+3%

+3%Bugetul pe 2009 a fost fundamentat pe o crestere economica mai mica de 3%.

La inceputul anului, Gheorghe Pogea ii informa pe reprezentantii sindicatelor si patronatelor, la discutiile legate de masurile anti-criza, ca bugetul pe 2009 va fi fundamentat pe o crestere economica de sub 3%

+2,5%

+2,5%Pogea afirma in februarie ca exista riscul ca avansul economiei romanesti sa fie mai mic de 2,5% in acest an, ca urmare a incertitudinilor din piata si a agravarii situatiei in economiile din Europa.

"Noi vrem sa contracaram aceste riscuri tocmai prin investitia publica. Insa estimam ca, in primul trimestru, cresterea economica ar putea fi mai mica de 1%", spunea Pogea.

Primul semn de ingrijorare

Primul semn de ingrijorareIn ziua in care Statistica anunta ca economia romaneasca a urcat in ultimul trimestru din 2008 cu 2,9%, ministrul Finantelor Publice declara ca este ingrijorat de temperarea ratei de crestere economica.

"Ne ingrijoreaza scaderea cresterii economice din trimestrul IV la 2,9%. Ma gandesc cum sa compensam aceasta reducere. Vom lua masuri pentru a stopa aceasta panta negativa a economiei", spunea Pogea.

-1,5%

-1,5%In martie, Gheorghe Pogea spunea, dupa discutiile cu reprezentantii FMI, ca Romania ia in calcul o crestere economica intre -1% si 1,5% pentru acest an, dar a subliniat ca situatia tarii noastre este mai putin rea in comparatie cu a altor state din regiune.

Intrebat daca Romania poate inregistra recesiune in acest an, ministrul Finantelor a raspuns: "Deocamdata nu este sigura aceasta varianta, insa este luata in calcul".

-7,1%

-7,1%Prima estimare realista de la Guvern a venit in luna iulie: -7,1% scadere economica. Pogea a declarat atunci ca economia Romaniei s-ar putea contracta in acest an cu 6,5-7,1%, nivel mult peste cel luat in calcul de Guvern la rectificarea bugetara, de 4%. Aceasta este prima estimare realista ce vine de la un guvernant, in ton cu prognozele analistilor.

"Decamdata nu avem date privind descresterea economica pe semestrul unu. (...) Sigur suntem pe o descrestere economica in trimestrul doi. La sfarsitul anului, contractia economica s-a putea situa intre 6,5 si 7,1%", a spus Pogea.