de munca, dar acest avantaj s-a erodat din nefericire pentru Romania si din fericire pentru salariati. Trendul este ca aceasta erodare sa continue", a spus Bogza.

El precizeaza ca acest avantaj, odata pierdut, trebuie sa fie inlocuit cu ceva si de aceea CIS a propus o flexibilizare mai mare a pietei muncii.

Sectorul public

Sectorul publicPotrivit raportului CIS, Romania are inca multe neajunsuri in ceea ce priveste recuperarea decalajelor fata de standardele europene.

Investitorii considera ca pentru a corecta efectele recesiunii si pentru a relua cresterea economica sustenabila sectorul privat ar trebui sa conlucreze cu autoritatile statului pentru a implementa masurile necesare de reformare a sectorului public.

CIS identifica ca prioritati reducerea cheltuielilor prin rationalizare, debirocratizare si depolitizare si cresterea veniturilor bugetare, prin imbunatatirea colectarii taxelor si reducerea evaziunii fiscale.

Mariana Gheorghe, directorul executiv al Petrom, a mentionat ca eficientizarea si imbunatatirea performantei institutiilor publice se numara printre principiile pe care pune accent CIS.

De asemenea, ea subliniaza si necesitatea rezolvarii deficitului de infrastructura (educatie, sanatate, transporturi, etc...), precum si sporirea investitiilor publice, care ar asigura o crestere a competitivitatii pe termen lung.

Nu in ultimul rand, CIS recomanda accelerarea substantiala a vitezei de absorbtie a fondurilor europene.

Sectorul energetic

Sectorul energeticSectorul energetic are un potential mare de crestere, in opinia directorului executiv al Petrom, alaturi de agricultura si transporturi.

Dar pentru a atrage noi investitii in energie, CIS considera ca este nevoie de o liberalizarea treptata a pietei si de o deschidere reala a sectorului de producere a energiei electrice catre investitorii privati, fara distorsiuni suplimentare de piata.

"Trebuie sa fim constienti ca se vor intampla multe lucruri in piata energiei, intrucat Romania are nevoie sa produca pana in 2016 inca 6.000 MW", a spus Eric Stab, managerul pe Romania al GDF Suez.

Intrebat despre efectele sociale pe care le va avea liberalizarea pietei de energie, Stab a raspuns ca exista mecanisme de protejare a clientilor vulnerabili fata de cresterea preturilor la energie.

De asemenea, Consiliul Investitorilor Straini recomanda cresterea integrarii in sectorul european al energiei, in special in ceea ce priveste infrastructura de gaz si electricitate.

Mediul macroeconomic

Mediul macroeconomicClaudia Pendred, director in cadrul BERD, sustine ca Romania are un potential mare pentru a profita de reluarea cresterii economice la nivel mondial, dar cel putin pentru 2012 avansul PIB este supus riscurilor legate de criza zonei euro si de vulnerabilitatea exporturilor.

Recent, BERD a redus drastic prognoza de crestere economica a Romaniei in 2012, cu 2,7 puncte procentuale, la 1,1%, din cauza expunerii mari la economia Greciei, o revizuire mai ampla intre statele in care banca este prezenta fiind aplicata doar Slovaciei.

"Taierea perspectivelor de crestere in 2012 nu a fost aplicata doar in cazul Romaniei, ci pentru toate economiile emergente, si a fost cauzata de criza zonei euro", a spus Claudia Pendred.

Ea a explicat ca Romania va fi afectata pe linia exporturilor, intrucat consumatorii europeni si-au pierdut increderea, ceea ce inseamna ca vor cumpara mai putin si, ca urmare, Romania va exporta mai putin.

Sursa foto: Agerpres