Cum vad austriecii evolutia economiei

Cum vad austriecii evolutia economieiDirectorii executivi ai companiilor austriece se asteapta la o crestere economica mica in urmatorii trei ani in Romania, insa cu o intensificare in acelasi timp a presiunii asupra marjelor de profit si a mediului concurential.

Pentru a putea trece cu succes prin criza economica, companiile austriece, printre investitorii cei mai dinamici in Europa Centrala si de Est, planifica in Romania masurile necesare pentru optimizarea relatiilor cu clientii, extinderea canalelor de distributie si ameliorarea calitatii productiei.

Nu toate industriile sunt afectate in aceeasi masura. Un potential mai mare de crestere economica este vazut de managerii intervievati in sectorul energetic si al utilitatilor, urmat de industria transportatorilor. Acest lucru poate fi explicat prin necesitatea urgenta a Romaniei de a recupera in domeniul infrastructurii.

Aici sunt vizate in special capacitatile de productie din domeniul energetic, modernizarea si dezvoltarea retelelor de distributie sau canalizare si a cailor de transport, precum si serviciile logistice.

Romania se plaseaza pe locul sase in Europa atat in topul dupa numarul de proiecte de investitii straine directe, cat si in cel dupa numarul de noi locuri de munca create in 2008.

Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla mai multe despre rezultatele studiului companiei vieneze de consultanta.

Romanii sunt optimisti, in ciuda lipsei unei baze solide

Romanii sunt optimisti, in ciuda lipsei unei baze solideConform respondentilor, companiile romanesti reprezinta niste parteneri de afaceri deosebit de optimisti. Directorii executivi intervievati au insa probleme cu stilul local de conducere patriarhal, caracterizat de simtul scazut al raspunderii, modul imprecis de lucru si lipsa punctualitatii.

De asemenea, investitorii austrieci se confrunta din plin cu birocratia excesiva din Romania. Nivelul crescut de coruptie reprezinta ca si pana acum, o problema grava. Critice sunt si nivelul scazut de calificare al colaboratorilor si instabilitatea cadrului juridic din Romania.

Este nevoie de stimularea performantei

Este nevoie de stimularea performanteiExista o serie de masuri pentru inlaturarea acestor probleme in Romania. Dr. Markus Imgrund, Senior Project Manager Horváth & Partners, recomanda optimizarea transparentei interne in ceea ce privesc structurile de costuri, precum si optimizarea strategica a relatiilor cu clientii si a activitatilor de vanzare.

Se recomanda si implementarea know-how-ului vest european si stimularea performantei in randul angajatilor. „Este necesar ca middle managementul sa fie implicat activ in aceste schimbari si sa existe o motivare corespunzatoare a managerilor, altfel exista riscul ca acestia sa paraseasca compania in cateva luni pentru cativa euro in plus“, avertizeaza Mag. Gerhard Gottlieb. Senior Project Manager-ul de la Horváth & Partners ofera de multi ani consultanta companiilor internationale la intrarea pe piata in Romania.

Procente:
  • 82% din companiile austriece ar mai efectua acelasi volum de investitii, sau chiar mai mare;
  • 77% dintre managerii austrieci considera ca cel mare potential de crestere va fi in industria energetica/utilitati si transport/infrastructura;
  • 52% din companiile producatoare planifica o extindere a capacitatii de productie, in timp ce in companiile prestatoare de servicii aceasta tendinta se regaseste la doar 19%;

Riscul unor rate scazute de crestere a economiei romanesti

Riscul unor rate scazute de crestere a economiei romanestiCompaniile austriece se asteapta la o crestere economica scazuta in urmatorii trei ani.

Raportul Fondului Monetar International prezice insa o contractie a economiei de peste 4% pentru 2009.

In urma studiului, reiese faptul ca directorii executivi ai companiilor din domeniul serviciilor sunt mai pozitivi la estimarea cresterii economice decat cei din sectorul industrial.

Barclays vine cu estimari si mai sumbre: economia Romaniei va scadea in 2009 cu 6%.

Cel mai mare potential de crestere: Energie si utilitati

Cel mai mare potential de crestere: Energie si utilitatiCel mai mare potential de crestere, este vazut de directorii executivi in sectorul energetic si al utilitatilor, urmat de sectorul transporturi.

Acest lucru poate fi explicat prin necesitatea mare a Romaniei de a recupera in domeniul infrastructurii, lucru ce va fi evident pentru dezvoltarea capacitatilor in domeniile energetic, modernizarea si dezvoltarea retelelor de distributie sau canalizare si a cailor de transport, precum si serviciile logistice.



Romania ca piata de distributie

Romania ca piata de distributieRomania este interesanta din doua puncte de vedere: Pe de-o parte ca o piata cu 22 milioane de clienti potentiali in sectorul bunurilor de consum, pe de alta parte pentru potentialul de investitii in infrastructura.

Infiintarea unor filiale locale este preferata ca forma de penetrare a pietei

Prin infiintarea de filiale locale, acestea isi pot implementa propriile modele de afaceri, fara a tine cont de structurile si modelele de comportament traditionale. In masura in care sunt preluate companii romanesti, se prefera actionariate majoritare.


Intreprinzatorii sunt multumiti de dezvoltarea Romaniei

Intreprinzatorii sunt multumiti de dezvoltarea Romaniei82 % din intreprinzatorii chestionati ar mai efectua acelasi volum de investitii, sau chiar mai mare comparat cu cel initial. Numai o minoritate (18%) ar investi mai putin sau chiar deloc in Romania.

Barometrul pentru Romania a fost efectuat de catre Horváth & Partners Management Consultants in lunile martie si aprilie 2009. Au fost intervievati in total 58 de directori executivi austrieci din diferite branse. 84% din toate companiile participante la studiu sunt active in Romania de mai mult de trei ani, numai 16% din companii fiind relativ noi veniti pe piata, cu o activitate in Romania mai scurta de trei ani.