Un an de la prabusirea Lehman Brothers

Un an de la prabusirea Lehman BrothersMarti, 15 septembrie, s-a implinit un an de la inceputul crizei financiare, falimentul celei mai mari banci de investitii din Statele Unite ale Americii, Lehman Brothers, definind momentul de referinta pentru toate presiunile ce aveau sa se instaleze peste economia si mediul de business din Romania.

Wall-Street.ro are in aceasta perioada o sectiune dedicata, in care analizeaza modul in care s-a schimbat mediul de business in ultimele 12 luni.

Miliardarul american Warren Buffett spune ca in urma cu un an a fost contactat pentru garantarea activelor Lehman Brothers inainte ca banca de investitii sa intre in faliment si sustine ca nu a primit documentele financiare pe care le-a solicitat.

La un an de la falimentul Lehman Brothers, presedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a declarat ca recesiunea din Statele Unite, care dureaza din decembrie 2007, s-a incheiat "foarte probabil".

Miscari diferite in FMCG

Miscari diferite in FMCGHeinken Romania, unul dintre cei mai importanti producatori de pe piata locala de bere, a anuntat ca va renunta la productia de malt, incepand cu 19 octombrie, pentru a-si creste eficienta. In urma acestei decizii, 61 de angajati vor fi disponibilizati.

De asemenea, o alta miscare in sectorul FMCG este relocarea in Romania doua linii de productie a margarinei ale Unilever, dupa inchiderea fabricii pe care compania o opera in localitatea Nelahozeves din Cehia.

Schimbari in actionariatul si managementul Flamingo

Schimbari in actionariatul si managementul FlamingoIn cursul zilei de luni a sedintei de tranzactionare de la Bursa de Valori Bucuresti a avut loc o tranzactie cu 22% din actiunile electroretailer-ului Flamingo International (FLA) pentru 5,13 milioane lei. Vanzatorul acestei participatii a fost fondul american de investitii QVT, iar cumparatorul un offshore din Cipru, Midfair Limited.

In cursul zilei de miercuri, inainte de aflarea noului actionar in locul fondului QVT, conducerea retailer-ului a fost preluata de catre fiul omului de afaceri Dan Adamescu, Alexander Adamescu, in locul lui Dragos Simion.

Patriciu, proprietar peste o banca georgiana

Patriciu, proprietar peste o banca georgianaOmul de afaceri roman Dinu Patriciu (foto) si fostul premier georgian Vladimer Lado Gugenidze au cumparat Banca Populara a Georgiei, prin intermediul unui vehicul de investitii, de la compania Eurooil, subsidiara a RAK Investment.

Autoritatea georgiana de supraveghere a confirmat ca banca a fost vanduta, dar a refuzat sa ofere detalii. In schimb, o sursa din interiorul bancii a precizat ca directorul general al Bancii Populare, Zurab Tsulaya, va face un anunt oficial, in cadrul unei conferinte de saptamana viitoare.

Piata auto din Romania - printre cele mai mari scaderi in UE

Piata auto din Romania - printre cele mai mari scaderi in UEInmatricularile de masini noi au scazut in Romania in primele opt luni cu 59,5%, la 81.824 de unitati, fiind printre cele mai mari scaderi in UE, potrivit datelor Asociatiei Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA).

Piata auto romaneasca a coborat trei pozitii in UE in perioada ianuarie-august 2009, ocupand locul al 14-lea.

Deficitul bugetar s-a adancit la 4,4% din PIB

Deficitul bugetar s-a adancit la 4,4% din PIBDeficitul bugetar dupa primele opt luni este estimat la aproximativ 4,4% din Produsul Intern Brut (PIB), a declarat ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea (foto).

Dupa primele sapte luni, deficitul bugetului general consolidat ajunsese la 17,6 miliarde lei (4,2 miliarde euro), sau 3,5% din Produsul Intern Brut revizuit, dupa ce cheltuielile au sporit cu 7,4%, la 109,8 miliarde lei, iar veniturile au scazut cu 6,9%, la 92,2 miliarde lei.

Optimismul fata de revenirea economiei romanesti, "prematur"

Optimismul fata de revenirea economiei romanesti, "prematur"Economia Romaniei va scadea doi ani la rand, ca urmare a cresterii somajului si a inrautatirii datoriei externe, pe masura ce guvernul taie cheltuielile, chiar daca BNR spune ca a iesit din recesiune, afirma analistul Neil Shearing de la Capital Economics.

"Este prematur si un pic ingrijorator sa vorbim despre redresarea economiei. In mod clar, perspectiva s-a imbunatatit, insa exista inca numeroase riscuri de cadere. Anticipam o scadere economica de 0,5% in 2010", a spus Shearing, un economist pentru piete europene emergente.

Bilant al programului Prima Casa

Bilant al programului Prima CasaFondul de Garantare a primit pana la inceputul acestei saptamani solicitari de garantare pentru Prima Casa in valoare de circa 125 milioane euro, din plafonul prevazut de stat, de 1 miliard euro, si estimeaza ca are fonduri pentru inca 10 luni, a declarat un director coordonator din FNGCIMM.

Mai mult de doua treimi (69%) din locuintele pentru care s-au solicitat pana in prezent credite prin "Prima Casa" sunt in Bucuresti sau Ilfov, restul in provincie, iar circa trei sferturi dintre acestea sunt mai vechi de 2008.

Dupa contraoferta lansata de catre ING Bank la acest program lansat de catre Guvern – ING Acasa -, Banca Italo Romena a lansat un credit similar, ce ofera o valoare maxima de 150.000 euro, fara a solicita un avans.

Avizarea proiectului de eliminare a pragului la SIF-uri, amanata din nou

Avizarea proiectului de eliminare a pragului la SIF-uri, amanata din nouComisia Juridica din Senat a amanat miercuri avizarea initiativei legislative ce prevede eliminarea pragului de detinere de 1% la SIF-uri, invocand lipsa unui punct de vedere al guvernului, dupa ce initiativa a fost amanata si marti, din lipsa de cvorum, si va fi rediscutata saptamana viitoare.

"S-a amanat pentru saptamana viitoare. S-a pretextat lipsa unui aviz de la Ministerul de Finante, desi exista aviz de la CNVM, de la Ministerul Justitiei si, desi aceasta comisie juridica nu trebuie decat sa dea un aviz, sa spuna da sau nu, presedintele nu a vrut sa supuna la vot in aceasta comisie, ci a invocat tot felul de pretexte", a declarat senatorul Ovidiu Marian.

Posta Romana, din nou in vizorul Concurentei

Posta Romana, din nou in vizorul ConcurenteiConsiliul Concurentei a declansat din oficiu o noua investigatie privind o posibila incalcare a regulilor de concurenta nationale si comunitare de catre Compania Nationala Posta Romana (CNPR) prin politica sa de acordare a reducerilor tarifare pentru furnizarea unor servicii postale standard.

“Autoritatea de concurenta are suspiciuni privind un posibil abuz de pozitie dominanta al CNPR prin aplicarea unor reduceri tarifare intr-un mod discriminatoriu intermediarilor pentru prestarea de servicii postale standard de corespondenta comerciala si Infadres”, a declarat Bogdan M. Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.