Mentinerea cotei unice la 16%

Mentinerea cotei unice la 16%Premierul Emil Boc a declarat in fata parlamentarilor cu ocazia discutarii bugetului pe 2012 ca guvernul va mentine cota unica de 16% si TVA-ul de 24% si in 2012, pentru predictibilitatea mediului de afaceri.

Desi cota unica atrage teoretic investitii straine, fiind una dintre cele mai mici din Europa, Romania pierde teren in fata vecinilor nostri de la sud de Dunare, care au o cota unica de 10%.

Guvernul promite totodata mentinerea cotelor reduse de TVA la nivelul de 5% pentru constructii de locuinte sociale de pana la 120 mp, a caror valoare nu depaseste suma de 380.000 lei, respectiv 9% pentru medicamente, manuale scolare, carti, ziare, reviste, cazarea hoteliera si alte servicii culturale, potrivit unui comunicat transmis de Andreea Vass, consilierul primului ministru.

Continuarea acordarii de garantii de stat

Continuarea acordarii de garantii de statPotrivit Andreei Vass, Guvernul va continua sa acorde garantii de stat prin intermediul Ministerului de Finante, Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Fondului de Garantare a Creditelor pentru Agricultura si a EximBank.

Totusi, in ciuda unor bugete mari pentru garantii, programul Mihail Kogalniceanu care isi propune sa sprijine IMM-urile a avut un start greoi, in conditiile in care la doua luni de la inceperea programului bancile acordasera doar 15 credite, din 2.000 de dosare analizate.

Potrivit Agentiei pentru Implementarea Proiectelor si Programelor pentru IMM-uri (AIPPIMM), principala problema a programului Mihai Kogalniceanu este timpul indelungat de evaluare a dosarelor.

Cresterea investitiilor publice cu 2 miliarde lei

Cresterea investitiilor publice cu 2 miliarde leiRomania este fruntasa in Europa in ceea ce priveste investitiile publice ca procent din PIB, depasind chiar Polonia in 2010. Astfel, Guvernul isi propune pentru anul viitor mentinerea primei pozitii in UE, prin cresterea cu 2 miliarde euro a cheltuielilor cu investiile publice, de la 36,1 miliarde lei in acest an, la 38,1 miliarde lei in 2012, ceea ce ar insemna 6,6% din PIB.

"Suplimentarea fondurilor pentru investitii publice va sustine in primul rand, realizarea celui mai ambitios program de dezvoltare a infrastructurii rutiere din ultimii 20 ani, pentru ca in anul 2013 sa avem 865 km de autostrada", scrie Andreea Vass.

Totusi, bilantul din acest an este dezamagitor: din cei 117 kilometri de autostrada promisi, doar 53 km au fost realizati.

Continuarea programelor Prima Casa, Rabla si Casa Verde

Continuarea programelor Prima Casa, Rabla si Casa VerdeGuvernul si-a propus pentru 2012 continuarea programelor Prima Casa, Rabla si Casa Verde, programe care au reusit sa atenueze din scaderea sectoarelor respective.

Totusi, dupa cum declara Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), nici Programul Rabla nu a mai fost asa de cautat anul acesta.

Programul nu a reusit sa resusciteze piata auto, statisticile la 11 luni fiind sumbre. Vanzarile de vehicule au scazut in primele 11 luni cu 7,1% comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, la 103.314 unitati, potrivit APIA.

Cresterea absorbtiei fondurilor structurale la 6 miliarde euro

Cresterea absorbtiei fondurilor structurale la 6 miliarde euroAtragerea de fonduri structurale trebuie sa fie o prioritate in 2012 pentru Guvern, tinand cont ca absorbtia a cateva miliarde de euro poate sa aduca o crestere economica sigura pentru Romania, indiferent de contextul macroeconomic extern.

Pentru 2012, Guvernul isi propune atragerea a 6 miliarde euro, din care 2,5 miliarde din fondurile destinate agriculturii si 3,5 miliarde euro din fondurile de coeziune.

Totusi, tinta de 6 miliarde euro este poate prea ambitioasa, avand in vedere ca pana acum Romania a fost codasa Europei la acest capitol.

Reforma companiilor de stat

Reforma companiilor de statReforma companiilor de stat este una dintre cerintele FMI si capitolul la care statul a batut pasul pe loc pana acum.

In 2012, Guvernul promite vanzarea de pachete minoritare de actiuni si imbunatatirea guvernantei corporative. "Pe termen scurt urmarim vanzarea unor pachete de actiuni de 15% din capitalul social la Transelectrica, Transgaz si Romgaz si ofertarea unor pachete minoritare prin majorare de capital social cu 10% la Hidroelectrica si Nuclearelectrica", potrivit comunicatului transmis de consilierul primului ministru.

Totusi, oferta de listare a Romgaz a fost deja amanata o data, ea fiind programata initial pentru acest an. Termenul s-a amanat pentru 2012, dar nu este cunoscuta data la care statul va incerca sa aduca pachetul de actiuni pe Bursa.

Simplificarea procedurilor fiscale

Simplificarea procedurilor fiscaleSimplificarea procedurilor fiscale este o una dintre masurile prin care Guvernul incearca sustinerea mediului de afaceri.

Astfel, statul va incerca sustinerea contribuabililor aflati in dificultate financiara, prin esalonarea la plata a obligatiilor fiscale pe o perioada de pana la 5 ani, reducerea cu 50% a penalitatilor de intarziere in cazul platii obligatiei principale si a dobanzilor aferente pana la 30 iunie 2012 si stingerea cu prioritate a tuturor obligatiilor principale si apoi a accesoriilor, in ordinea vechimii.


Implementarea proiectelor in regim de parteneriat public-privat

Implementarea proiectelor in regim de parteneriat public-privatPrintre prioritatile Guvernului pentru 2012 se numara si implementarea proiectelor in regim de parteneriat public-privat, in special proiectele de infrastructura, precum autostrada Comarnic-Brasov, autostrada Sibiu-Pitesti, dar si pe cele din domeniul energiei, hidrocentrala Tarnita-Lapustesti sau unitatile nucleare 3 si 4 de la Cernavoda.

Reactoarele 3 si 4 de la Cernavoada sunt in stand-by de mai bine de sase ani, statul fiind in continuare in cautare de investitori. Proiectul reactoarelor a fost amanat de mai multe ori, iar noul termen de realizare este anul 2019.

Managerii producatorului de aluminiu Alro Slatina au declarat in aceasta toamna ca proiectul celor doua reactoare este sortit esecului si compania Alro, cel mai mare consumator de electricitate din tara, nu ia in calcul investitia in proiectul nuclear.