George Soros: Datoriile statelor s-au extins ca "un cancer"

George Soros: Datoriile statelor s-au extins ca "un cancer"Celebrul speculator, cunocut in special pentru ca a pus umarul la devalorizarea lirei sterline in 1992, estima inca din 2010 ca austeritatea va prelungi criza financiara. "Abia acum am intrat in actul doi al acestei drame, iar o criza de tip W nu poate fi scoasa din calcul", spunea Soros in 2010, apreciind totodata ca datoriile statelor s-au extins "ca un cancer".

Predictia lui Soros a reusit cel putin pe jumatate, intrucat criza datoriilor s-a extins "ca un cancer" de la Grecia la Italia si Spania. In plus o a doua recesiune ameninta zona euro, ceea ce ar confirma estimarea speculatorului cu privire la o criza in forma de "W".

Joseph Stiglitz: Recesiunea poate sa dureze pana in 2012

Joseph Stiglitz: Recesiunea poate sa dureze pana in 2012Laureatul premiului Nobel pentru Economie, Joseph Stiglitz, averitza inca din 2008 ca vom trece printr-o recesiune la fel de grava ca Marea Depresiune. Ulterior, el a afirmat ca "trebuie sa ne pregativ pentru ca recesiunea sa dureze pana in 2012, daca nu tehnic, atunci cu siguranta practic".

Stiglitz a avut dreptate cu privire la recesiunea prelungita, avand in vedere ca finalul lui 2011 a adus o rasturnare a prognozelor de crestere, temerile fiind din ce in ce mai mari ca o contractie s-ar putea intoarce in Europa.

Paul Krugman: Ar putea urma o perioada de crestere anemica

Paul Krugman: Ar putea urma o perioada de crestere anemicaDe asemenea, si Paul Krugman spunea in plina criza financiara ca recesiunea va fi probabil una de lunga durata, pentru ca in 2009 sa mizeze pe o imbunatatire a situatiei pana in 2011, cu toate ca "situatia va continua sa fie grea". El anticipa, si o facea corect, ca revenirea se va lasa mult asteptata, chiar si daca s-ar aplica cele mai bune politici de stimulare.

„Cel mai tare ma tem ca vom intra într-o perioada de crestere anemica de cel putin doi, trei ani", spunea Krugman. Retrospectiv, vedem ca avea dreptate, cel putin in Europa fiind din ce in ce mai multe voci care pariaza pe o japonizare a zonei euro, adica o perioada lunga de letargie economica.

Sursa foto: Nobel Media AB

Nouriel Roubini: Zona euro reprezinta cel mai mare risc pentru cresterea mondiala

Nouriel Roubini: Zona euro reprezinta cel mai mare risc pentru cresterea mondialaRoubini semnala la inceputul anului ca zona euro reprezinta cel mai mare risc pentru cresterea economiei mondiale, in contextul in care masurile anticriza ale europenilor sunt nesustenabile.

Afirmatia s-a dovedit justificata si Grecia este cel mai bun exemplu, intrucat dupa fiecare repriza de masuri de austeritate pietele se linisteau doar pentru o scurta perioada, pentru ca apoi sa observe ca situatia financiara a economiei elene este la fel de grava si sa ceara noi reforme.

Alte profetii ale lui Dr. Doom isi asteapta confirmarea. Pentru China, Roubini vede o aterizare fortata a economiei, cel mai probabil in 2013, cand investitiile se vor dovedi neprofitabile. "Bancile chinezesti au datorii de trilioane de dolari si estimez ca 30% din aceste imprumuturi vor deveni neperformante. Lovitura va fi asupra bancilor!”, averitiza Roubini.

Mai mult, Roubini s-a remarcat prin semnalul de alarma tras cu privire la autodistrugerea capitalismului si la sansa ca doctrinele marxiste sa prinda iar radacini.