10. Renuntam la impozitul pe profitul reinvestit de la 1 octombrie

10. Renuntam la impozitul pe profitul reinvestit de la 1 octombrieConstantin Nita, ministrul pentru IMM-uri si Mediul de Afaceri, a anuntat ca impozitul pe profitul reinvestit va fi scos de la 1 octombrie, insa pentru inceput aceasta masura va exista doar pe hartie.

Ministrul a adaugat ca intrarea acestuia in vigoare nu presupune ca toate societatile care au profit vor putea sa faca investitii imediat.

Potrivit presedintelui Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR), Ovidiu Nicolescu, adoptarea legii privind scutirea de impozit pe profitul reinvestit ar amplifica investitiile a cel putin 30 la suta dintre IMM-urile din Romania.

9. Din Romania inapoi in Grecia: Peter Weiss paraseste sefia RBS Romania

9. Din Romania inapoi in Grecia: Peter Weiss paraseste sefia RBS RomaniaPeter M. Weiss, CEO-ul RBS Romania, si-a incheiat mandatul de patru ani la conducerea bancii. Acesta urmeaza sa fie inlocuit, din luna octombrie 2009, de Johan Gabriels, dupa obtinerea aprobarii din partea Bancii Nationale a Romaniei.

Inainte de a ajunge la conducerea RBS Romania, in anul 2005, Weiss a ocupat functia de presedinte al ABN Amro Grecia, iar acum se va duce tot la RBS Grecia.

8. Inflatia se aliniaza treptat cu prognoza BNR pe 2009

8. Inflatia se aliniaza treptat cu prognoza BNR pe 2009Rata anuala a inflatiei a coborat in luna august pana la 4,96%, pe fondul unei reduceri importante a preturilor la legume si fructe.

Inflatia anualizata ar trebui sa se reduca in urmatoarele patru luni cu 0,66 puncte procentuale pentru a se atinge la finalul lui 2009 prognoza de 4,3% avansata de Banca Nationala a Romaniei.

Preturile de consum au scazut in august cu 0,19% fata de iulie, in conditiile in care marfurile alimentare s-au ieftinit cu 1,06%, cele nealimentare s-au scumpit cu 0,34%, iar tarifele la servicii au urcat cu 0,32%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

7. Limita de variatie a titlurilor din categoria International starneste controverse

7. Limita de variatie a titlurilor din categoria International starneste controverseDecizia Bursei de Valori Bucuresti de a extinde limita de variatie a titlurilor din categoria International, indicele BET si BET-FI, a starnit controverse in piata de capital.

Astfel, presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta, a declarat ca aceasta masura “va desfiinta piata de capital romaneasca”, Sibex urmand sa preintampine eventualele efecte negative, prin marirea marjelor la 15%, in prima faza, si chiar la 20%, in viitor, cand preturile vor atinge prima limita.

Pe de alta parte, directorul general al Bursei din Bucuresti, Anca Dumitru, a explicat, ca BVB va monitoriza in mod special activitatea de tranzactionare pe emitentii inclusi in lista de ridicare a variatiei, in vederea asigurarii integritatii pietei.

6. Isarescu, in fata unui nou mandat la BNR

6. Isarescu, in fata unui nou mandat la BNRMugur Isarescu este propus ca guvernator al BNR pentru urmatorii 5 ani. Isarescu ar urma, astfel, sa isi inceapa noul mandat la 11 octombrie 2009, in conditiile in care nu are in prezent contracandidati pentru sefia Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Acesta ar fi al patrulea mandat pentru Isarescu ca guvernator al BNR.

La randul sau, prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu, va fi sustinut de PSD, in timp ce PDL il va sustine pe Cristian Popa si va propune un candidat in locul lui Eugen Dijmarescu.

5. AGA Fondului Proprietatea a aprobat administratorul Franklin Templeton

5. AGA Fondului Proprietatea a aprobat administratorul Franklin TempletonAdunarea Generala a Actionarilor Fondului Proprietatea a aprobat contractul de administrare cu fondul american de investitii Franklin Templeton.

Aproape doi ani de cautari, amanari, aprobari si selectii au dus catre alegerea firmei americane Franklin Templeton Investments pentru administrarea averii controversatului fond.

Reprezenantii Fondului au declarat ca, odata cu aprobarea contractului de administrare, actiunile Fondului Proprietatea vor fi listate pe Bursa in aproximativ un an.

4. Greii din comertul modern, anchetati ca s-au inteles la preturi

4. Greii din comertul modern, anchetati ca s-au inteles la preturiPrima investigatie declansata de Consiliul Concurentei vizeaza societatile membre ale grupului Metro (Metro Cash&Carry Romania, real, -Hypermarket Romania, MGB Metro Buying Group) si furnizorii acestora.

Cea de-a doua investigatie are in vedere societatile grupului Rewe (Selgros Cash&Carry si Billa Romania), in timp ce a treia si a patra privesc societatile Mega Image, CDE R Interex si furnizorii acestora.

Investigatiile privesc posibile intelegeri anticoncurentiale intre comercianti si furnizorii acestora, referitoare la stabilirea preturilor de vanzare sau de revanzare.

3. Valoarea celui mai mic salariu din sectorul bugetar in 2010

3. Valoarea celui mai mic salariu din sectorul bugetar in 2010Valoarea coeficientului 1 din Legea unitara de salarizare in functie de care se calculeaza toate salariile angajatilor din sectorul bugetar va fi de 705 lei in anul 2010 si va urca la 765 lei in anul 2011, respectiv 845 lei in anul 2012.

Salariul minim din sectorul bugetar ar urma sa ajunga la 935 lei in 2013, la 1.015 lei in 2014 si la 1.100 lei in 2015, arata forma finala a Legii unitare, pe care Guvernul isi va asuma raspunderea in Parlament.

Pe de alta parte, actul normativ nu clarifica daca se vor plati integral sporurile bugetarilor din prima parte a acestui an, limitate de guvern in scopul reducerii cheltuielilor bugetare.

Cititi aici legea cadru privind salarizarea unitara

2. Din ce in ce mai dificil sa faci afaceri in Romania

2. Din ce in ce mai dificil sa faci afaceri in RomaniaRomania a pierdut in acest an zece pozitii in clasamentul mondial privind usurinta de face afaceri, pana pe locul 55 din 183, potrivit raportului "Doing Business 2010: Reforming through difficult times" al Bancii Mondiale.

Ce trebuie sa stie cei care vor sa inceapa o afacere in Romania? O afacere poate fi demarata in Romania in 10 zile, la fel ca in Olanda si Italia, unei firme din Romania ii trebuie 243 de zile pentru a primi o autorizatie de constructie, pentru a achita taxele, firmele romanesti folosesc 202 ore pe an, iar pentru a recupera o datorie comerciala prin intermediul unei instante de judecata, o firma are nevoie de 512 zile.

1. Primul Ford 'made in Romania'

1. Primul Ford 'made in Romania'Ford a inaugurat linia de asamblare de la Craiova si a prezentat prima masina produsa pe piata locala, modelul Transit Connect.

Primul lot de vehicule comerciale usoare Transit Connect produse la Craiova va ajunge la dealerii din tara, insa, pe termen mediu, masinile vor fi exportate in statele din Europa Centrala si de Est.

La Craiova, Ford va asambla anul acesta intre 1.000 si 2.000 de unitati Transit Connect, aduse de la o fabrica din Turcia, sub forma de colectii CKD (Complete Knock Down). Spre sfarsitul primului trimestru din 2010 vehiculul comercial usor va fi construit integral pe plan local.

Personalul fabricii Ford din Craiova a urmat anul acesta circa 380 de cursuri de formare, care au costat producatorul auto aproximativ 12 milioane euro.