Locul 10 - Bulgaria

Locul 10 - BulgariaVecinii nostri de peste Dunare prezinta cel mai redus risc de faliment in cadrul topului realizat de CMA DataVision, cu o probabilitate de 24,95% de a nu putea sa-si plateasca datoriile.

Marja la contractele Credit Default Swaps (CDS), ce asigura contra incetarii platii la creditele pe cinci ani, a urcat pana la 405 puncte de baza.

Bulgaria este cel mai nou si mai sarac membru al Uniunii Europene si a intrat in prima recesiune din ultimii 11 ani. De asemenea, statul este in stransa legatura cu Fondul Monetar International (FMI) pentru o posibila finantare de urgenta.

Bulgaria a avut o crestere economica anuala de aproximativ 6% in ultimii ani, dar acum se confrunta cu un deficit de cont curent si datorii straine mari, fiind unul dintre statele expuse crizei globale a creditelor.

Locul 9 - California

Locul 9 - CaliforniaCel mai mare stat din Statele Unite ale Americii are un deficit bugetar de 24 miliarde dolari si mai are nevoie de 2,8 miliarde dolari pentru a face fata cheltuielilor imediate.

California are un risc de neplata a datoriilor de 27,75% si o marja a CDS-urilor de 363,32 puncte de baza.

California a inlocuit Romania in urma calculelor zilnice realizate de CMA. La inceputul lunii, Romania avea un risc legat de datorii de 25,4% si o marja CDS pe cinci ani de 390 puncte de baza, potrivit NewsIn.

Desi marjele CDS-urilor sunt mai mari in cazul Romaniei, ceea ce a primat in clasament a fost probabilitatea de a intra in incapacitate de plata.

Locul 8 Lituania

Tara baltica are un risc de neplata a datoriilor de 29,60% si o marja a credit default swap-urilor de 501,93 de puncte de baza.

Fondul Monetar International a estimat recent ca economia Lituaniei va scadea in 2009 cu mai mult decat se estimase pana acum si a salutat decizia statului de a metine cursul monedei nationale – litas - fixat la euro.

Banca centrala lituaniana a estimat o comprimare a economiei cu 15,6% anul acesta, in timp ce ministerul de Finante a anuntat ca exista riscul unei scaderi cu 18,2% a produsului intern brut.

Economia Lituaniei s-a comprimat in primul trimestru peste asteptarile initiale, in timp ce premierul Andrius Kubilius estimeaza ca produsul intern brut ar putea scadea in 2009, per total, cu pana la 15%.

Locul 7 Kazakhstan

Marjele CDS-urilor statului Kazakhstan se afla la 495 puncte de baza, in timp ce riscul de neplata a datoriilor este de 29,81%.

Din cauza problemelor cauzate de criza financiara, trei dintre principalele banci din Kazahstan au acceptat, in luna octombrie a anului trecut, o nationalizare partiala.

Bancile din Kazahstan sunt vazute ca deosebit de expuse la criza creditelor, pietele locale de capital fiind efectiv inghetate.

Locul 6 Dubai

Din cauza imprumuturilor contractate de catre stat pentru dezvoltare si constructia diferitelor proiecte, Dubai detine un risc de nereturnare a datoriilor de 32,34%.

Marja credit default swap-urilor pe cinci ani este de 550,36 puncte de baza.

Locul 5 Letonia

Dupa ce a primit un imprumut in valoare de 5 miliarde euro din partea FMI si a Uniunii Europene, din cauza unei scaderi accentuate a veniturilor bugetare, Letonia are un risc de neplata a datoriilor de 37,70%. De asemenea, marjele CDS-urilor sunt de 686,66 puncte de baza.

Letonia se afla in fruntea unei liste de cel putin opt state europene care ar putea intra in incapacitate de plata, conform Royal Bank of Scotland.

Ministrul de Finante al tarii, Einars Repse, a estimat ca deficitul ar putea atinge valoarea de 11,6% din PIB, in acest an, chiar si in conditiile unei reduceri cu 10% a cheltuielilor bugetare.

Locul 4 Islanda

Intrarea in recesiune a Islandei in ultimul trimestru al anului trecut a determinat guvernantii tarii sa contracteze un credit de 2,1 miliarde dolari din partea Fondului Monetar International si de 2,5 miliarde dolari din partea tarilor nordice. Tara se confrunta cu un risc de neplata a datoriilor de 37,90%.

Dupa ce s-a estimat ca Produsul Intern Brut (PIB) al Islandei s-ar putea comprima cu 10,6% in 2009, statul a anuntat, la inceputul lunii iunie, ca poarta discutii cu Rusia in privinta unui eventual imprumut.

Locul 3 Venezuela

Riscul de neplata a datoriilor a statului din America de Sud este de 63,37%, al doilea cel mai ridicat din regiune, iar marja CDS-urilor este de 1.452,50 puncte de baza.

Venezuela se confrunta cu o inflatia foarte ridicata, care ar putea ajunge la finalul anului la 28% si are stabilit un curs valutar in raport cu dolarul de 2,15 bolivari/dolar, in conditiile in care pe piata neagra moneda americana se vinde la 6 bolivari.

In urma unei incercari de a scapa de dependenta fata de Statele Unite, Venezuela a incheiat un contract de creditare in valoare de 4 miliarde dolari cu China pentru finantarea proiectelor de infrastructura.

Locul 2 Ucraina

FMI a fost de acord anul trecut cu un program de creditare de 16,4 miliarde dolari pentru Ucraina, ca parte a unui plan de ajutorare a statului in contextul crizei financiare.

In conditiile unei scaderi a economiei in primul trimestru al anului de circa 20%, Ucraina se confrunta cu un risc de neplata a datoriilor de 67,18% si cu o marja a CDS-urilor de 1.769,31 puncte de baza.

Pe langa problemele cu care se confrunta guvernanti tarii, Ucraina este prinsa intr-un nesfarsit razboi al gazelor cu Rusia, din cauza cheltuielilor foarte ridicate pentru achizitionarea acestei resurse.

Locul 1 Argentina

Argentina are cel mai mare risc de nerambursare a datoriilor din glob, de 71,07%, in conditiile in care marjele CDS-urilor ajung la 1.980,30 puncte de baza.

Economia Argentinei, cea de-a doua ca marime din America de Sud, a crescut in T1 cu 6,8%, cel mai redus nivel din 2002 din cauza scaderii ponderii agriculturii si constructiilor.