10. Ce spune Tiriac despre 2012

10. Ce spune Tiriac despre 2012Omul de afaceri Ion Tiriac (foto) apreciaza ca Romania nu va iesi din criza anul viitor, asa cum estimase anterior, romanii vor fi nevoiti "sa stranga centura", iar Guvernul va trebui sa comunice permanent cu mediul de afaceri pentru a identifica problemele si aplica masurile necesare.

"Credeam ca in 2012 (...) ne merge ceva mai bine. Din pacate nu cred ca este cazul. Romanul trebuie sa stranga centura", a declarat omul de afaceri la emisiunea "Dupa 20 de ani", citat de Mediafax.


El a adaugat ca, in eventualitatea unor noi imprumuturi, spera ca autoritatile vor directiona fondurile pentru investitii, in special in infrastructura.

Citeste aici continuarea articolului.

Sursa foto: Agerpres.

9. De ce nu trebuie sa plecati la drum fara un plan de business

9. De ce nu trebuie sa plecati la drum fara un plan de businessIn conditiile in care economia a crescut in ultimii 20 ani fara prea mari eforturi, antreprenorii romani nu au fost nevoiti sa se gandeasca strategii de business. O greseala fundamentala, considera Eusediu Margasoiu, managing partner in cadrul companiei de consultanta The Network, ce subliniaza importanta elaborarii de scenarii, care, odata construite, ofera oamenilor de afaceri un avantaj competitiv intr-un ”ocean plin de rechini”.

”Planificarea strategica reprezinta coloana vertebrala a fiecarei afaceri. Consider actuala criza o oportunitate pentru Romania. In aceasta perioada dificila exista aceste terapii de soc – criza, revolutii – care provoaca toate paradigmele existente. Construim scenarii pe care le pregatim si le punem la sertar si astfel reusim sa controlam lucrurile. Cand simti ca detii controlul castigi siguranta si ai un avantaj competitiv”, a spus Eusediu Margasoiu (foto), in cadrul emisiunii Start-Up Wall-Street.

Citeste aici continuarea articolului.

8. De ce nu se tem greii din banking de taxarea bancilor

8. De ce nu se tem greii din banking de taxarea bancilorCele mai mari banci austriece, Erste si Raiffeisen, prezente si pe piata locala, spun la unison ca sunt slabe sanse ca in Romania sa fie introdusa o taxa bancara, intrucat Banca Nationala s-ar opune unei astfel de masuri, insa o schimbare de guvern ar putea totusi schimba datele problemei.

"Nu exista planuri serioase de a introduce o taxa speciala pe banci, intrucat influenta banca centrala a Romaniei se opune unei astfel de masuri", se arata in raportul Sectorul Bancar din Europa Centrala si de Est 2011 realizat de Raiffeisen.

Citeste aici continuarea articolului.

7. De ce trebuie sa scapam de "baietii destepti" cu profituri nemeritate

7. De ce trebuie sa scapam de "baietii destepti" cu profituri nemeritateGuvernul trebuie sa grabeasca privatizarile si numirea managerilor privati la companiile de stat pentru a schimba definitiv sistemul in care baietii destepti se bucura de profituri nemeritate, a declarat luni seful misiunii FMI de evaluare a acordului preventiv cu Romania, Jeffrey Franks (foto), citat de Mediafax.

"Trebuie sa scapam definitiv de un sistem in care baietii destepti din setorul public si sectorul privat se bucura de profituri nemeritate, in timp ce angajatii lor si publicul larg plateasc aceste activitati ineficiente", a spus Franks.


Seful misiunii FMI spune ca a vazut destula detreminare din partea ministrilor si autoritatilor romane in general pentru grabirea procesului de privatizare si numirea managementului privat la companiile de stat, dar crede ca este nevoie de mai multa actiune si definititvarea legislatiei pana la finele anului.

Citeste aici continuarea articolului.

6. Pentru cine cresc lefurile

6. Pentru cine cresc lefurileCastigul salarial mediu nominal net a fost in septembrie de 1.464 lei, in crestere cu 0,6% (9 lei) fata de august si cu 9,3% comparativ cu aceeasi luna din 2010, cele mai mari valori inregistrandu-se in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, iar cele mai mici in hoteluri si restaurante, scrie Mediafax.

Astfel, in extractia petrolului brut si a gazelor naturale castigul salarial net a fost de 4.027 lei, iar in hoteluri si restaurante de 866 lei, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Castigul salarial mediu nominal brut a fost in septembrie de 2.017 lei, in crestere cu 12 lei fata de august.

Citeste aici continuarea articolului.

5. De ce a treia economie din zona euro este pe marginea prapastiei

5. De ce a treia economie din zona euro este pe marginea prapastieiCand toata lumea incepea sa isi traga rasuflarea ca urmare a rezolvarii unei parti din problemele Greciei, pietele financiare primesc o noua lovitura, de aceasta data din partea Italiei.

In dimineata zilei de miercuri au aparut primele informatii potrivit carora premierul Italiei, Silvio Berlusconi, isi va anunta demisia daca planul de relansare financiara a tarii va fi adoptat.

Insa chiar daca spectacolul politic este pe cale sa se termine in Italia, cel financiar pare sa fie abia la inceput: dupa anuntul privind demisia lui Berlusconi si dupa ce dupa ce firma de clearing LCH.Clearnet a ridicat marja minima pentru tranzactionarea de obligatiuni italiene, costurile de imprumut ale Italiei au crescut la un nou maxim record. Randamentul obligatiunilor cu maturitatea la 10 ani au depasit astfel pragul critic de 7%, noteaza The Wall Street Journal.

Citeste aici continuarea articolului.

4. Cum arata filmul unei insolvente de 120 mil. euro

4. Cum arata filmul unei insolvente de 120 mil. euroProiectul rezidential Asmita Gardens, amplasat pe Splaiul Unirii din Bucuresti, a fost lansat in anul 2005 si construit in perioada 2006-2010, in urma unei investitii de 120 de milioane de euro. Citeste in slide-urile de mai jos cum s-a transformat o astfel de investitie in cea mai mare insolventa din piata imobiliara.

Citeste aici continuarea articolului.

3. Cat de realizabil e un deficit bugetar de 1,9% din PIB

3. Cat de realizabil e un deficit bugetar de 1,9% din PIBReprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, a declarat ca, pentru atingerea tintei de deficit bugetar de 1,9% anul viitor, nu se vor lua masuri noi de reducere a cheltuielilor, intrucat masurile adoptate acum un an si jumatate au produs si realizeaza in continuare o consolidare puternica.

„Nu vor fi scaderi de salarii si pensii. Reajustarea sistemului administrativ este un proces care a inceput, noua lege a muncii incepe sa produca niste efecte, iar noua lege a pensiilor incepe sa echilibreze sistemul de pensii. Reformele structurale facute acum un an si jumatate incep sa-si arate roadele pecuniar in sistemul bugetar. De aceea, principala idee e cum compensam aceasta turbulenta externa pentru ca cresterea economica sa fie sustenabila. Investitiile publice, atragerea fondurilor europene sau politicile publice pentru atragerea de ISD trebuie sa fie pilonii principali pentru ca cresterea anului 2012 sa fie sustenabila”, a explicat, pentru Wall-Street.ro, Mihai Tanasescu (foto).

Citeste aici continuarea articolului.

2. Unde sunt posturi libere in 2012

2. Unde sunt posturi libere in 2012Locul 3. Domeniul financiar

"Este un domeniu care va fi intotdeauna in top, iar motivele sunt foarte simple. In special pe timp de criza avem nevoie de oameni, specialisti, care sa faca diferenta, care sa stie sa gestioneze resursele", a declarat pentru Wall-Street.ro Floriana Enescu, Managing Director al Qualia.

Indiferent de marime si tip, fiecare firma are in componenta sa un departament financiar.

Vezi aici care sunt locurile 2 si 1.

1. Cum arata bugetul pe 2012

1. Cum arata bugetul pe 2012Guvernul va taia pentru anul viitor din alocarile bugetare pentru jumatate dintre ministere, inclusiv la Educatie, Cultura, Agricultura si Justitie, dar si pentru Parlament, comparativ cu fondurile din acest an, majorand insa bugetele Administratiei Prezidentiale si serviciilor de informatii.

Proiectul de buget pentru anul viitor, citat de Mediafax, prevede in forma actuala majorari de bugete la:

Administratia Prezidentiala (de la 28,8 milioane lei executie preliminata in acest an la 29,6 milioane lei anul viitor)

Inalta Curte de Casatie si Justitie (de la 60,9 milioane lei la 62,7 milioane lei)

Curtea Constitutionala (de la 12,4 milioane lei la 13,9 milioane lei)

Ministerul Afacerilor Externe (de la 540,6 milioane lei la 646,2 milioane lei)

Citeste aici continuarea articolului.