Estimari tot mai pesimiste

Estimari tot mai pesimisteIn trimestrul al doilea, economia Romaniei a scazut din nou, insa intr-un ritm mai temperat decat in primele trei luni din 2009, potrivit analistilor Raiffeisen Bank.

In plus, conform analistilor grupului ING, Produsul Intern Brut (PIB) al Romaniei s-ar putea contracta cu mai mult de 8,6% in trimestrul doi din 2009, ca urmare a deteriorarii situatiei din sectorul constructiilor mai mult decat datele luate in calcul in prognoza anterioara.

Analistii Raiffeisen Bank aprecieaza ca Produsul Intern Brut (PIB) real s-a contractat cu 7,5% in aprilie, mai si iunie, fata de perioada similara din 2008.

Continua sa navighezi in acest slideshow pentru a afla ce alte evenimente de business au marcat aceasta saptamana.

Un nou CEO la Rompetrol

Un nou CEO la RompetrolDinu Patriciu (foto) va ramane in componenta consiliului director al Rompetrol, cgiar si dupa ce a vandut integral grupul companiei de stat KazMunaiGaz (KMG) din Kazakhstan.

Noul director general executiv al grupului este Saduokhas Meralyiev, care lucreaza din mai anul trecut in cadrul companiei si are mai bine de 30 de ani de stagiu in acest domeniu, lucrand in companii internationale precum Chevron. Acesta a fost totodata director general adjunct al grupului Rompetrol.

Meralyiev spune ca nu intentioneaza sa disponibilizeze personalul din productie si ca, in prezent, cel mai important lucru este conducerea si reducerea cheltuielilor.

Start la Prima Casa

Start la Prima CasaDupa ce BRD a acordat primul imprumut din programul Prima Casa, in valoare de 51.500 euro, Banca Transilvania a semnat si ea conventia cu Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri si a aprobat deja primul sau credit in cadrul programului “Prima casa”.

Creditul acordat de BRD prin Programul Prima Casa este de 51.500 euro, la o dobanda anuala efectiva (DAE) de 5,6%, pe o perioada de 30 de ani, rata lunara actuala fiind de 300 euro. Tinerii care au luat imprumutul il folosesc pentru achitarea unui apartament de 2 camere din cartierul Colentina din Capitala.

De cealalta parte, clientul BT este din Cluj-Napoca si are 25 de ani, iar destinatia banilor este cumpararea unui apartament cu o camera, care are o valoare totala de 35.500 de euro. Suma contractata este de 15.500 de euro, pe o perioada de 10 ani. Primul client BT al programului “Prima Casa” a venit cu un avans de 20.000 de euro, iar rata lunara este de 165 de euro. Dobanda perceputa de Banca Transilvania este de 5,099% (EURIBOR la 3 luni + 4pp).

In urma acestor prime imprumuturi, Comisia Europeana (CE) s-a sesizat si a contactat autoritatile romane in legatura cu programul de finantare Prima Casa pentru a verifica daca ajutorul de stat respecta regulile UE privind concurenta, a declarat purtatorul de cuvant al CE, Jonathan Todd.





Somajul, o problema tot mai mare

Somajul, o problema tot mai mareNumarul somerilor a crescut in iunie cu 22.127, pana la 548.930, nivel maxim al ultimilor trei ani si patru luni si mult peste estimarea initiala a Ministerului Muncii privind numarul de someri de la finalul anului, arata datele publicate de Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca.

Cele mai mari rate ale somajului s-au inregistrat in judetele Vaslui (12,1%) si Mehedinti (10,6%), iar cele mai scazute in Ilfov (1,5%) si Bucuresti (1,8%).

In primele sase luni ale acestui an au fost incadrati in munca 7.830 de someri din Bucuresti, iar numarul somerilor care au absolvit cursuri de calificare sau recalificare organizate de AMOFM Bucuresti a stagnat la 143 de persoane, cat fusesera la finalul lunii martie.

Una din doua firme cu peste 50 de angajati a concediat in 2009

Una din doua firme cu peste 50 de angajati a concediat in 2009In scopul de a reduce cheltuielile, 52% dintre companiile mari, cu peste 50 de angajati au facut disponibilizari in 2009, arata un studiu efectuat de Mercury Research in luna aprilie.

Disponibilizarea de personal este doar una dintre masurile luate de companii in 2009 pentru a face fata crizei. Doar 16% dintre companii au declarat ca in 2009 numarul angajatilor va creste.

Pintre masurile luate de companii pentru a face fata crizei se numara inghetarea salariilor, reducerea sau blocarea bugetelor de investitii, team building-uri sau bonusuri, precum si disponibilizarea de personal.

Exista totusi si companii care nu au luat niciuna dintre aceste masuri. Spre exemplu, 20% dintre companiile mari (peste 50 de angajati) si 40% dintre cele medii (10-49 angajati) nu au actionat in niciuna dintre aceste directii.

Bancherii taie din dobanzi

Bancherii taie din dobanziDobanzile la depozite si la credite, practicate de bancile comerciale, se vor ajusta "la fel de repede cum s-a ajustat si deficitul de cont curent", iar romanii ar putea "avea surpriza de a se intoarce din vacanta si de a gasi dobanzile ajustate", potrivit declaratiilor facute de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu (foto).

Guvernatorul Bancii Nationale a spus ca dobanzile din piata monetara s-au recorelat cu dobanda de politica monetara, urmand sa aiba loc si ajustarea dobanzilor la active si pasive, care se face cu intarziere.

Astfel, Banca Comerciala Romana (BCR) si Raiffeisen Bank sunt printre primele banci mari care anunta reduceri considerabile ale dobanzilor la creditele pe zona de retail.

Anca Dumitru ramane la sefia BVB

Anca Dumitru ramane la sefia BVBAncai Dumitru, care a preluat functia de director general al BVB la sfarsitul anului trecut, odata cu demisia lui Stere Farmache, i-a fost prelungit mandatul pe care il are la conducerea operatorului de piata.

Aceasta a declarat, pentru Wall-Street, ca este onorata sa fie reconfirmata de Consiliul Bursei in functia de director general. "Cea mai mare contributie au avut-o colegii mei, echipa BVB, care prin activitatea lor au sprijinit proiectele Bursei si implicit conducerea executiva. Si in perioada urmatoare vom mentine acelasi ritm sustinut in activitatea noastra, implementarea si promovarea de noi proiecte impreuna cu brokerii membri fiind principala noastra prioritate", a declarat ea.

Intalnire G8

Intalnire G8Liderii grupului informal G8, al celor mai industrializate state, cred ca economia mondiala este in continuare amenintata de "riscuri considerabile" si ar putea avea nevoie de ajutor suplimentar, potrivit unui proiect de document obtinut de Reuters.

Liderii G8 s-au reunit in orasul L'Aquila, grav afectat de cutremurul din aprilie, iar discutiile au inceput cu subiectul crizei economice, inaltii responsabili admitand ca au subestimat gravitatea acesteia cu ocazia reuniunii din 2008 din Japonia.

Inainte de a pleca, gazda summitului, Silvio Berlusconi, a vorbit de "rezistenta" Chinei pe probleme de mediu.

Documentele obtinute de Reuters inainte de inceperea summitului G8 au avertizat ca exista "riscuri semnificative la adresa stabilitatii economice si financiare", iar renuntarea la pachetele de stimuli ar trebui sa aiba loc doar dupa "asigurarea revenirii economice".

Inflatia anuala, la un nivel minim al ultimelor 22 de luni

Inflatia anuala, la un nivel minim al ultimelor 22 de luniRata anuala a inflatiei a scazut in iunie la 5,86%, potrivit estimarilor, de la 5,95% in mai, pe fondul ieftinirii alimentelor si cresterii temperate a preturilor la marfuri nealimentare si servicii, arata datele publicate de Institutul National de Statistica (INS).

Banca Nationala a Romaniei (BNR) tinteste in acest an o inflatie de 3,5% plus sau minus un punct procentual (2,5-4,5%), dar ultima sa prognoza indica un nivel al inflatiei de 4,4% la finalul anului, revizuita usor in scadere fata de nivelul estimat anterior.

De asemenea, BNR a revizuit in scadere prognoza pentru inflatia la finalul anului viitor, de la 3,2% la 2,8%, in conditiile in care tinta pentru anul viitor a fost stabilita la 3,5%, plus sau minus un punct procentual.

Fostul presedinte Unilever South Central Europe, numit consilier prezidential

Fostul presedinte Unilever South Central Europe, numit consilier prezidentialAlexandrina Gatej si-a finalizat in luna mai mandatul de presedinte al Unilever South Central Europe, devenind parte a echipei Unilever pentru Europa Centrala si de Est (ECE), ca Business Development Director.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat vineri, 10 iulie a.c., decretul pentru numirea in functia de consilier prezidential a Corinei-Alexandrina Gatej, fostul presedinte al Unilever South Central Europe, in cadrul departamentului Mediul de Afaceri Intern si International al Administratiei Prezidentiale.