Opt banci imprumuta finantele cu 1 mld. euro

Opt banci imprumuta finantele cu 1 mld. euroMinisterul Finantelor Publice (MFP) a angajat un imprumut de 1 mld. euro de la banci cu scopul de a restructura datoria pe termen scurt, a confirmat presedintele Romaniei Traian Basescu.

"Conditiile sunt mai avantajoase decat daca s-ar imprumuta pe piata externa", a spus Basescu.

Faptul ca Ministerul Finantelor s-a imprumutat de la opt banci cu un miliard de euro prin forma unui club-loan, pentru acoperirea deficitului bugetar, a fost confirmat la The Money Channel, si de presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers.

Varianta de finantare prin "club loan" este mai flexibila decat un credit sindicalizat sau o emisiune de eurobonduri si reprezinta o alternativa la titlurile de stat.

ING Bank se retrage din Prima Casa

ING Bank se retrage din Prima CasaIn urma analizei Conventiei de Garantare pentru programul „Prima Casa”, primite de la Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), ING Bank Romania a ales sa nu mai participe la proiectul propus de Guvern, insa va lansa un produs de creditare similar celor oferite prin acest program, pentru care va practica dobanzi comparabile.

"Noul produs se va acorda extrem de rapid. Imobilul achizitionat poate fi orice casa in care clientul doreste sa locuiasca, nu neaparat prima sa casa. Aceasta oferta de creditare sustine initiativa si efortul notabil al Guvernului pentru revigorarea sectorului imobiliar” , a declarat directorul diviziei de retail a bancii, Albert Roggemans.

Bancherii invoca faptul ca procedura de acordare a garantiei presupune o administrare speciala de catre banca, generand astfel costuri suplimentare ce nu sunt in concordanta cu modelul de distributie al ING Bank.

Oferta ING Bank va fi lansata pe piata bancara romaneasca in vara acestui an.


Repozitionarea Armonia va costa 1,5 mil. euro

Repozitionarea Armonia va costa 1,5 mil. euroDezvoltatorul RED Management Capital neaga inchiderea centrului comercial Armonia si spune ca este vorba doar de o repozitionare a proiectului intr-un Discount Shopping Park. Aceasta repozitionare va costa circa 1,5 milioane de euro si va dura cel mult noua luni.

"In urma analizelor de piata, s-a dovedit ca este nevoie sa repozitionam centrul Armonia, pentru a asigura viabilitatea proiectului. Pentru aceasta activitate am alocat fonduri de aproximativ 1-1,5 milioane de euro si estimam ca intervalul de aproximativ 6-9 luni este suficient pentru implementarea noului proiect in galeria de la Braila”, ne-au explicat reprezentantii RED Management Capital.

Armonia Braila a fost deschis in noiembrie 2008, in urma unei investitii de circa 45 milioane de euro si are o suprafata inchiriabila de 37.000 mp. Cel mai mare chirias este Carrefour, care a inchiriat o suprafata de 8.000 mp. Desi surse din piata imobiliara spun ca, inca dinaintea deciziei de repozitionare a proiectului Armonia, Carrefour intentiona sa inchida magazinul, reprezentantii retailer-ului au declarat ca vor redeschide indata ce reconfigurarea proiectului va fi terminata.

Prima luna de crestere a preturilor la apartamente

Prima luna de crestere a preturilor la apartamenteIulie este prima luna din ultimul an in care se poate observa o tendinta evidenta de crestere a preturilor la apartamente, arata analiza lunara realizata de compania de consultanta imobiliara Colliers International.

„Nu este o crestere majora, incadrandu-se in limitele a maxim +4%, dar ceea ce face speciala aceasta luna de vara este cresterea constanta in toate sectoarele, doar sectorul 1 simtind o usoara depreciere, cu 2%”, au declarat reprezentantii Colliers.

Preturile apartamentelor de doua camere au crescut cel mai mult, datorita programului „Prima casa”, observandu-se un plus intre 10 si chiar 15% in ultima perioada, potrivit Colliers. „Este foarte greu, daca nu chiar imposibil sa gasim acum apartamente de doua camere sub 60-62.000 de euro in zone precum Militari, Titan sau Iancului. Acestea sunt zone cu preturi medii, care se incadreaza in plafonul maxim de 57.000 euro impus in cadrul programului”, se arata in analiza companiei de consultanta imobiliara.

Schimbari in Prima Casa

Schimbari in Prima CasaBancile implicate in programul "Prima Casa" vor semna, la sfarsitul saptamanii, o noua conventie cu Fondul National de de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), prin care se vor stabili procedurile legale de executare a garantiei.

"Au fost clarificate unele aspecte legale, care intereseaza mai putin consumatorul, si au fost lamurite toate punctele care impiedicau programul. Pentru fiecare punct in parte am gasit un acord si a mai ramas ca unii consilieri juridici sa gaseasca formula legala pentru ca aceste aspecte sa fie puse in aplicare", a spus, citat de NewsIn, vicepresedintele Raiffeisen Bank responsabil cu divizia retail, Razvan Munteanu, dupa intalnirea bancherilor cu premierul Emil Boc.

In plus, executarea silita a imobilelor achizitionate prin Programul "Prima Casa" va trece in sarcina bancilor in situatia in care statul refuza sa plateasca garantia din FNGCIMM, potrivit noilor norme de aplicare, care clarifica conditiile derularii programului guvernamental.

Potrivit vechilor norme de aplicare a Programului "Prima Casa", garantia de stat se platea finantatorului (bancii n.r.) de catre Ministerul Finantelor, din Fondul de Garantare, urmand ca statul sa recupereze suma respectiva prin executarea silita a imobilului. Execuarea silita urma sa fie facuta de ANAF.

Creditul guvernamental: Avans de 232%

Creditul guvernamental: Avans de 232%Creditul guvernamental a crescut in luna iunie cu 10,7%, pana la 36.740,2 milioane lei. La 30 iunie 2009, creditul guvernamental s-a majorat cu 232,0% (213,6 la suta in termeni reali) fata de 30 iunie 2008.

Volumul creditelor acordate de banci populatiei si firmelor s-au erodat in iunie cu 0,5% fata de luna mai, calculat la valoarea in lei, pana la 198,06 miliarde lei. Ritmul anual de crestere s-a temperat la 11,2%, calculat in termeni nominali, de la 15,9% in mai.

Aceasta este a patra luna consecutiva de scadere a creditului neguvernamental comparativ cu luna precedenta, dupa un declin de 2,1% in martie, de 1% in aprilie si de 0,7% in mai.

In mai, creditul neguvernamental scazuse 0,7% fata de luna precedenta, dupa un declin de 1% in aprilie si de 2,1% in martie. La finalul lui mai, creditul neguvernamental insuma 199,08 miliarde lei (47,6 miliarde euro).

Piata auto din 2009 se intoarce cu sase ani in urma

Piata auto din 2009 se intoarce cu sase ani in urmaRezultatele pe primele 6 luni confirma prognozele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), piata de masini noi va ajunge anul acesta la nivelul din 2003, aproximativ 140.000 de vehicule vandute.

“Dupa primele 6 luni avem putin peste 70.000 de autoturisme, cu un total al pietei de circa 79.000 vehicule. Probabil ca situatia ar fi fost si mai grava fara derularea Programului de innoire al parcului auto, program prin care sau vandut peste 11.500 de autoturisme (cca. 16% din piata). Si mai problematic este faptul ca, spre deosebire de majoritatea tarilor din UE, care in iunie au inregistrat cresteri fata de luna mai, la autoturisme, in Romania inregistram in continuare scadere (-4,6%)”, a precizat APIA.

Exporturile Dacia in tarile UE au crescut semnificativ in prima jumatate de an (99,8% in EU15), datorita programelor de innoire a parcurilor din aceste tari.

“Singurele sperante sunt legate de reactia pietei la deschiderea Programului de innoire al parcului auto catre achizitia de vehicule comerciale (atat de catre persoane fizice, dar mai ales de cele juridice) si acceptarea leasing-ului ca si sursa de finantare. O alta speranta este legata de relansarea creditului”, sustin reprezentantii APIA.

Advent semneaza tranzactia cu Ozone

Advent semneaza tranzactia cu OzoneLaborMed Pharma Group, una dintre principalele companii de produse farmaceutice generice din Romania, a semnat contractul de achizitionare de la actionarii Ozone Laboratories a intregului portofoliu de produse al Ozone Laboratories, precum si a brandului Ozone. Portofoliul a generat in 2008 o cifra de afaceri de 44 de milioane de euro.

Wall-Street scria in urma cu o saptamana ca fondul de investitii american Advent International, care controleaza producatorul farma local LaborMed, este pe punctul de a prelua portofoliul de produse al Ozone.

Prin aceasta tranzactie, LaborMed Pharma Group a achizitionat un portofoliu de peste 400 de branduri de produse farmaceutice generice OTC ºi RX, vandute actualmente in Romania, Polonia, Ungaria, Bulgaria, Cehia si Slovacia. De asemenea, LaborMed a achizitionat brandul Ozone si toate drepturile de proprietate intelectuala asociate, precum si lanturile de distributie detinute si administrate in prezent de Ozone Laboratories, se precizeaza in comunicatul de presa.


Consumul de carburanti a scazut cu 10%

Consumul de carburanti a scazut cu 10%Directorul general al MOL Romania, Zsolt Szalay, a declarat ca, in general, in primul semestru din acest an, consumul de carburanti la clientii corporate a scazut cu peste 10%, iar consumul de carburanti la clientii individuali a scazut cu mai putin de 10%, fata de aceeasi perioada a anului trecut.

"Cauza acestor scaderi este criza economica. Toata piata este afectata. La nivelul anului 2009, ne asteptam la un echilibru. Pentru ca a inceput sezonul turistic, piata s-ar putea redresa in cel de-al doilea semestru", a spus Zsolt Szalay (foto), citat de NewsIn.

MOL Romania si Uniunea Nationala a Transportatorilor Rutieri din Romania (UNTRR) au anuntat astazi lansarea in viitorul apropiat a serviciului de descarcare a datelor din cardurile soferilor si tahografele digitale, MOL fiind prima companie petroliera din Romania care ofera aceasta facilitate transportatorilor.


Primele concedieri in training

Primele concedieri in trainingUnited Business Development (UBD), companie de consultanta in resurse umane cu afaceri de circa 2 mil. euro in 2008, si-a redus personalul cu 20% de la inceputul anului, pe fondul declinului inregistrat de piata training.

Compania si-a modificat in scadere estimarile privind cifra de afaceri din 2009 si mizeaza pe un business de 1,3-1,4 milioane de euro.

“Am fost nevoiti sa renuntam la 5 din cei 25 de angajati full-time pe care ii aveam, din cauza conditiilor din piata de training. Chiar daca in ultimele luni am inceput sa livram destule programe de formare profesionala, businessul nostru din primul semestru a scazut cu circa 30%. Per ansamblul, estimam ca afacerile din 2009 se vor plasa la nivelul lui 2007”, spune Diana Rosetka, general manager UBD.

Rosetka ocupa actuala pozitie de la inceputul anului, dupa ce Dan Berteanu, fostul sef al companiei, a decis sa infiinteze firma de recrutare Talent Stream.