Impozitarea luxului

Impozitarea luxuluiIntroducerea unui impozit pe lux ar contribui substantial la cresterea veniturilor bugetare, de care Romania are atata nevoie in aceasta perioada presarata d cu probleme financiare.

“In Romania nu este impozitat luxul. Trebuie identificat ce inseamna lux, sa facem acea corelatie intre veniturile personale, justificate prin bilanturi, salarii, participatii detinute si luxul etalat. Acesta din urma nu este impozitat, fapt de altfel frustrant pentru orice cetatean normal. Avem o serie de astfel de cazuri pe care le cunoastem din mass-media”, declara Luminita Ristea, managing partner in cadrul Nexia International.

Ea spune ca statul este dator sa ofere un tratament fiscal corect si egal tuturor cetatenilor, care in prezent nu se ofera.

Ristea crede ca impozitul platit pe lux ar trebui corelat cu impozitul pe venit sau pe cel de avere.

"Ar fi normal sa existe taxe semnificative pe masinile ce depasesc 30.000 euro si pe proprietatile de lux, cum ar fi imobilele cu 16 camere. Intr-un fel ar trebui sa fie impozitat un Tico si in alt fel o masina Maserati sau Lamborghini", spune Ristea.

Taxarea terenurilor necultivate

Taxarea terenurilor necultivateDe asemenea, taxarea terenurilor agricole ar stimula incasarile la bugetul statului, sunt de parere reprezentantii Nexia.

Astfel, proprietarii terenurilor agricole necultivate care refuza sa le valorifice la adevaratul potential trebuie sa le dea in arenda sau sa plateasca o taxa statului.

“Nu s-a stabilit o strategie agricola, iar aceste terenuri necultivate ale diferitelor firme, investitori sau persoane fizice trebuie lucrate, iar in caz contrar sa se plateasca o taxa sau sa-l introduca in arenda. Ceva trebuie facut pentru a valorifica potentialul sectorului agricol, iar astfel s-ar sprijini si economia si implicit colectarea la bugetul de stat”, explica Ristea.


Plata anticipata a impozitului pe profit

Plata anticipata a impozitului pe profitReprezentantul Nexia International sustine ca plata anticipata de catre firme a impozitului pe profit ar putea aduce venituri sigure la bugetul de stat.

"In prezent, acest impozit este platit anticipat doar de catre banci. Daca s-ar aplica si la companii, ar fi o modalitate de a asigura statului venituri constante", explica Ristea.

In schimb, majorarea TVA-ului in actualul context economic ar duce la incasari mai mici la buget, pe fondul diminuarii semnificative a consumului.

Managerul a adaugat ca masurile enumerate ar trebui să fie introduse in modificarile aduse Codului Fiscal.

Eliminarea impozitului forfetar

Eliminarea impozitului forfetarRistea crede ca incasarile din impozitul forfetar vor fi la nivelul asteptarilor Ministerului Finantelor, desi pana in prezent si-au suspendat activitatea aproape 100.000 de firme.

Totusi, compania de consultanta cere eliminarea impozitului forfetar, care a cauzat cresterea numarului de falimente. „Impactul semnificativ nu va fi la 6 luni, ci la finele anului, cand vom mai vedea un val de falimente sau de intrare in regim derogatoriu al companiilor”, adauga Dinu Petre, avocat partener in cadrul Cunescu, Balciu si Asociatii.

O activitate mai eficienta a Fiscului

O activitate mai eficienta a FisculuiDe asemenea, este necesara cresterea eficientei activitatii Fiscului, aflat acum in subordinea Agentiei Nationale de Administrare Fiscal (ANAF).

Colectarea taxelor ar putea fi imbunatatita daca fiscul ar pune in practica toate instrumentele juridice pe care le are la dispozitie si daca toate legile in vigoare ar fi aplicate pentru scoaterea la suprafata a economiei gri, explica Ristea.

Posibilitate de alegere a anului fiscal

Posibilitate de alegere a anului fiscalNu in ultimul rand, este necesar sa existe posibilitatea alegerii anului fiscal in functie de statul de origine al companiei-mama, in cazul companiilor multinationale.

“Daca s-ar aplica si reglementa prin lege, ar fi o ciclicitate mai mare a incasarii impozitelor. Statul trebuie sa dea dovada de flexibilitate in ceea ce priveste incasarile”, concluzioneaza Ristea.